anemia
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewelinkie wrote:i jak wizyta u hematologa?
Przełożyli mi wizytę z wtorku na dzisiaj. Hematolog powiedziała, że wyniki nietypowe i poszła je konsultować z przełożonym. Potem zrobili mi rozmaz ręczny z krwi, czekaliśmy na wynik, który okazał się niemiarodajny i jeszcze raz robili rozmaz, ale tym razem jakoś inaczej. Jutro mam się ponownie zgłosić, żeby skonsultować wyniki. I od tych wyników zależy diagnoza, bądź konieczność wykonania biopsji ze szpiku. -
Byłam u hematologa i są dobre wieści. Badania wyszły dobrze i nawet jest wzrost hemoglobiny (było 10,1, teraz jest 10,7) i hematokrytu (było 29%, jest 30,5%), a to znaczy że wszystko jest w porządku i nie trzeba na chwilę obecną nic robić. Oczywiście muszę kontrolować wszelkie krwawienia (nos, hemoroidy itd) oraz za 2 tygodnie powtórzyć morfologię z rozmazem i znów skonsultować wyniki z hematologiem.
barbarakaliska lubi tę wiadomość
-
Ja od początku ciąży brałam Biofer ale nie dawał rady i lekarz przepisał mi Tardyferon.
Po 2 miesiącach brania leku nadal mam lekką anemię.
Czasem mam gorsze dni,leże dużo i nawet nie jestem w stanie gotować obiadu ale ogólnie nie narzekam.
Tak widocznie musi być. Dziecko wyciąga z nas co najlepsze
-
Widzę, że nie ja jedna walczę z anemią w 1 ciazy miałam niewielkie niedobory i brałam żelazo cały czas, dopiero pod koniec ciąży wyniki znów troche spadły do poziomu 10,5. Z braku postępu porodu konieczność była wykonania cesarki, po której wyniki hemoglobiny spadły do 8,5 gdzie nie mogłam się podnieść z łóżka w szpitalu i wykonali mi transfuzję krwi.
Teraz 2 ciąża wyniki na początku dobre a po miesiacu - hemoglobina 10,5 (norma 12-15), hematokryt 32 (norma 37-47) i erytrocyty 3,7 (3,9-5,2). ale żelazo 83 (norma 37-145) czyli w normie o co chodzi?
Zaczęło sie od stanów osłabienia, napadowego bicia serca, wszystkie paznokcie porozdwajane do mięsa a skóra jak skorupa powiedzcie mi czy normalnie pracowałyście w ciąży z anemią? bo ja nie wiem czy mogę... niby chcę ale boję się, ze gdzieś zasłabnę czy będę się gorzej czuła .... jak to było z Wami? czy w ogóle z taką anemią można pracować? -
U mnie to samo było, hemoglobina 10,1 a żelazo 144, później hemoglobina 10,4, a żelazo 139. Od razu padło pytanie od gin, czy pracuję, bo mam się oszczędzać. Ja nie pracuję, ale jestem pewna że gdybym pracowała, to z tymi wynikami i właśnie objawami jak tachykardia, duszności, osłabienie kazaliby mi w domu zostać. Jeżeli źle się czujesz to lepiej wziąć L4, bo przy takich wynikach człowiek jest niedotleniony i o omdlenia nie trudno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 20:06
-
U mnie jednak też jest ta anemia. Dziwne bo hemoglobina po pierwszej morfologia wynosiła 11,7. Lekarz powiedział, że dla kobiet w ciąży to jest jeszcze ok chociaż na kartce pisze normy od 12 do 16
Wczoraj dostałam wyniki żelaza i jest obniżone. Ok 60 i drugi raz robiona morfologia i hemoglobina... 10.9
Dostałam żelazo i mam nadal brac i mam za tydzień powtórzyć badanie. I jak najwięcej jeść produktów bogatych w żelazo. Nie wiem dlaczego to tak szybko spada. Mama nadzieje, że to jakiś błąd w pomiarze -
Czy to możliwe żeby w ciągu dnia hemoglobina aż tak spadła?
Dodam, że leżę w szpitalu bo kilka dni temu zemdlalam w sklepie i potem w szpitalu też powtórzył się ten epizod. Rano budzę się z zawrotami głowy...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 05:26
-
Podnoszę temat - może ktoś odpowie. Przed ciążą moja hemoglobina wynosiła 11-12. Wielokrotnie przyjmowałam preparaty żelaza po których miałam b. duże problemy jelitowe.
W pierwszym trymestrze hemoglobina spadła do ok. 10-10.5 i powolutku sukcesywnie spadała. W 2 trymestrze byłam na konsultacji u hematologa, diagnoza: łagodna anemia ciążowa, żelazo zamiast 2x dziennie to 1x na 2 dni bo i tak nie przyswajam, nie wymaga leczenia w poradni hematologicznej.
w 30 tc hemoglobina osiągnęła wartość 8.9. Hematrokryt też poniżej normy. Internistka zaleciła powrót łykania żelaza 2 x dziennie i próbę zmiany diety. Tak też zrobiłam - codziennie jadłam mięso (wmuszałam), prawie codziennie buraczki. No i po 11 dniach (32 tc) ponowne badanie - hemoglobina 8.5, hematokryt 27,5. Dostałam skierowanie na patologię ciąży - idę w poniedziałek.
Jestem mega słaba, prawie nic nie robię, moje zdolności intelektualne też mocno się obniżyły. Do tego fala upałów. Mój puls rzadko schodzi poniżej 100. Bóle brzucha od żelaza, duszności, afty
Na szczęście byłam kilka dni temu na badaniu, dzidzia rośnie, ma się dobrze.
Czy któras z was miała uzupełniane żelazo w szpitalu? Czy wiecie jak to wygląda?
Nie wiem nawet na co się nastawiać, czy potrwa to 1 dzień czy zostanę na kilka dni. -
Dziewczyny w pierwszej ciazy gdy mialam niedobory, lekarka mowila przede wszystkim o naturalnym uzupelnianiu zelaza. Wszystko farmakologiczne wchlania sie w niewielkim stopniu. Na preparatach doustnych wyniki nie poprawialy mi sie wcale. Natomiast gdy wlaczylam do diety sok z granatu, granat i barszcz kiszony wyniki mocno podskoczyly. Sprobujcie- na pewno nie zaszkodzi a moze bardzo pomoc. Tylko jesli nie sam granat a jego sok to szukajcie takiego prawdziwego (tymbark np ma sok z granatu, ale jak przeczytacir sklad to tego granatu prawie tam nie ma)
-
Herbata z pokrzywy jest też świetnym źródłem żelaza i in. mikroelementów... ja zaparzam taką z trzech torebek na raz lub w zaparzaczu solidną łyżkę (potem jeszcze raz zaparzam ta porcję) Do tego biorę dodatkowo feminovit żelazo (prócz prenatalnych) i wynik hemoglobiny mi bardzo szybko skoczył i wszystkie inne nagle też w normach się znalazły.
-
Dobry wieczór, jeszcze nie jestem Przyszłą Mamą, mam nadzieję, ze ten czas za 2 lata nadejdzie. Jestem obecnie studentką dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Piszę pracę magisterską dotyczącą wiedzy i nawyków żywieniowych wśród Przyszłych Mam. Dlatego zwracam się do Was z olbrzymią prośbą o wypełnienie ankiety, jest ona w pełni anonimowa. Nie spodziewałam się, że przeprowadzenie ankiety przez internet wiąże się z wieloma przeszkodami, dlatego liczę na Was Przyszłe Mamy. Dzięki obecności na tym forum odzyskałam wiarę, że uda mi się przeprowadzić te badania do końca, jednak jeszcze troszkę danych mi braku. Z góry dziękuję za pomoc oraz życzę dużo zdrowia dla Was i Waszych maluszków.
https://drive.google.com/open?id=1HQuYs-DAgy1M2JyrO73QmyfKHd39rEIIkxcMtYWWzVo -
Witajcie kochani, czy może ktoś miał podobny przypadek, może będzie mi wstanie podpowiedzieć co to może być. Otóż mam problem z hemoglobina mam spadki do 3,9 . Otrzymuje krew i na 2 tygodnie jest spokój, następnie znów jest nawrot spadku. Czy ktoś mi podpowiedzieć co to może być
-
Paula21 wrote:Witajcie kochani, czy może ktoś miał podobny przypadek, może będzie mi wstanie podpowiedzieć co to może być. Otóż mam problem z hemoglobina mam spadki do 3,9 . Otrzymuje krew i na 2 tygodnie jest spokój, następnie znów jest nawrot spadku. Czy ktoś mi podpowiedzieć co to może być
Czemu nie spytasz lekarza? To skrajnie niski wynik -
Paula21 wrote:Witajcie kochani, czy może ktoś miał podobny przypadek, może będzie mi wstanie podpowiedzieć co to może być. Otóż mam problem z hemoglobina mam spadki do 3,9 . Otrzymuje krew i na 2 tygodnie jest spokój, następnie znów jest nawrot spadku. Czy ktoś mi podpowiedzieć co to może być
-