Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny , czy ktoś tu jeszcze zagląda ?
Dzisiaj dowiedziałam się o cukrzycy ciążowej, dość szybko bo jestem w 7 tyg ciąży, u mnie głównie problem z cukrami na noc po tygodniowym mierzeniu lekarz już zalecił insulinę na noc, ale tu pojawia się moja obawa czy już ją włączać czy spróbować kilka dni jakiś metod które może obniżą poziom cukru rano, słyszałam i wodzie z octem jabłkowym, lub jedzenie nabiału i warzyw że to niby pomaga.
Ta insulina mnie przeraża jakoś i myślę na razie nad działaniem dieta.
Czy któraś z Was ma jakieś prawdziwe metody i może coś podpowiedzieć. ? -
Margolcia94 wrote:Hej dziewczyny , czy ktoś tu jeszcze zagląda ?
Dzisiaj dowiedziałam się o cukrzycy ciążowej, dość szybko bo jestem w 7 tyg ciąży, u mnie głównie problem z cukrami na noc po tygodniowym mierzeniu lekarz już zalecił insulinę na noc, ale tu pojawia się moja obawa czy już ją włączać czy spróbować kilka dni jakiś metod które może obniżą poziom cukru rano, słyszałam i wodzie z octem jabłkowym, lub jedzenie nabiału i warzyw że to niby pomaga.
Ta insulina mnie przeraża jakoś i myślę na razie nad działaniem dieta.
Czy któraś z Was ma jakieś prawdziwe metody i może coś podpowiedzieć. ?
Skoro lekarz przepisał Ci insulinę, to się do tego stosuj. Cukrzyca ciążowa to nie są żarty.Gosiaczek.prosiaczek lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny mam problem. Przepisana insulina na noc juz biore 7j. Będąc u rodziców zmierzylam rano cukier na 2 glukometrach i 3 następnego dnia. Myslalam ze wyniki beda zbliżone, ale jestem w szoku. Bo na moim bylo 93, na mamy 79, na taty az 156!. Dodam ze wyniki ponad 90-100, mialam podczas pilnowania tylko diety na początku. Czyli mimo brania i zwiekszania dawki insuliny bo zaczynałam od 4j wyniki ciągle sa takie same. Czyli mam wrazenie ze moj glukometr zawyza, boje się zwiększać dawke bo jeżeli faktycznie juz mam rano te 70 parę to moge jeszcze mocniej zanizyc wyniki rano. Wizyta u diabetolog za 2 tyg. Dziękuję za odpowiedź.
-
Truskaweczka19 wrote:Dziewczyny mam problem. Przepisana insulina na noc juz biore 7j. Będąc u rodziców zmierzylam rano cukier na 2 glukometrach i 3 następnego dnia. Myslalam ze wyniki beda zbliżone, ale jestem w szoku. Bo na moim bylo 93, na mamy 79, na taty az 156!. Dodam ze wyniki ponad 90-100, mialam podczas pilnowania tylko diety na początku. Czyli mimo brania i zwiekszania dawki insuliny bo zaczynałam od 4j wyniki ciągle sa takie same. Czyli mam wrazenie ze moj glukometr zawyza, boje się zwiększać dawke bo jeżeli faktycznie juz mam rano te 70 parę to moge jeszcze mocniej zanizyc wyniki rano. Wizyta u diabetolog za 2 tyg. Dziękuję za odpowiedź.
Porozmawiaj ze swoją diabetolog o sensorze. Raz, że nie będziesz musiała się męczyć z kłuciem palców co chwilę, a dwa, że wyniki są miarodajne -
Martynka.98 wrote:Porozmawiaj ze swoją diabetolog o sensorze. Raz, że nie będziesz musiała się męczyć z kłuciem palców co chwilę, a dwa, że wyniki są miarodajne
No jakos opinie o sensorach sa gorsze, ze tez znacznie zawyzaja. A wydać na cos gdzie okaze się ze problem ten sam to nie chce. -
Martynka.98 wrote:Porozmawiaj ze swoją diabetolog o sensorze. Raz, że nie będziesz musiała się męczyć z kłuciem palców co chwilę, a dwa, że wyniki są miarodajne
Ja mam sensor i niestety kłuć muszę się tak samo… na czczo, po godzinie od każdego posiłku i raz w tygodniu o 4 w nocy.
Mój lekarz uznaje sensory ale tylko jako “informacje” jak cukry kształtują się po posiłkach i przez cały dzień (bo są wykresy w apce). Mówi że dzięki sensorowi mogę sama zauważyć jak organizm reaguje na to co jem.
Jednak do określenia prawidłowej dawki insuliny, co wizytę muszę mieć “dzienniczek” pomiarów z palca.
Na szczęście nie jestem w tym sama, z dniem kiedy dostałam swój glukometr mój nie mąż zmierzył sobie “dla fanu” i ku naszemu zaskoczeniu miał ponad 300 ….
Jest aktualnie po badaniach ma stwierdzoną cukrzycę typu 2 i na wizyty chodzimy razem -
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Ja mam sensor i niestety kłuć muszę się tak samo… na czczo, po godzinie od każdego posiłku i raz w tygodniu o 4 w nocy.
Mój lekarz uznaje sensory ale tylko jako “informacje” jak cukry kształtują się po posiłkach i przez cały dzień (bo są wykresy w apce). Mówi że dzięki sensorowi mogę sama zauważyć jak organizm reaguje na to co jem.
Jednak do określenia prawidłowej dawki insuliny, co wizytę muszę mieć “dzienniczek” pomiarów z palca.
Na szczęście nie jestem w tym sama, z dniem kiedy dostałam swój glukometr mój nie mąż zmierzył sobie “dla fanu” i ku naszemu zaskoczeniu miał ponad 300 ….
Jest aktualnie po badaniach ma stwierdzoną cukrzycę typu 2 i na wizyty chodzimy razem
Rozumiem Gosia, ja nie mam cukrzycy, tylko hipoglikemię reaktywną, czyli w drugą stronę, cukry potrafią spadać do wartości 40, ale stosuje tylko sensor, nie kłuje się, przez pierwszy tydzień tylko sprawdzałam, czy wyniki się pokrywają i pokrywają idealnie -
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Ja mam sensor i niestety kłuć muszę się tak samo… na czczo, po godzinie od każdego posiłku i raz w tygodniu o 4 w nocy.
Jest aktualnie po badaniach ma stwierdzoną cukrzycę typu 2 i na wizyty chodzimy razem
Moze glukometr tez zawyza? Ja to sie boje ze zwiększe dawki insuliny i dostane hipoglikemi.....
Dlaczego klujesz palec, nie mogloby byc ze patrzysz po prostu na odczyt z sensora o danej godzinie aby wpisac wynik? Diabetolog kaze Ci podawać 2 wyniki? -
Miałam problem z wahaniami poziomu cukru i często czułem się zmęczona. Po kilku tygodniach z https://bioceriq.pl/produkt/insuliq/ widzę poprawę, czuję się stabilniej, a moje wyniki badań też się poprawiły. Na pewno zostanę przy tym suplemencie na dłużej
-