X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Trombofilia i biaka c i s
Odpowiedz

Trombofilia i biaka c i s

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Justa01 Przyjaciółka

Wysłany: 27 września 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

jestem po pierwszym poronieniu zatrzymanym. Chcę na własną rękę zrobić sobie pakiet na Trombofilię. Moja endokrynolog na początku wspominała o białku c i s, ale teraz zdecydowałam, że będę robić pakiet trombofili i zastanawiam się czy warto też robić te białka czy wystarczy sam pakiet z testdna. Czy białka wnoszą coś dodatkowego? Warto robić?

• Babulka Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to jest coś dodatkowego, zupełnie inna choroba niż ta z pakietu test dna. Więc warto robić jeśli się diagnozujesz :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Justa01 Przyjaciółka

Wysłany: 27 września 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, dziękuję! A wiesz jakie leczenie się stosuje w przypadku tych białek?

• Babulka Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heparynę i czasem acard.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 4 października 2022, 01:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa01 wrote:
    Cześć dziewczyny,

jestem po pierwszym poronieniu zatrzymanym. Chcę na własną rękę zrobić sobie pakiet na Trombofilię. Moja endokrynolog na początku wspominała o białku c i s, ale teraz zdecydowałam, że będę robić pakiet trombofili i zastanawiam się czy warto też robić te białka czy wystarczy sam pakiet z testdna. Czy białka wnoszą coś dodatkowego? Warto robić?

Pakiet z test DNA pokazuje czy trombofilia jest wrodzona.
    Bialko C i S pokazuje trombofilie nabyta.

Czasem tez jest tak, ze jest jedno niepelne i drugie dodatnie, wtedy trzeba odpowiednio zastosować leczenie.
    W pakiecie z test DNA masz nie tylko badania ma trombofilie, ale również na MTHFR czy PAI, które de facto z trombofilia nie sa tozsame, wtedy podejmuje sie inne leczenie.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Malwinka14 Autorytet

Wysłany: 9 września 2024, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Pakiet z test DNA pokazuje czy trombofilia jest wrodzona.
    Bialko C i S pokazuje trombofilie nabyta.

Czasem tez jest tak, ze jest jedno niepelne i drugie dodatnie, wtedy trzeba odpowiednio zastosować leczenie.
    W pakiecie z test DNA masz nie tylko badania ma trombofilie, ale również na MTHFR czy PAI, które de facto z trombofilia nie sa tozsame, wtedy podejmuje sie inne leczenie.
    a jakie leczenie w przypadku obu chorob?

Wystarczy heparyna? Czy inne leki na rozzadzenie krwi?

preg.png

Synek 22.06.2010
    AMH : 3,67
    13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
    28.09.2024 II
    30.09.2024 Beta 150, Prog 15
    02.10.2024 Beta 375 Prog 31
    23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
    Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??

Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
    Zelazo 76 (50-170)
    PT 10,2 (10,4-13)
    INR 0,91 (0,85-1.15)
    W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
    APTT 27,2 (25,9-36.6)
    Wit. B12 567 (187-883)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ