X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Margolcia94 Koleżanka

Wysłany: 3 lutego, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , czy ktoś tu jeszcze zagląda ?:)

Dzisiaj dowiedziałam się o cukrzycy ciążowej, dość szybko bo jestem w 7 tyg ciąży, u mnie głównie problem z cukrami na noc po tygodniowym mierzeniu lekarz już zalecił insulinę na noc, ale tu pojawia się moja obawa czy już ją włączać czy spróbować kilka dni jakiś metod które może obniżą poziom cukru rano, słyszałam i wodzie z octem jabłkowym, lub jedzenie nabiału i warzyw że to niby pomaga.
    Ta insulina mnie przeraża jakoś i myślę na razie nad działaniem dieta.
    Czy któraś z Was ma jakieś prawdziwe metody i może coś podpowiedzieć. ?:)

• Martynka.98 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margolcia94 wrote:
    Hej dziewczyny , czy ktoś tu jeszcze zagląda ?:)

Dzisiaj dowiedziałam się o cukrzycy ciążowej, dość szybko bo jestem w 7 tyg ciąży, u mnie głównie problem z cukrami na noc po tygodniowym mierzeniu lekarz już zalecił insulinę na noc, ale tu pojawia się moja obawa czy już ją włączać czy spróbować kilka dni jakiś metod które może obniżą poziom cukru rano, słyszałam i wodzie z octem jabłkowym, lub jedzenie nabiału i warzyw że to niby pomaga.
    Ta insulina mnie przeraża jakoś i myślę na razie nad działaniem dieta.
    Czy któraś z Was ma jakieś prawdziwe metody i może coś podpowiedzieć. ?:)

Skoro lekarz przepisał Ci insulinę, to się do tego stosuj. Cukrzyca ciążowa to nie są żarty.

Gosiaczek.prosiaczek lubi tę wiadomość

🩵 10.03.2025, 10:30, 38+3 Beniamin
  • Truskaweczka19 Debiutantka

Wysłany: 5 lutego, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam problem. Przepisana insulina na noc juz biore 7j. Będąc u rodziców zmierzylam rano cukier na 2 glukometrach i 3 następnego dnia. Myslalam ze wyniki beda zbliżone, ale jestem w szoku. Bo na moim bylo 93, na mamy 79, na taty az 156!. Dodam ze wyniki ponad 90-100, mialam podczas pilnowania tylko diety na początku. Czyli mimo brania i zwiekszania dawki insuliny bo zaczynałam od 4j wyniki ciągle sa takie same. Czyli mam wrazenie ze moj glukometr zawyza, boje się zwiększać dawke bo jeżeli faktycznie juz mam rano te 70 parę to moge jeszcze mocniej zanizyc wyniki rano. Wizyta u diabetolog za 2 tyg. Dziękuję za odpowiedź.

• Martynka.98 Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka19 wrote:
    Dziewczyny mam problem. Przepisana insulina na noc juz biore 7j. Będąc u rodziców zmierzylam rano cukier na 2 glukometrach i 3 następnego dnia. Myslalam ze wyniki beda zbliżone, ale jestem w szoku. Bo na moim bylo 93, na mamy 79, na taty az 156!. Dodam ze wyniki ponad 90-100, mialam podczas pilnowania tylko diety na początku. Czyli mimo brania i zwiekszania dawki insuliny bo zaczynałam od 4j wyniki ciągle sa takie same. Czyli mam wrazenie ze moj glukometr zawyza, boje się zwiększać dawke bo jeżeli faktycznie juz mam rano te 70 parę to moge jeszcze mocniej zanizyc wyniki rano. Wizyta u diabetolog za 2 tyg. Dziękuję za odpowiedź.

Porozmawiaj ze swoją diabetolog o sensorze. Raz, że nie będziesz musiała się męczyć z kłuciem palców co chwilę, a dwa, że wyniki są miarodajne

Wysłany: 5 lutego, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka.98 wrote:
    Porozmawiaj ze swoją diabetolog o sensorze. Raz, że nie będziesz musiała się męczyć z kłuciem palców co chwilę, a dwa, że wyniki są miarodajne

No jakos opinie o sensorach sa gorsze, ze tez znacznie zawyzaja. A wydać na cos gdzie okaze się ze problem ten sam to nie chce.

• Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka.98 wrote:

Ja mam sensor i niestety kłuć muszę się tak samo… na czczo, po godzinie od każdego posiłku i raz w tygodniu o 4 w nocy.
    Mój lekarz uznaje sensory ale tylko jako “informacje” jak cukry kształtują się po posiłkach i przez cały dzień (bo są wykresy w apce). Mówi że dzięki sensorowi mogę sama zauważyć jak organizm reaguje na to co jem.
    Jednak do określenia prawidłowej dawki insuliny, co wizytę muszę mieć “dzienniczek” pomiarów z palca.

Na szczęście nie jestem w tym sama, z dniem kiedy dostałam swój glukometr mój nie mąż zmierzył sobie “dla fanu” i ku naszemu zaskoczeniu miał ponad 300 ….
    Jest aktualnie po badaniach ma stwierdzoną cukrzycę typu 2 i na wizyty chodzimy razem :)

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

19.12.2024 oraz 02.01.2025 badania prenatalne USG+pappa 🧬 💙

27.02.2025 - Badania połówkowe

7.03.2025 - Szew Ratunkowy na szyjkę Y….

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
  • Martynka.98 Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:
    Ja mam sensor i niestety kłuć muszę się tak samo… na czczo, po godzinie od każdego posiłku i raz w tygodniu o 4 w nocy.
    Mój lekarz uznaje sensory ale tylko jako “informacje” jak cukry kształtują się po posiłkach i przez cały dzień (bo są wykresy w apce). Mówi że dzięki sensorowi mogę sama zauważyć jak organizm reaguje na to co jem.
    Jednak do określenia prawidłowej dawki insuliny, co wizytę muszę mieć “dzienniczek” pomiarów z palca.

Na szczęście nie jestem w tym sama, z dniem kiedy dostałam swój glukometr mój nie mąż zmierzył sobie “dla fanu” i ku naszemu zaskoczeniu miał ponad 300 ….
    Jest aktualnie po badaniach ma stwierdzoną cukrzycę typu 2 i na wizyty chodzimy razem :)

Rozumiem Gosia, ja nie mam cukrzycy, tylko hipoglikemię reaktywną, czyli w drugą stronę, cukry potrafią spadać do wartości 40, ale stosuje tylko sensor, nie kłuje się, przez pierwszy tydzień tylko sprawdzałam, czy wyniki się pokrywają i pokrywają idealnie :)

Wysłany: 5 lutego, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:

Moze glukometr tez zawyza? Ja to sie boje ze zwiększe dawki insuliny i dostane hipoglikemi.....
    Dlaczego klujesz palec, nie mogloby byc ze patrzysz po prostu na odczyt z sensora o danej godzinie aby wpisac wynik? Diabetolog kaze Ci podawać 2 wyniki?

• Greeneyes Koleżanka

Wysłany: 7 lutego, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie słodkie dzidzię się wam rodziły przy cukrzycy ?
    Nie ukrywam, że przeczytałam w Internecie i duże dziecko mnie wystraszyło trochę 🫣

• malinka1 Nowa

Wysłany: 11 lutego, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam problem z wahaniami poziomu cukru i często czułem się zmęczona. Po kilku tygodniach z https://bioceriq.pl/produkt/insuliq/ widzę poprawę, czuję się stabilniej, a moje wyniki badań też się poprawiły. Na pewno zostanę przy tym suplemencie na dłużej

• Ruevue Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny.
    Czy któraś z Was może mi podpowiedzieć, czy wyniki krzywej 94/77/92 odpowiednio na czczo/po 1h/po 2h to cukrzyca ciążowa? Pierwszy wynik nieco zawyżony, ale kolejne dwa nisko... Wizyta u lekarza za 3 tygodnie, a okazuje się to lekarz, który nie odpowiada na takie wątpliwości poza umowionymi wizytami, więc też pora go zmienić.

• WerkA Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruevue wrote:
    Hej, dziewczyny.
    Czy któraś z Was może mi podpowiedzieć, czy wyniki krzywej 94/77/92 odpowiednio na czczo/po 1h/po 2h to cukrzyca ciążowa? Pierwszy wynik nieco zawyżony, ale kolejne dwa nisko... Wizyta u lekarza za 3 tygodnie, a okazuje się to lekarz, który nie odpowiada na takie wątpliwości poza umowionymi wizytami, więc też pora go zmienić.

U mnie dopiero zdiagnozowano cukrzycę więc też mogę się mylić wystarczy, że przekroczy się o 1 i już jest zdiagnozowana. Ja też miałam wizytę później u lekarza więc od razu jak zobaczyłam, że są wyniki umówiłam się do lekarza rodzinnego i polecam też tak zrobić. Na czczo masz 94 z tego co mi się wydaje jest do 92, ale też nie jestem pewna.

Ruevue lubi tę wiadomość

preg.png

08.2018r 24tydzień 👼🩷
    11.2022r samoistne poronienie👼

Termin 08.05.2025 💙
    30.11.2024 1 prenatalne na 60% chłopczyk
    31.12.2024 2 prenatalne 457g 🩵
    13.02.2025 1574g 🩵
    04.03.2025 3 prenatalne 2000g🩵
  • Ruevue Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WerkA wrote:
    U mnie dopiero zdiagnozowano cukrzycę więc też mogę się mylić wystarczy, że przekroczy się o 1 i już jest zdiagnozowana. Ja też miałam wizytę później u lekarza więc od razu jak zobaczyłam, że są wyniki umówiłam się do lekarza rodzinnego i polecam też tak zrobić. Na czczo masz 94 z tego co mi się wydaje jest do 92, ale też nie jestem pewna.
    Tak, już tak samo mi dziewczyna w innym wątku odpowiedziała, że to cukrzyca, i to samo dwie godziny temu rodzinna na teleporadzie. No cóż, skierowanie do diabetologa jest i trzeba działać... Zawsze przykro, jak są nawet i drobne komplikacje. Dziękuję Ci za odpowiedź!

WerkA lubi tę wiadomość

• Korki Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy może znacie się na tym, ktoś z was tak miał? Zrobiłam krzywą i mam wyniki 87, 110, 51. I na mój rozum spoko, ale czy te 51 po 2 h to nie jakoś strasznie nisko?
    Czekam na teleporade za tydzień i tak sobie kminie, bo nigdzie nie podają dolnych granic
    Byłabym mega zadowolona jakbym nie miała cc, bo w 1 ciąży niby miałam ale na samej diecie do końca, jednak przez to było wywoływanie.

03.2021 synek

20.02.2025 7+3, termin 7.10…. A jednak już 2.10 😬

Następna wizyta 14.10
    Prenatalne 26.03

url=https://www.tickerfactory.com]preg.png[/url]
  • Korki Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greeneyes wrote:
    Jakie słodkie dzidzię się wam rodziły przy cukrzycy ?
    Nie ukrywam, że przeczytałam w Internecie i duże dziecko mnie wystraszyło trochę 🫣
    W 1 ciąży miałam
    Od początku cukrzycę ciążową na samej diecie, do końca, i urodził się 3240

03.2021 synek

20.02.2025 7+3, termin 7.10…. A jednak już 2.10 😬

Następna wizyta 14.10
    Prenatalne 26.03

url=https://www.tickerfactory.com]preg.png[/url]
  • Paulinaaa_ Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie - mierzenie cukru 1 godz po posiłku oznacza godzinę od rozpoczęcia czy skończenia posiłku? Bo ta różnica 15min sprawia że mocno różne są wyniki 🙈

07.2024 biochem

3.10 11 dpo ⏸️
    12dpo bchg 43, 15dpo 245, 17dpo 658

14.10 7.8mm pęcherzyk
    25.10 serduszko ❤️
    18.11 3.5 cm ludzika
    28.11 Nifty niskie ryzyka + 🩷
    10.12 prenatalne, wszystko super

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 24 marca, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa_ wrote:
    Hej, mam pytanie - mierzenie cukru 1 godz po posiłku oznacza godzinę od rozpoczęcia czy skończenia posiłku? Bo ta różnica 15min sprawia że mocno różne są wyniki 🙈

Od rozpoczęcia ;)

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • promykk Autorytet

Wysłany: 25 marca, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dostałam dziś pena i insulinę. Mąż wykupił w aptece i dostał tylko 5 igieł. Widzę, że na recepcie nie ma wcale igieł, czytam że są refundowane. Powinni dać do tej insuliny czy skąd te 5szt.? 🤔 Lekarze przepisują Wam igły na recepcie?

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    17.01 jest 💗 🥹
    14.02 3,2cm 🫛
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    03.03 6,7cm 🍋
    14.03 120g bobaski 🍎

insulina na noc, letrox, acard
    preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 26 marca, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    Hej, dostałam dziś pena i insulinę. Mąż wykupił w aptece i dostał tylko 5 igieł. Widzę, że na recepcie nie ma wcale igieł, czytam że są refundowane. Powinni dać do tej insuliny czy skąd te 5szt.? 🤔 Lekarze przepisują Wam igły na recepcie?

Hej, tak do pena dostałam iglessy na receptę.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 26 marca, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Od rozpoczęcia ;)

Raczej powinno się mierzyć od skończenia. Godzina “po posiłku” .. czyli godzina od skończenia posiłku.

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

19.12.2024 oraz 02.01.2025 badania prenatalne USG+pappa 🧬 💙

27.02.2025 - Badania połówkowe

7.03.2025 - Szew Ratunkowy na szyjkę Y….

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
‹‹ 2122 2123 2124 2125 2126
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ