Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Byłam dzisiaj i diabetologa. Przede wszystkim był niezadowolony, że nie mam zrobionej krzywej. Ginekolog nie chciał dać skierowania, bo to diabetolog ma zdecydować. Byłam u dwóch ginów i żaden nie dał mi tego skierowania... A u nas nie można tego zrobić bez. W każdym razie przez dwa dni mam teraz jeść normalnie, nie mierzyć cukru i w piątek iść na krzywą. We wtorek kolejna wizyta i wtedy zobaczymy co dalej.
Zmierzyłam po obiedzie - 180 Już widzę jaki będzie wynik krzywej.
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
nick nieaktualny
-
AnitaK wrote:Lyanna, dziwne, ja po prostu poszłam do laboratorium, zapłaciłam i zrobiłam krzywą 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 11:49
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
syllwia91 wrote:Dziewczyny zrobiłam dzisiaj rano badanie na ketony w moczu tymi paskami, wyszły ilości śladowe 1-15....cukier za to dizsisj pierwszy raz tak nisko naczczo 92...
syllwia91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
moja diab twierdziła, ze trzeba postawic na ostatniakolacje. proponowała makaron
ale ja u siebie szybko odkryłam zasadę, że ważne jest jedzenie w ciagu całego dnia a nie na zakończenie
wiec mogłam mieć długa przerwe, ale w ciągu dnia ogólnie ciagle jadłam, czyli mało a czesto
ogólnie ketony to taki produkt we krwi, który odzywia zwłaszcza mózg kiedy "głodzi" sie organizm, czyli kiedy w diecie jest za mało węglowodanów
za duzo ketonów prowadzi do kwasicy itd itp
byłoby zbyt łatwo z tymi cukrami, gdyby nie jadło sie wegli i cukru nie podnosiło tym samym...
proponuje wiecej wegli na dziensyllwia91 lubi tę wiadomość
-
Ale też trzeba pamiętać że te wszystkie źle rzeczy które robia ketony to przy wysokich stezeniach więc walczyc trzeba ale bez paniki na spokojnie. Ja miałam czas ze miałam bardzo wysokie ketony. I rzeczywiście ważna byla ta kolacja - u mnie po wielu próbach sprawdził się kawałek białego pieczywa z masłem orzechowym i trochę mleka (ale to do uzgodnienia z diab ja sprawdziłam już kilkanaście razy cukier po tym i był ok). Ale też ważne jest jedzenie wegli przez cały dzień plus picie wody
syllwia91, AnitaK lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja tez jestem czesto glodna, to co kiedys -przed ciaza - starczalo mi na kilka godzin (np porzadny obiad) teraz starcza na max 2h, o przekaskach nie wspomne to 1-1,5h i glod... uroki ciazy chyba
syllwia91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAprill dokładnie, jadłam 3 posiłki i nie czułam głodu, a tetaz jem 6 i mi mało.... Zjem i po 20 minutach myślę co bym zjadła zaraz a tu trzeba czekać... Ale to tak mam od 3 tyg, wiec może urok ciąży albo nie wiem.... Ale diab mówiła że po insulinie będę miała większy apetyt też..
Sarcia1 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
syllwia91 wrote:Brala któraś z Was metformine? Przed ciąża, w ciąży albo dalej?
Helena93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySovi wrote:Ja. Jak narazie przed ciąża 3x1000 oraz w ciąży na początku 3x1000 od ok 15 tyg 1000+500+500 a teraz 850 +500+500. Myślę że dzięki temu udało mi się zajsc utrzymać ciążę i mieć względne cukry. Obecnie 34tc wizyta we wtorek pewnie będzieny powoli odstawić siofor
-
nick nieaktualny
-
Syllwia i jak pomaga Ci ta insulina ? Masz na razie tylko na noc ?
I jak dobre cukry z rana masz ?polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
22.03 - crio ;(
06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm