Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie Dziewczyny! Sto lat mnie tu nie było
K878, Kamcia jak cudownie Was widzieć 😍 co tam u Was?
My w tym cyklu zaczynamy starania więc mam ogrooomną nadzieję do Was dołączyć! Oczywiście nie łudzę się że cukrzyca mnie ominie... Mam nadzieję że pozwolicie mi zajrzeć do Was czasami?
Wszystkim Wam Dziewczyny życzę dobrych cukrów 😚kamciaelcia lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Kazio, trzymam kciuki za szybkie zafasolkowanie i żebyś tu do nas nie dołączyła
Kark, ja nie rozumiem twojego problemu. To wolny kraj, nikt cię siła na krzywa nie doprowadzi. Co ci zrobi gin jeśli nie przyniesiesz zaświadczenia? Powiedziałabym ze tak, czekam na wizytę i olała babę.
Mnie Endo wczoraj maglowała kiedy krzywa, ale ona to z troski, nie próbowała mnie musztrowac. Dziś mierze: na czczo 82, po śniadanku 102, po drugim 95. Oczywiście dietetyczneKazio14 lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyWlasnie na innym wątku koleżanka poradziła mi (tak jak jej położna, bo ma podobną sytuację) zrobić hemoglobine glikowaną. Podobno pokazuje właśnie czy w ciągu ostatnich 3 miesięcy cukry były ok.
Także jakby ogólny nie dał skierowania albo diabo zaświadczenia to zrobię sobie to badanie i tyle ☺ -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZnalazłam coś takiego w necie 😊
Hemoglobina glikowana w ciąży
Szczególnie ważne jest sprawdzenie, jaki poziom ma hemoglobina glikowana w ciąży. Dzięki temu ciąża może przebiegać prawidłowo lub można wdrożyć działania, które zabezpieczą kobietę w tym wyjątkowym stanie. Trzeba pamiętać, że w pierwszej połowie ciąży wynik tego badania może być niemiarodajny, ponieważ wartości mogą wychodzić zaniżone. Druga połowa ciąży natomiast może się cechować zawyżonymi wartościami, dlatego wynik zawsze należy skonsultować ze specjalistą.
Także by pasowało, że pierwszym trymestrze Ci wyszło za nisko, a tamtej dziewczyncie kazała położna zrobić teraz w 22tc zamiast krzywej ☺
A powiedz mi jeszcze Kamcia ty na tej hemoglobinie byłaś na czczo czy obojętnie kiedy się robi? -
Jak przez całe ciąże mam takie same glikowane ostatnio np 4,6 - 4,7 - 4,6
To jest średnia glikemia czyli nie ma dokładnego obrazu jak z cukrami na czczo i po posiłku
Moja bolaczka sa na czczo ale po jedzeniu też mi latwo przekroczyć
Akurat ostatnia glikowana robiłam na czczo bo miałam zlecony cukier na czczo i profil lipidowy -
Mam cukrzycę a glikowana w normie. Nią się nie da stwierdzić czy jest cukrzyca czy nie.
-
Hej Dziewczyny,
Mam obecnie 7tc i gin skierowała mnie na badanie.
Odebrałam dzisiaj wyniki krzywej cukrowej 75g
Na czczo - 89
Po 1 godz - 198
Po 2 godz - 135
W poprzedniej ciszy miałam cukrzycę, młody miał prawie 4700g... Ale to było 15 lat temu.
Wizytę mam za dwa tyg, działać coś czy spokojnie czekać do wizyty?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2019, 20:47
-
po godzinie za wysoko, nie powinno przekroczyc 180
poczatek ciazy-ja juz bym dietkowała
i czemu az 2 tyg?
jednak inaczej spytam- 2 tyg do kogo???
bo jak do gin to bym juz rejestrowala sie do diabetologa, a skierowanie wzieła nawet od rodzinnego
ja to jaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2019, 21:39
Iga66 lubi tę wiadomość
-
Kamcia, nie wiem o co cho z ta glikowaną, ale zarówno gin jak i diabetolog jak zrobiłam sama to badanie wzruszyli ramionami, powiedzieli ze to nic nie mówi, ze tego wyniku nie da się odnieść do normalnych, pozaciazowych norm
Przegapiłam kłucie po kolacji 🤦🏼♀️Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878
dla mnie też za wiele ta glikowana nie wnosi-u mnie pokazuje jak było przed ciążą(bo cukrzyca od poczatku) jak i na diecie, jednak nie widze sedna tej "niemiarodajności"
równoczesnie podobnie usłyszałam z cholesterolem-w ciązy oczywiście, ale nikt nie tłumaczył co ma ciaza do cholesterolu stad tak dociekliwie pytam bo hasło glikowana niemiarodajna w ciąży mnie nie przekonuje, równoczesnie wole za duzo badań niz o jakiekolwiek jedno za mało
skoro zlecaja to robie, u mnie jednak gin nie ma nic do cukrzycy-to prowadzi diab, gin ewentualnie pyta czy coś sie zmieniło -
Iga66 wrote:Hej Dziewczyny,
Mam obecnie 7tc i gin skierowała mnie na badanie.
Odebrałam dzisiaj wyniki krzywej cukrowej 75g
Na czczo - 89
Po 1 godz - 198
Po 2 godz - 135
W poprzedniej ciszy miałam cukrzycę, młody miał prawie 4700g... Ale to było 15 lat temu.
Wizytę mam za dwa tyg, działać coś czy spokojnie czekać do wizyty?
Dieta od początku 😀 należy jeść 19-21 wymienników weglowodanowych na dobę i 6-7 posiłków dziennie. Nie rezygnujemy z węglowodanów tylko wybieramy je mądrze: chleb żytni lub orkiszowy, kasze, razowe makarony, brązowy ryż. Mnóstwo warzyw. Owoce z umiarem. Najlepiej wydrukować sobie tabelę z IG, podzielić posiłki aby w sumie było 19-21 wymienników i działać. Ja mam tak ustalone wymienniki:
3-2-6-2-4-1-1. 3,6 i 4 to główne posiłki.Iga66 lubi tę wiadomość
1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍