X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • Aga22 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie olewacie!

w4sq3e3k51a95mi2.png

2 aniołki [*] ❤
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga - chyba troche przesadziłaś... Czasem jak coś napisałam w temacie na fioletowej stronie czy gdzieś na różowej to też dziewczyny zaraz na hura się nie rzuciły, bo był jakiś temat już no i może wpierw było odczucie, że mnie ignorują bo nikt na mój post nie odpowiedział od razu, no jednak bez przesady, napiszę coś i fajnie jak ktoś podejmie temat, ale żeby w taki sposób wyrażać swoje niezadowolenie jak natychmiast ktoś mi nie odpowie...

Nie bierz tak zaraz wszystkiego do siebie ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znacie może jakiegoś specjaliste od poronień nawykowych z dolnego śląska?

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

• Arleta Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki znalazłam jeszcze coś na takiego na jednym z forum....trochę stare ale może warto przeczytać..musimy szukac..Ja i tak bym się zastanawiała nad stosowaniem Encortonu w razie ciąży w moim przypadku..ale te szczepienia też są jakąś drogą..

"Witam jestem nowa i chciałabym wszystkich serdecznie pozdrowić.Wiem co to znaczy poronić (spotkało mnie to aż 3 razy) ale obecnie jestem już w 31 tygodniu ciązy i w lutym mam nadzieję zostać szczęśliwą mamą.Po ostatnim poronieniu lekarze dawali mi 50% szansy na dziecko(a mam 35lat).Na szczęście trafiłam na bardzo dobrego lekarza z Centrum Damiana w W-wie.Wspólnie z mężem musieliśmy zrobić nst badania:ja poziom hormonów,HSG ,mąz badanie nasienia oraz obydwoje badania genetyczne.Wszystkie te badania były w porządku.Oprócz nich dostałam skierowanie do kliniki Gynemed w Łodzi gdzie musieliśmy zrobić badania immunologiczne(wszystkie moje poronienia to były martwe ciąże ok.6-8tyg.).I tu bingo!Okazało sie,że mój organizm traktuje zarodek jak wirusa,ciało obce i nie dopuszcza do jego dalszego rozwoju.Te badania są bardzo ważne,ponieważ jeśli występuje bariera immunologiczna to nie pomoże nawet zapłodnienie in vitro- ciążazakończy się poronieniem.Leczenie ,które daje 80% szansy to typowe odczulanie.Z krwi mężczyzny wytwarza się szczepionkę ,ktorą stosuje sie u kobiety w 2 turach po 8 zastrzyków(lewa i prawa ręka) .Jest to bardzo skuteczna metoda czego jestem najlepszym przykładem.Niestety niewielu lekarzy zleca ten typ badań ,a jedyny ośrodek w którym można je wykonać i ewentalnie poddać się leczeniu to wspomniana już wyżej klinika Gynemed w Łodzi ."

Synek 2008
    [ * * * * ]
    leczenie Łódz, mlr 32,2%,trombofilia, nk, IO, p/c przeciwplemnikowe,hiperprolaktynemia
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga,z pewnoscią kazda z nas przeczytała twój post,ale uchwyciłysmy temat i rozwinèla sie rozmowa.Nikt cie tu nie lekcewazy.Moglas sie dołączyc do rozmów bo sama jestes w trakcie badan i wizyt u specjalistów,moze twoje rady tez by sie przydały a i takie rozmowy dobrze by ci zrobiły.
    O ile dostalas wczesniej @,ile dni miał cykl?
    A tobie odpisał ten lekarz?

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta,czy chodzi o badanie Immunofenoty(NK)?
    Co do tych szczepionek to rózne opinie czytałam,duzo kobiet sie na to nie decyduje...ale nie pamiętam dlaczego.
    A ten enkorton to moze lepiej brac przez dwa miesiące przed planowaniem ciàzy,to jednak steryd i róznie moze wplynac na kolejnà ciąze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2016, 22:04

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Arleta Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem,wiem,duże te rozbieżności są..zobaczę co na to specjaliści od poronień w Krakowie się wypowiedzą,też jestem na etapie szukania jakiegoś dobrego i czekam jeszcze na rekomendację od mojej lekarki,bo wg niej u mnie tylko te szczepienia mi pomogą..
    jeszcze poczekam na te genetyczne zarodka..

A o tym Encortonie czytałam że przed ciążą bierze się do 10mg a w ciąży 5 mg jest bezpieczne,słynna dr Jerzak też go zaleca,ma on właśnie za zadanie hamowanie tych przeciwciał,które zabijają zarodek..
    zobaczymy

Jacqaline a jak Ty się trzymasz kochana?

Aga trochę chyba egoistycznie podchodzisz do tematu bo z tego co zauważyłam sama wypowiadasz się tylko raczej na swój temat,nic więcej..

Alisa lubi tę wiadomość

Synek 2008
    [ * * * * ]
    leczenie Łódz, mlr 32,2%,trombofilia, nk, IO, p/c przeciwplemnikowe,hiperprolaktynemia
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• roma Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, dziewczyny chyba wybiorę się znów do dr Grygi i zmolestuję go o dalszą diagnostykę. Obawiam się, że gdyby problemem były "tylko" geny to z tych 5 ciąż miałabym spokojnie 2 dzieci. Przecież szanse na zdrowe Jajeczko to 50%... Czuję że chodzi tu o coś więcej...

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta jak wklepiesz badania immunologiczne po poronieniu w przeglądarce to wyswietlą ci sie rózne wątki,na początku z bociana jest i tsm dziewczyna fajnie opisane ma wszystkie badania o których niedawno pisalam a z pewnoscià ktore zadna z nas nie robiła,typu HLA,th1,th2,NK i cała reszta.Na telefonie nie moge skopiowac tego linka ani opisanych badan

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2016, 22:37

Arleta lubi tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie dawało mi spokoju,otworzyłam laptop,tu są opisane badania immunologiczne których połowe nie robilismy...sporo dziewczyn po kilku poronieniach je robi.
    Acha,jeszcze wyczytałam ze jesli np.APS nie wyjdzie po pierwszym poronieniu czy drugim to moze wyjsc po trzecim,powinno sie przejsc przez badania kolejny raz po kazdym poronieniu

http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=15779

Arleta lubi tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Kurcze, dziewczyny chyba wybiorę się znów do dr Grygi i zmolestuję go o dalszą diagnostykę. Obawiam się, że gdyby problemem były "tylko" geny to z tych 5 ciąż miałabym spokojnie 2 dzieci. Przecież szanse na zdrowe Jajeczko to 50%... Czuję że chodzi tu o coś więcej...
    tak,zapytaj o te badania które ja pisałam NK,HLA,APA,ALA,Th1,Th2....
    nawet wyczytałam ze są globulki dopochwowe z wiagry polepszający wzrost endometrium...poczytajcie z tego linku

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Jagienko, poczytam. Dzwonię w poniedziałek umówić się do niego.

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Arleta Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie,ja też im więcej czytam,to niektóre dziewczyny sa zupełnie na innym poziomie badań dla których Clexane to jedynie dodatek
    Muszę się wgłębić w ten temat bardziej

Synek 2008
    [ * * * * ]
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• Coconue Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moj lekarz powiedzial, ze zaraz jak tylko zobacze 2 krechy mam przyjsc do niego i od razu dostane encorton. Powiedzial tez ze mam sie nim nie martwic ze to sa male dawki i dziecku nic sie nie stanie.
    Genetyczka powiedziala ze mozna rozwazyc encorton, ginekolog powiedzial ze nie bedziemy rozwazac tylko wprowadzimy.

A co do przeciwcial APS - mi genetyczka powiedziala ze w kazdym trymestrze mam robic wszystkie 6, bo moze sie okazac ze dopiero w 3 trym one zaczna szalec jak glupie.

I badz tu czlowieku madry. Ale fakt faktem encorton przewija sie w wielu takich przypadkach, a co do badan przeciwcial wielu jeszcze nie poznano a na pewno jest ich cale mnostwo.

Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć :)))

Mama dwóch Aniołków [6t] i [10t].
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta wrote:
    No właśnie,ja też im więcej czytam,to niektóre dziewczyny sa zupełnie na innym poziomie badań dla których Clexane to jedynie dodatek
    Muszę się wgłębić w ten temat bardziej
    ja czytałam troche wczesniej ale jakos nie przywiązywałam wagi,a z tamtych badan sporo dziewczy pisało ze cos wychodziło nie tak mimo iz podstawowe(te które my przewaznie robiłysmy) wychodziły idealnie.
    Juz kilka dni temu pisała do mnie kolezanka Coociemonster(Roma zna)i jakies z nich robiła wiec zaczełam ponownie interesowac sie,a dzis ty zaczęłas temat....czyli jedziemy dalej z badaniami...jesli na własną reke to sporo kosztują,wy macie szanse wyciągnąc skierowania na nfz

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arletko - dziękuję, że pytasz. Obecnie mam trochę mało czasu żeby tak dokładnie zgłębiać temat który się tu ostatnio rozwinął, ale muszę nadrobić w nadchodzącym tygodniu, bo 19.05 idę do mojego ginekologa (na NFZ) i może mnie jakoś pokieruje co do dalszej diagnostyki, o czymś z nim bym pogadała, ale jak to wizyta na nfz, pacjentek nawalone, więc cudów się nie spodziewam i chyba się umówię prywatnie żeby tak pogadać o tych sprawach tak poważnie.

Czuję się... co najmniej dziwnie. Po prostu jakbym dostała spóźnionego okresu :/ Bo skoro HCG tak szybko spadło od 29.04 kiedy to robiłam, to jak byśmy wrócili z majówki dopiero w środe mogłabym zrobić test i wtedy pewnie wyszedłby już negatywny i nawet bym nie wiedziała o tej ciąży...

Z jednej strony cholernie mi smutno, bo jednak coś tam się zadziało, tylko nie wyszło, inaczej odczuwam tą stratę bo to jedyna ciąża w której nie widziałam serduszka.
    Ale z drugiej strony jednak cieszę się, że wiem, że była ta ciąża i jednak coś jest nie tak skoro aż tak wcześnie ją straciłam.

Może bym potraktowała ją jako "przypadek" gdyby to była 1 lub 2 stracona ciąża bo jednak zdarza się to wielu kobietom i potem jest wszystko ok, ale skoro był 2 ciąże obumarłe na tym samym etapie i teraz to, to ewidentnie znak, że coś tu nie gra.

Tylko teraz pytanie co... A żeby się dowiedzieć to loteria, bo jak nie trafi się na dobrego lekarza to można wydać majątek i nic się nie dowiedzieć :/

A Ty jak się czujesz Arletko? No i Ty M@linko też?

A ciężarówki nasze i starające ? O Was też nie zapomniałam ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny... a kiedy bierze sie encorton? jakie wyniki wksazuja na to ze trzeba wlaczyc encorton? Ja kojarze, ze dziewczyny z podwyzszonymi ANA braly enocrton..

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska wejdz sobie w ten link który ja wkleiłam ostatnio(wczoraj wieczorem) tam są tez wskazówki dotyczące niektórych badan,jakie leki wskazane są w przypadku dodatnich wyników.Miedzy innymi przy ANA encorton

Niebieskaa lubi tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane❤❤❤pamietam bardzo o Was❤ chce powiedziec tylko tyle ze z Encortonem trzeba byc bardzo ostroznym. Nawet przy ANA nie zawsze lekarze podaja. Ja bralam odpowiednik tego leku do ok20 tc.moja ginekolog srednio za tym byla i od poczatku uwazala ze niestety moge miec problem z cukrzyca sterydozalezna no i niestety mam - oczywiscie nie wszyscy ja musza dostac. Encorton nawet w malych dawkach to b.silny lek-biore go od czasu do czasu na astme i moje jelita niszczy zwlaszcza kosci. Dlatego tylko gdy lekarz zaleci bierzcie. Slyszalam ze przy PCO tez nie powinno sie go stosowac. Co do leczenia immunologicznego i szczepionek ja mialam odradzone od ginekologow ze wzgledu na mala ilosc pozytywnych skutkow w postaci ciaz a bardzo obciazaja one nasze organizmy i niestety nasze kieszenie. Do tego immunologia to tysiace chorob i moga podleczyc jedno a druga choroba zle zadziala na zarodek. No i przy niektorych chorobach pacjentki nie mozna wykonac wlewow bo mozna zaszkodzic. Oczywiscie nie zniechecam nikogo bo to teorie czesci lekarzy. Chce tez powiedziec ze ja mialam problem ze stratami na poczatkowym etapue 2 razy tylko ciaza byla dluzej. I niestety ten etap jest trudny do zdiagnozowania. Moi lekarze odnalezli tylko czesciowa przyczyne i dlatego obecna ciaza dla nas to cud. Jedna z przyczyn nie moznosci utrzymania ciaz jest b.niski progesteron i nie jeden raz zbadany bo to nic nie wnosi a kilka razy przez co najmniej 2-3 cykle ale nie sam prg a razem z Estradiolem ktory odopowiada tez za cialko zolte - chodzi o poziom estradiolu glownie w 2 fazie cyklu- a wiadomo na poczatku to cialko zolte odpowiada za pozywienie dziecka. Druga sprawa pamietajcie mi nikt wczesniej nie powiedzial tego dopiero trafilam do super gina i On mnie uswiadomil ze histeroskopia po lyzeczkowaniach jest b.wazna bo kazde lyzeczkowanie czy poronienie troche pozniejsze niz 5-6 tc moze spowodowav zrosty a te sa zwykle niewidoczne w USG a sa wielka przeszkoda w zagniezdzeniu porzadnym zarodka ale nawet gdy sie zagniezdzi moze byc problem z dostarczeniem pokarmu. Moze byc tez to problem z zajsciem w ciaze bo moga byc zrosty przy ujsciach jajowodow. Co do dawek Clexane to sprawa indywidualna kazdej pacjentki jednym pomoze juz mala dawka innym nie ale co czesto tu powtarzam jak juz ma byc podana to tylko po badaniach bo czasami ginekolidzy daja na wyrost czesto niestety nie znajac sie i bez zlecenia badan a wtedy mozna zaszkodzic tylko bo np kobieta ma zbyt mala krzepliwosc i wtedy tez mozna stravic dziecko. Mutacje nie sa wskazaniem do heparyny tzn w Polsce byly takie teorie ale odchodzi sie od nich - to akurat moj hematolog przekazal On zajmuje sie tez kobietami po poronieniach. Bonikt nie wykazal ze pomaga On za to przy innych schorzeniach np APS czy zakrzepica jak najbardziej. Nawet po poronieniach kilku nie zawsze jest odrazu wskazaniem.Mi genettk mowila ze mutacje i kariotypy mozna odrazu wykonac a APS i ANA trzeba poczrkac choc 6 tyg.zeby organizm wrocil choc troche do ladu. Ooo przepraszam znow sie rozpisalam przepraszam.Chce tez podkreslic ze to co pisalam to opinie moich lekarzy z ponad 4 lat walki o dziecko i oczywiscie nie chce nikomu nic narzucac a tylko moze podpowiedziec i Ktoras z Was skorzysta☺ Kochane mimo trudnosci zycze milego dnia dla Was i sle moja pamiec i wsparcie ❤❤❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2016, 10:55

Arleta, M@linka, malika89 lubią tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, melduję się po wczorajszej wizycie :)
    Borys jest dużym i zdrowym chłopcem. Wymiary poszczególnych partii ciała wahają się pomiędzy w normie do +8 dni względem OM :D Każdego dnia coraz śmielej czuję jego fikołki, chociaż podczas wczorajszego badania był bardzo spokojny.

Niestety trochę gorzej z moimi wynikami krwi, morfologia cieniutka. O ile żelazo to pikuś to martwiące są bardzo niskie płytkie krwi, mam to skonsultować z hematologiem. Zobaczymy, mam nadzieję, że to nic groźnego. Lekarz powiedział, że może wcale nie mam ich mało tylko się sklejają i automat jak je liczy to wychodzi za mało, ale to trzeba sprawdzić i po to mi właśnie hematolog. Do tego jeszcze podwyższone MPV, a to też nie za dobrze :/ i na deser TSH, które mi skoczyło do poziomu jak sprzed brania Euthyroxu.. Czeka mnie rundka po lekarzach po weekendzie.

M@linka, malika89, osa lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ 403 404 405 406 407 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ