Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem wkur..... I to na maksa. Od dwóch tygodni cukier naczczo nie przekracza mi 90 , ale dostałam na noc insulinę . Rozumiecie coś z tego ? Lekarz w ogóle nie chciał ze mną dyskutować bo co z tego że teraz jest ok , skoro zaraz zacznę przekraczać . Po posiłkach nie przekraczam 140. Nie wiem co robić. Czy brać tą insulinę czy szukać innego lekarza , czy dzwonić do swojego...
-
OvuFriendWitajcie!🙂
Przychodzimy do Was z ważną informacją. Już od dzisiaj możecie korzystać z trybu ciążowego w aplikacji OvuFriend. Wystarczy zaznaczyć pozytywny test ciążowy, a aplikacja automatycznie przechodzi w tryb śledzenia ciąży. 🤰
💥Ważne: w związku z ulepszeniami forum BellyBestFriend zostało przeniesione do OvuFriend. Wątki ciążowe znajdują się bezpośrednio pod wątkami staraniowymi. 💥
Jest to pierwsza wersja trybu ciążowego, którą stale będziemy ulepszać, ale już teraz czekają na Was:
💜Fascynujące statystyki, informacje i ważne wydarzenia o Twojej ciąży
💜Odliczanie dni do porodu
💜Ciekawe informacje o tym co dzieje się z Twoim ciałem w ciąży, jak rośnie maleństwo i ilustracja jak teraz wygląda
💜Porada na każdy dzień ciąży
💜Możliwość monitorowania aż 80+ objawów, nastrojów, aktywności etc.
Wszystko tworzymy z myślą o Was, więc jeśli macie dla nas sugestie, co jeszcze może się znaleźć w aplikacji, to piszcie na: [email protected]
Każda opinia jest dla nas bardzo ważna!
Miłego korzystania! 🙂 -
Mammisima88 wrote:Hej, ja miałam identycznie, cukry po posiłkach za dnia były ok, za to poranne były za wysokie, 125-150, przez ok. 2 miesiącach diety, którą ułożyła mi dietetyczka i też sama dużo czerpałam inspiracji np. ze strony Słodkie Mamy i poradników szpitali na stronie internetowej Karowej czy IMiDu są takie poradniki dla diabetyków. Potem miałam insulinę na noc, bo pomimo dobrej diety te cukry poranne nie zmniejszały się, diabetolog mi powiedziała, że musiałabym nad ranem spacerować, ale to ciężkie dla kobiety w ciąży. Skończyło się na Insulatardzie, dawki stopniowo zwiększałam aż do 36 j. tuż przed porodem. Ostatnią kolację zazwyczaj zjadałam o 22, zazwyczaj były to 2 kromki ciemnego pieczywa z twarożkiem i pomidorem lub ogórkiem, albo lekka sałatka z pieczywem ciemnym. Dietetyczka zwracała mi uwagę by starać się unikać nabiału na noc bo laktoza, czyli cukier mleczny też podnosi cukry, po tym twarożku jakoś było ok, ale np. po mleku już mi wybijały. U każdego co innego spowoduje wybicie cukrów, ale ja np. miałam po parówkach 150, całkowicie z nich zrezygnowałam, a wybierałam te pure z najwyższą zawartością mięsa oraz bez glutaminianu sodu etc. Uważajcie też dziewczyny na czerwoną paprykę i arbuza, unikajcie, bo mi dopiero dietetyk uświadomił, że to morze cukru.
Czytam i nie wierzę! Naprawdę dietetyk zalecił wam pieczywo na noc przy cukrzycy ciążowej ? To nic dziwnego że rano wielki cukier. Na noc zero pieczywa! Nabiał + warzywa np. mix sałat z mozzarellą lub fetą i pomidorem 🥗🍅🧀marianmalinowski.pl/kalkulator-porodu/
matkaaptekarka.pl/dobre-witaminy-prenatalne-dla-kobiet-planujacych-ciaze-w-ciazy-i-karmiacych-piersia-ranking/
pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/choroby-w-ciazy/cukrzyca-ciazowa/
akademiaplodnosci.pl/blog/2020/09/04/002-poczatki-naszej-diety-podczas-staran-podcast/
holistyczniezdrowi.pl/holistycznie-zdrowy-podcast
natuli.pl/10-ksiazek-o-rodzicielstwie-ktore-warto-miec-w-domowej-bibliotece
gdzierodzic.info/anioly-rodzic-po-ludzku-2022/
akcesoria.zaufajpoloznej.pl/produkt/zestaw-porodowy/
www.kappahl.com/pl-PL/ona/Bielizna/Staniki/amningsbh/biustonosz-bezszwowy-dla-kobiet-karmiacych-2-pack/740837/
www.srokao.pl/2017/02/analiza-atoperal-baby-plus.html
czytamyetykiety.pl/produkt-kosmetyczny/waterwipes-chusteczki-nasaczane-czysta-woda/
www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece/zestawy-3w1/p/2_184
www.panmaterac.pl/materace-dla-niemowlat-6 -
Witajcie dziewczyny. Jestem słodką mamusią z 2016r. Widzę że wątek trochę umarł. Aktualnie czekam na testowanie, staramy się o drugie dziecko. W poprzedniej ciąży cukrzyca z insuliną nocną wykryta po 20 tygodniu. Po ciąży niestety został mi tzw. Stan przedcukrzycowy. Glukoza w wyrywkowych badaniach czy to z glukonetra czy z krwi w granicach 100-110. Nie biorę żadnych leków, cykle mam regularne, z dietą niestety różnie bywa. Chciałam zapytać czy jest tutaj mamusia w podobnej sytuacji gdzie już na początku ciąży miała świadomość że będzie to ciąża z cukrzycą? W którym tygodniu umawiałyście się na pierwszą wizytę do ginekologa? Z jednej strony czekałabym do 8 tyg żeby zobaczyć już serduszko ale nie wiem czy ze względu na prawdopodobną cukrzycę nie umawiać sie wcześniej i jak rozegrać to w pracy, gdzie mam nienormowany czas i pracuję po 10 godzin po średnio 3 dni pod rząd.
-
Do końca na diecie, bez insuliny. U mnie bardzo dużo zrobiła woda, 2/3 litry samej wody w ciągu dnia i się wszytko ustabilizowało ale nie ma reguły.
Na tej stronie są zasady diety cukrzycowej w ciązy jak również lista produktów zakazanych oraz wskazanych:
https://poradnikdiabetyka.pl/dieta-cukrzycowa-zasady-i-lista-produktow/Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 09:54
-
Ja mam już drugi raz
Drugi raz na insulinie nocnej
Przy pierwszej ciąży byłam przerażona ale później się to uspokoiło a teraz mam totalny luz bo wiem że nie ma czym się stresować . Najważniejsze to być pod kontrolą diabetologa https://ksiegarnianbg-ug.pl/index.php/2024/06/28/czym-zajmuje-sie-diabetolog/Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 13:52
-
Cześć dziewczyny, cukrzycowa mama po długiej walce o ciążę się wita.
Aktualnie insulina 20 min przed posiłkami i długodziałająca o 22:00.... Wszystko wdrożone od 5 września od kolacji. Tzn te do posiłków insuliny. Ta o 22:00 nie dawała rady. No i o ile od tego czasu po śniadaniu i kolacji oraz na czczo jest ok, cukier w normie tak po obiedzie wczoraj i dzisiaj wyrzut 200.... Dawka insuliny wczoraj 2 jednostki, dzisiaj 3... Myślicie , że to kwestia że czegoś za dużo (dzisiaj zupa krem pomidorowa z prawie surowym ryżem i surówka ze świeżych warzyw tartych marchewka, por, seler) czy za mała dawka jeszcze? Tak się martwię bo ciąża wystarana, wyczekana, 3 poronienia za mną a tu ciągle coś....Wytrwała z Nadzieją na Happy End 🩷
Starania od 2021 🫶
💔 Luty 2022
💔 Listopad 2022
💔 Styczeń 2024
Cykl stymulowany Aromek 💊 i Ovitrelle 💉 i mamy ⏸️ 03/07/2024
🫶 4/07 Beta 10,8 prog. 37,69
🫶 06/07 Beta 58,6 prog. 39 🥹
🫶 08/07 Beta 160,2 prog. 47,16 🥹
🫶 10/07 Beta 487,9 prog. 42,98 🥹
🫶 13/07 Beta 1815,4 prog. 36,30 🙏 dołożona jedna dodatkowa tabletka utrogestan (dmuchamy po 3 stratach)
🩺👩⚕️ Badania prenatalne wrzesień 2024 - niskie ryzyka 🩷
🩺👩⚕️ Badania połówkowe i echo serduszka Małej - prawidłowe 591 g Szczęścia 🩷
Na pokładzie: Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, IO, PCOS, MTHFR, Badanie drożności OK 🤗 + cukrzyca ciążowa.
Dla Małego Cudu WSZYSTKO 💪✊ -
Cześć dziewczyny,
Jestem dzisiaj po krzywej cukrowej, strasznie się czuję. Od rana ból głowy i senność 🫣
Moje wyniki to na cczo 78, po 1h 174, po 2 h 168.
To cukrzyca ? 😲
Co teraz powinnam zrobić ? Powtórzyć krzywa cukrowa ?
Byłabym Wdzięczna za podpowiedzi. -
BusiaT wrote:Cześć dziewczyny,
Jestem dzisiaj po krzywej cukrowej, strasznie się czuję. Od rana ból głowy i senność 🫣
Moje wyniki to na cczo 78, po 1h 174, po 2 h 168.
To cukrzyca ? 😲
Co teraz powinnam zrobić ? Powtórzyć krzywa cukrowa ?
Byłabym Wdzięczna za podpowiedzi. -
Hej dziewczyny byłam dzisiaj na teście obciążenia glukoza 23 tydzień ciąży ( dwa dni wcześniej nie jadłam nic słodkiego tylko jakieś owoce)
Wyniki wyszły mi
64 glukoza na czczo (70-99) norma
152 po godzinie do 180 norma
148 po 2 godzinach do 153 norma
Martwi mnie ta niska glukoza na czczo miała któraś z was tak ? -
Agnieszka9899 wrote:Hej dziewczyny byłam dzisiaj na teście obciążenia glukoza 23 tydzień ciąży ( dwa dni wcześniej nie jadłam nic słodkiego tylko jakieś owoce)
Wyniki wyszły mi
64 glukoza na czczo (70-99) norma
152 po godzinie do 180 norma
148 po 2 godzinach do 153 norma
Martwi mnie ta niska glukoza na czczo miała któraś z was tak ?💙🩷 -
hej dziewczyny, dzisiaj robiłam obciazenie glukozą, wizyte u mojej doktor mam dopiero za dwa tygodnie i zastanawiam się nad wynikami.
wyszło mi:
5,12 ( norma <5,1 )
10,74 (norma <10,0)
7,31 (norma ≤8,5)
Zastanawiam się czy jest sens się martwić tak niewielkim przekroczeniem normy? Bo nie wiem czy tak minimalne różnice od normy to już cukrzyca czy jeszcze mogę się nie przejmować -
Dzień dobry!
Jestem studentką dietetyki i piszę pracę dyplomową związaną ze sposobem żywienia kobiet z cukrzycą ciążową.
Jeśli zmagacie się z cukrzycą ciążową, macie około 30 minut i miałybyście ochotę wypełnić zupełnie anonimową ankietę dotyczącą sposobu żywienia, trybu życia i samej ciąży - bardzo bym była wdzięczna.
Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas.
https://www.webankieta.pl/ankieta/1284477/zywienie-w-cukrzycy-ciazowej.html
Pozdrawiam serdecznie!
-
Cześć dziewczyny!
Jestem w 34+5 tyg, do tej pory udało mi się kontrolować cukier w cukrzycy ciążowej, ale od tego tygodnia mam sensor i wszystko widzę 🙈
Mianowicie czuję że jestem bardziej głodna niż w poprzednich tygodniach i codziennie w jakimś posiłku wystrzelą mi cukier do 150-160- raz 170. To raczej jeden posiłek potem mam wyrzuty sumienia i już mało jem do końca dnia. Diabetologa mam za tydzień. Jak to jest z tą insulina ? Myślicie że diabetolog każe mi podawać ? I jak to jest? Do każdego posiłku czy największego ?
Prosiłam o wskazówki bo jestem zielona w temacie insuliny 🙈 -
Cukier na czczo 105. Jestem w 8 tc, jest się już czym martwić?
Czy paski do kontroli cukru dla kobiet w ciąży są refundowane?