Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Raczej powinno się mierzyć od skończenia. Godzina “po posiłku” .. czyli godzina od skończenia posiłku.
smoothie lubi tę wiadomość
-
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Raczej powinno się mierzyć od skończenia. Godzina “po posiłku” .. czyli godzina od skończenia posiłku.
Absolutnie nie. Każdy diabetolog powie, że od rozpoczęcia. Śniadanie o 8 to mierzymy o 9.
-
A to widzicie, źle mierzyłam. Człowiek całe życie się uczy. Zrozumiałam to zbyt dosłownie
-
Dzięki dziewczyny! Właśnie okazało się że ja źle patrzyłam 😁 godzinę po skończeniu to cukier mi już malał, myślałam że jest ok - a wcześniej był powyżej 140.
Fajne z sensorem jest to że można połączyć aplikację z lekarzem i wszystko może wytłumaczyć, tak to bym była nadal przekonana, że cukry idealne 🙈 -
Mi diabetolog mówiła, że godzina od pierwszego kęsu.
@Paulina, pamiętaj, że sensor ma około 10 minut opóźnienia, bo mierzy stężenie glukozy w płynie tkankowym (czyli jakbyś po równej h zmierzyła glukometrem., to na sensorze, taki sam wynik powinien być po 1h10minut)Paulinaaa_ lubi tę wiadomość
-
Hej, może któraś z Was się wypowie, wizytę mam w poniedziałek więc dowiem się dokładnie.
Byłam dzisiaj na krzywej cukrowej 75g.
Moje wyniki to:
Na czczo 82
Po 1h 177
Po 2 h 70
Mieliście że to jest ok ? Dziwi mnie trochę ten spadek po 2 godzinach. -
Hej dziewczyny,
Mam mały problem z cukrami. W pierwszej ciąży stwierdzono u mnie cukrzycę. Dlatego w drugiej już na samym początku wysłano mnie na krzywą. Oczywiście również cukrzyca. Tradycyjnie diabetolog i dieta. Jednak po wdrożeniu insuliny zaczęły mi wariować cukry w ciągu dnia. Nie dość że dawka mimo zwiększania nie pomaga na poranny cukier, to jeszcze mam problem z cukrami w czasie dania. Przed insulina cukier poranny był wysoki, w sumie jak teraz przy insu, jednak dzienne cukry mimo różnego jedzenia były ok. Teraz mam problem nawet z cukrem po kolacji, która jest złożona z grahamki, sera białego, szynki drobiowej i warzyw.. miała któraś taki problem? -
Anulanka wrote:Hej dziewczyny,
Mam mały problem z cukrami. W pierwszej ciąży stwierdzono u mnie cukrzycę. Dlatego w drugiej już na samym początku wysłano mnie na krzywą. Oczywiście również cukrzyca. Tradycyjnie diabetolog i dieta. Jednak po wdrożeniu insuliny zaczęły mi wariować cukry w ciągu dnia. Nie dość że dawka mimo zwiększania nie pomaga na poranny cukier, to jeszcze mam problem z cukrami w czasie dania. Przed insulina cukier poranny był wysoki, w sumie jak teraz przy insu, jednak dzienne cukry mimo różnego jedzenia były ok. Teraz mam problem nawet z cukrem po kolacji, która jest złożona z grahamki, sera białego, szynki drobiowej i warzyw.. miała któraś taki problem? -
Powiedzmy, że ciężko mi trzymać się tam tych 5 posiłków co trzy godziny. Często wychodzą mi trzy posiłki, czasem cztery. Cukry przy drugiej kolacji są takie same jak by jej nie było. Większość posiłków jest złożona z węglowodanów, dość dużej ilości białka i jakiś warzyw, najczęściej kiszonego bo on mi obniża cukier. Cukry na czczo przed insuliną wynosiły 103, 105. Po insulinie mam 111,108 ale też zdarzają się 95 jak się napije soku z ogórka o 2 w nocy. Natomiast po posiłku cukry są na poziomie 134, 111, ale zdarzają się też 144, 154, gdzie przed insulina te same posiłki co dają taki wysoki cukier dawały mi cukier 120, 134.
-
Anulanka wrote:Hej dziewczyny,
Mam mały problem z cukrami. W pierwszej ciąży stwierdzono u mnie cukrzycę. Dlatego w drugiej już na samym początku wysłano mnie na krzywą. Oczywiście również cukrzyca. Tradycyjnie diabetolog i dieta. Jednak po wdrożeniu insuliny zaczęły mi wariować cukry w ciągu dnia. Nie dość że dawka mimo zwiększania nie pomaga na poranny cukier, to jeszcze mam problem z cukrami w czasie dania. Przed insulina cukier poranny był wysoki, w sumie jak teraz przy insu, jednak dzienne cukry mimo różnego jedzenia były ok. Teraz mam problem nawet z cukrem po kolacji, która jest złożona z grahamki, sera białego, szynki drobiowej i warzyw.. miała któraś taki problem?
Spróbuj może modyfikować dietę, to, że coś służyło na początku nie oznacza, że cały czas nie będzie powodowało skoków cukru. -