X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • promykk Autorytet

Wysłany: 26 marca, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:
    Raczej powinno się mierzyć od skończenia. Godzina “po posiłku” .. czyli godzina od skończenia posiłku.
    Mi diabetolog też podkreślała, że cukier mierzymy 1h od rozpoczęcia posiłku. :)

smoothie lubi tę wiadomość

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 26 marca, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:
    Raczej powinno się mierzyć od skończenia. Godzina “po posiłku” .. czyli godzina od skończenia posiłku.

Absolutnie nie. Każdy diabetolog powie, że od rozpoczęcia. Śniadanie o 8 to mierzymy o 9.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 26 marca, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to widzicie, źle mierzyłam. Człowiek całe życie się uczy. Zrozumiałam to zbyt dosłownie :)

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

19.12.2024 oraz 02.01.2025 badania prenatalne USG+pappa 🧬 💙

27.02.2025 - Badania połówkowe

7.03.2025 - Szew Ratunkowy na szyjkę Y….

23.04.2025 - Badania 3 trymestru

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Utrogestan,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
  • Paulinaaa_ Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Właśnie okazało się że ja źle patrzyłam 😁 godzinę po skończeniu to cukier mi już malał, myślałam że jest ok - a wcześniej był powyżej 140.
    Fajne z sensorem jest to że można połączyć aplikację z lekarzem i wszystko może wytłumaczyć, tak to bym była nadal przekonana, że cukry idealne 🙈

07.2024 biochem

3.10 11 dpo ⏸️
    12dpo bchg 43, 15dpo 245, 17dpo 658

14.10 7.8mm pęcherzyk
    25.10 serduszko ❤️
    18.11 3.5 cm ludzika
    28.11 Nifty niskie ryzyka + 🩷
    10.12 prenatalne, wszystko super

preg.png
  • Sunday92 Znajoma

Wysłany: 27 marca, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog mówiła, że godzina od pierwszego kęsu.
    @Paulina, pamiętaj, że sensor ma około 10 minut opóźnienia, bo mierzy stężenie glukozy w płynie tkankowym (czyli jakbyś po równej h zmierzyła glukometrem., to na sensorze, taki sam wynik powinien być po 1h10minut)

Paulinaaa_ lubi tę wiadomość

preg.png
    👶2023
  • 94Donia12 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, może któraś z Was się wypowie, wizytę mam w poniedziałek więc dowiem się dokładnie.
    Byłam dzisiaj na krzywej cukrowej 75g.
    Moje wyniki to:
    Na czczo 82
    Po 1h 177
    Po 2 h 70
    Mieliście że to jest ok ? Dziwi mnie trochę ten spadek po 2 godzinach.

🙋🏻‍♀️94
    👨🏻‍🦱93

13.10.2016 🩵
    SN 41+4
    4100g 62cm ❤️

14.09.2024 ⏸️
    02.10.2024 💔🖤

29.11.2024 ⏸️💞
    🔜 09.08.2025 czekamy na Alicję 🩷

preg.png
  • Anulanka Nowa

Wysłany: 13 kwietnia, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Mam mały problem z cukrami. W pierwszej ciąży stwierdzono u mnie cukrzycę. Dlatego w drugiej już na samym początku wysłano mnie na krzywą. Oczywiście również cukrzyca. Tradycyjnie diabetolog i dieta. Jednak po wdrożeniu insuliny zaczęły mi wariować cukry w ciągu dnia. Nie dość że dawka mimo zwiększania nie pomaga na poranny cukier, to jeszcze mam problem z cukrami w czasie dania. Przed insulina cukier poranny był wysoki, w sumie jak teraz przy insu, jednak dzienne cukry mimo różnego jedzenia były ok. Teraz mam problem nawet z cukrem po kolacji, która jest złożona z grahamki, sera białego, szynki drobiowej i warzyw.. miała któraś taki problem?

• promykk Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulanka wrote:
    Hej dziewczyny,
    Mam mały problem z cukrami. W pierwszej ciąży stwierdzono u mnie cukrzycę. Dlatego w drugiej już na samym początku wysłano mnie na krzywą. Oczywiście również cukrzyca. Tradycyjnie diabetolog i dieta. Jednak po wdrożeniu insuliny zaczęły mi wariować cukry w ciągu dnia. Nie dość że dawka mimo zwiększania nie pomaga na poranny cukier, to jeszcze mam problem z cukrami w czasie dania. Przed insulina cukier poranny był wysoki, w sumie jak teraz przy insu, jednak dzienne cukry mimo różnego jedzenia były ok. Teraz mam problem nawet z cukrem po kolacji, która jest złożona z grahamki, sera białego, szynki drobiowej i warzyw.. miała któraś taki problem?
    Może jesz za mało węglowodanów lub za długie przerwy w posiłkach? Temu bym się przyjrzała na początek. A jakie masz cukry po jedzeniu i na czczo?

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • Anulanka Nowa

Wysłany: 14 kwietnia, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzmy, że ciężko mi trzymać się tam tych 5 posiłków co trzy godziny. Często wychodzą mi trzy posiłki, czasem cztery. Cukry przy drugiej kolacji są takie same jak by jej nie było. Większość posiłków jest złożona z węglowodanów, dość dużej ilości białka i jakiś warzyw, najczęściej kiszonego bo on mi obniża cukier. Cukry na czczo przed insuliną wynosiły 103, 105. Po insulinie mam 111,108 ale też zdarzają się 95 jak się napije soku z ogórka o 2 w nocy. Natomiast po posiłku cukry są na poziomie 134, 111, ale zdarzają się też 144, 154, gdzie przed insulina te same posiłki co dają taki wysoki cukier dawały mi cukier 120, 134.

• asiun Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulanka wrote:
    Hej dziewczyny,
    U mnie grahamka to była tragedia, nie miałam wysokiego cukru po niej, bo 120, ale utrzymywał się trzy godziny i w ogóle nie spadał...
    Spróbuj może modyfikować dietę, to, że coś służyło na początku nie oznacza, że cały czas nie będzie powodowało skoków cukru.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Anulanka Nowa

Wysłany: 19 kwietnia, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tak myślę czy wogole nie odstawić bułek nawet tych ciemnych. Zobaczymy jakie będą efekty. Dzięki za pomoc !

‹‹ 2122 2123 2124 2125 2126
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ