X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Puste jajo płodowe i zaśniad nie groniasty
Odpowiedz

Puste jajo płodowe i zaśniad nie groniasty

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • cud Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, jestem po łyżeczkowaniu. Odebrałam wypis ze szpitala a w rozpoznaniu pisze - puste jajo płodowe i zaśniad NIE groniasty.

Co to oznacza ? Moze ktoś tez miał takie rozpoznanie.

(*) (*) (*) (*) Tęsknię
    Translokacja,mutacja MTHR
  • syl1994 Nowa

Wysłany: 24 września, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry, otrzymalam identyczne wyniki badan. Czy w Pani przypadku udalo sie wyjsc z choroby bez powiklan? Oraz czy udalo sie zajsc w kolejna ciaze? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz bo niestety jest bardzo malo informacji na internecie na temat zasniadu niegroniastego.
    Pozdrawiam

• LemonkazWro Koleżanka

Wysłany: 24 września, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaśniad niegroniaśty (ang. hydatidiform mole – partial or complete mole, non-clustered type) to rodzaj choroby trofoblastycznej, czyli nieprawidłowego rozrostu komórek trofoblastu w macicy. Trofoblast to tkanka, z której normalnie rozwija się łożysko.

W odróżnieniu od zaśniadu groniastego (complete mole), gdzie całe jajo jest nieprawidłowe i nie rozwija się zarodek, w zaśniadzie niegroniastym (partial mole) często obecne są resztki zarodka lub tkanki płodu, ale zarodek jest zazwyczaj niezdolny do prawidłowego rozwoju.

Cechy zaśniadu niegroniastego:
    • Często powstaje w wyniku zapłodnienia nieprawidłowego jaja przez jeden lub dwa plemniki.
    • Może współistnieć z fragmentami prawidłowego płodu, choć zazwyczaj jest on obumarły.
    • Objawy mogą obejmować: krwawienie z dróg rodnych, powiększoną macicę w stosunku do wieku ciążowego, podwyższone poziomy hCG (ale zwykle niższe niż w zaśniadzie całkowitym).
    • Rozpoznanie: USG (cechy torbielowate w kosmkach łożyskowych) i badanie histopatologiczne po łyżeczkowaniu macicy.

Po usunięciu zaśniadu niegroniastego pacjentka wymaga kontroli poziomu hCG, aby wykluczyć pozostanie tkanki trofoblastycznej i możliwe powikłania, w tym rzadko nowotwór trofoblastyczny.

• SunnySide Nowa

Wysłany: 24 września, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, jestem tu nowa. W poniedziałek miałam kolejne badanie bety oraz USG. Beta ponad 20 tys, w USG nadal nie widać zarodka. Pęcherzyk 21mm, wiek ciąży był 6tygodni 4 dni. Dostałam skierowanie do szpitala,pojechałam ale pani na dyżurze powiedziała mi że nie wie dlaczego zostałam to skierowanie i że po swojej stronie oni zrobią mi tylko betę i ja będą monitorować czy spada.. jutro wybieram się na kolejną betę a w piątek kolejne USG. Nie wiem czy jeszcze jest cień szansy że zarodek się pojawi?

• Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 24 września, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunnySide wrote:
    Witam, jestem tu nowa. W poniedziałek miałam kolejne badanie bety oraz USG. Beta ponad 20 tys, w USG nadal nie widać zarodka. Pęcherzyk 21mm, wiek ciąży był 6tygodni 4 dni. Dostałam skierowanie do szpitala,pojechałam ale pani na dyżurze powiedziała mi że nie wie dlaczego zostałam to skierowanie i że po swojej stronie oni zrobią mi tylko betę i ja będą monitorować czy spada.. jutro wybieram się na kolejną betę a w piątek kolejne USG. Nie wiem czy jeszcze jest cień szansy że zarodek się pojawi?

Hej, nie skomentuję wielkości bety i pęcherzyka bo nie kojarzę norm. Natomiast wiek ciąży jest dość młody, wiele zarodków ujawnia się dopiero w 7 tygodniu, to są tak małe stworzenia na tym etapie że nie każde usg i lekarz znajdzie zarodek, może schował się za pęcherzykiem żółtkowym? ☺️ trzymam kciuki i koniecznie daj znać w piątek po usg ❤️

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%
    ⚠️ histeroskopia zabiegowa, hispat⏳
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
    ✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna 19.7 ➡️ 33.8 ➡️ 40.5 ng/ml 10.25 (💊Sorbifer), homocysteina 9.2 ➡️ 11.3 ➡️ 8.2 umol/l; kwas foliowy 12.0 ➡️ 34.9 ➡️ 14.2 ng/ml (💊 modulator homocysteiny+400ug foliany)
    ⏳23.10 biopsja cd56, cd138

On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
  • SunnySide Nowa

Wysłany: 26 września, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Hej, nie skomentuję wielkości bety i pęcherzyka bo nie kojarzę norm. Natomiast wiek ciąży jest dość młody, wiele zarodków ujawnia się dopiero w 7 tygodniu, to są tak małe stworzenia na tym etapie że nie każde usg i lekarz znajdzie zarodek, może schował się za pęcherzykiem żółtkowym? ☺️ trzymam kciuki i koniecznie daj znać w piątek po usg ❤️

W USG bez zmian. Beta powyżej 23k. Natomiast ginekolog w szpitalu powiedział,że jak na prawie 10 tygodniową ciążę to poniżej normy. Mam ustalony termin na farmakologię natomiast powiedział mi że do tego czasu powinnam poronić naturalnie. Moja ginekolozka powiedziała,żeby zacząć się starać po pierwszym cyklu tylko żeby mieć pewność że beta jest zerowa.

• *Julia* Autorytet

Wysłany: 26 września, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunnySide wrote:
    W USG bez zmian. Beta powyżej 23k. Natomiast ginekolog w szpitalu powiedział,że jak na prawie 10 tygodniową ciążę to poniżej normy. Mam ustalony termin na farmakologię natomiast powiedział mi że do tego czasu powinnam poronić naturalnie. Moja ginekolozka powiedziała,żeby zacząć się starać po pierwszym cyklu tylko żeby mieć pewność że beta jest zerowa.

Przykro mi 🥺🫂 Trzymam kciuki za kolejny cykl 🤞

2020 syn 🩵
    06.25 9t/11t 💔
    25.09 ⏸️ 🌈
    26.09 hcg 345 🤞
    29.09 hcg 1045 🤞
    07.10 hcg 17808 🤞
    preg.png
  • SunnySide Nowa

Wysłany: 26 września, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Julia* wrote:
    Przykro mi 🥺🫂 Trzymam kciuki za kolejny cykl 🤞
    Dziękuję

• Ak Nowa

Wysłany: 6 października, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry , dzisiaj byłam na USG, no i GS 16 mm, YS 4,8 mm ale CRL nie jest widoczny. Ma być podobno 6 tydzień ciąży , ale wiem że faktycznie zajście w ciąży było później. Lekarz skierował za 1-2 tygodnie na kolejną kontrolę , ale tak boję się że nie będzie widać nic… już jestem po kilku poronieniach, mam nadzieję że tym razem wszystko się uda a tu takie wiadomości. Beta w zeszłym tygodniu miałam 14 460, teraz 30851. Jak myślicie będzie dobrze ? Czy za mały przyrost za tydzień?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października, 14:24

• Aniela525 Znajoma

Wysłany: 8 października, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ak wrote:
    Dzień dobry , dzisiaj byłam na USG, no i GS 16 mm, YS 4,8 mm ale CRL nie jest widoczny. Ma być podobno 6 tydzień ciąży , ale wiem że faktycznie zajście w ciąży było później. Lekarz skierował za 1-2 tygodnie na kolejną kontrolę , ale tak boję się że nie będzie widać nic… już jestem po kilku poronieniach, mam nadzieję że tym razem wszystko się uda a tu takie wiadomości. Beta w zeszłym tygodniu miałam 14 460, teraz 30851. Jak myślicie będzie dobrze ? Czy za mały przyrost za tydzień?

Cześć 🌸

Trzymam mocno kciuki, aby na kolejnym USG było wszystko dobrze 🤞🏼Już czytałam na forum o takich historiach, więc wiem, że możliwy jest pozytywny scenariusz 🥰

U mnie w 7 week + 3 dni, beta 31 tys. i na USG pusty pęcherzyk 20mm 🥺 Miałam piękne przyrosty bety, niestety nie udało się 😞
    Dodam, że u mnie to było po procedurze IVF.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ