ciężarówki z wadą wzroku
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny- tak mnie dziś zastanowiło, jak to jest z tymi wadami wzroku i porodem? Jaka wada jest wskazaniem do CC?
Jak miałam zakładaną kartę ciąży to zapomniałam powiedzieć, że mam wadę wzorku - bo noszę szkła kontaktowe i najzwyczajniej w świecie sama czasami o tym fakcie zapominam. Ale od kilku dni moje oczy są nadwrażliwe, szkła je męczą i wróciłam do okularów. Jestem krótkowidzem ostatnio - 3 lata temu wadę miałam ocenioną na -1,75, teraz szykuję się do pójścia do okulisty, ale czuję że wada się pogłębiła.
-
Martek ja sie na tym nie znam. Mam jedna kolezanke, ktora dostala nakaz cc ze wzgledu na wade wzroku ale ona miala baaaaardzo mocna wade, na jedno ko, drugie oko troche mniej. Pamietam jak mowila ze jedno jej oko przejelo funkcje drugiego. Nosila naprawde bardzo mocne okulary.
Najlepiej pogadaj z lekarzem, bedziesz pewna.Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
martek wady wzroku, które uprawniają cię do cc do krótkowzroczność, ze względu na to, że przy tej wadzie istnieje duże ryzyko przy wysiłku partym, że odklei ci się siatkówka, ale nie wiem jak dużą trzeba mieć tą krótkowzroczność, druga wada wzroku, która też się kwalfikuje to jaskra bo duże ciśnienie w oku się robi przy dużym wysiłku, tyle wiem;) Dopytaj dokładnie lekarza jak to jest.
-
nick nieaktualnyJa kochane miałam w mojej drugiej ciąży bardzo małą wadę wzroku , ale chcieć nie chcieć musiałam te okulary nosić trudno było mi , się było przyzwyczaić do dodatkowych dwóch oczów , ale jakoś tam się w końcu przyzwyczaiłam , potem jak już nadszedł czas porodu , to sobie zapisałam jaką wadę mam i jaki ubytek aby w szpitalu wiedzieli , a maiłam na prawdę małą wadę wzroku , już nie pamiętam jaką .. jak później okazało się że jestem w trzeciej ciąży , to poszłam ponownie do danej Pani okulistki , i mi dana wada wzroku się sporo zmniejszyła więc już nawet sama Pani okulistka powiedziała że nie muszę ich nosić
-
Ja w pierwszej ciazy miałam cc przy -7. Teraz mam -8 (coraz mniej mi leci wada bo kiedys to była dioptria na rok) i tez na pewno będzie cc. Moja mama miała -6 czyli niby wada nie była mocno duza (tak jak u mnie) ale po trzech porodach naturalnych doszła do -15... 4ty poród juz miała cc.
-
nick nieaktualny
-
Aga wrote:
Porozmawiaj z lekarzem. Znajoma miala -3,5 i po np w ciagu 4 miesiecy miala -7 na jedno oko.Aga lubi tę wiadomość
Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
witajcie dziewczyny, wada wzroku jako sama w sobie nie jest powodem do cc. Wskazaniem sa problemy z siatkówką, ewentualnie wada ponad 10 dp.
Ja miałam wskazanie do planowego cc ze względu na zwyrodnienie siatkówki w jednym oku. wczesniej o tym nawet nie miałam pojęcia, ale w ciąży poszłam do okulistki, zrobiła mi badanie dna oka i od razu wypisała na recepcie wskazanie do cc. Moja wada to - 4,5
Teraz znowu jestem w ciąży i raczej tez cc, z czego się niezmiernie cieszę
pika lubi tę wiadomość
-
Myślę, że nawet przy nie wielkiej wadzie jest dobrze zrobić badania. Tak jak Anka napisała ważne jest w jakim stanie jest siatkówka. Ja mam od kilku lat wadę -9 i zwyrodnienie siatkówki. Myślę, że też bez problemu dostanę zgodę na cc.
Poprzednia ciąża została zakończona cc i cieszę się, bo dzięki temu nie straciłam wzroku czy nie pogorszyła się wada.
-
nick nieaktualnypotwierdzam to co dziewczyny napisaly wczesniej. u mnie ok -7 w obu oczach plus zwyrodnienia i scienczenie siatkowki- okulistka na dzien dobry wypisala zalecenie rozwiazania ciazy cieciem cesarskim. szczerze mowiac to wole tak niz mialabym przy porodzie stracic wzrok i nigdy nie zobaczyc naszego Malenstwa...
pozdrowionka dla wszystkich ciezarowek-okularniczek -
mnie okulistka stanowczo odradzała sn, ale ja generalnie od zawsze powinnam unikać dzwigania, intensywnych cwiczen itp. W samej ciązy wada mi wzrosła o ok. 1,5 dp i dopiero po ok 4 miesiącach od narodzin synka troche sie cofnęła.
rownież pozdrawiam wszystkie okularnice