Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tez sie nad tym kiedys zastanawialam czemu mierzy sie tylko po 1h ale juz przestalam to rozkminiac, skoro lekarz kaze po 1h to tak mierze. Jedynie co to czesto mierze czesciej niz po 3 posilkach, ale czasem jak nie mam mozliwosci to tylko po 1 lub 2 w ciagu dnia.
Pytanie z innej beczki - czy po insulinie sie szybciej tyje? W ciagu 2,5 tygodnia przytylam 3kg, to chyba przesadaWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2019, 07:33
-
Aprill no niestety insulina to hormon odkladajacy wiec jak najbardziej mozliwe, ja tez od momentu brania insuliny czyli 2 tygodnie przytylam 2 kg, gdzie wwczesniej mialam 1kg na 3 tygodnie 😕
Ja wczoraj zapomnialam wziasc insuliny na noc i cukier rano 80 🤔Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)
2018 👶
2019 👶
Grudzień 2024 - Aniołek 10 tc -
nick nieaktualny
-
Sylwia ogarniesz przed porodem sam zacznie spadać teraz rośnie razem z łożyskiem ,nic nie poradzisz.
Mi się wydaje że insulina właśnie zapobiega nadmiernemu tyciu bo reguluje cukier a cukrzycy są otyli przez to że cukier mają nieuregulowany i odkłada im się tkanka tluszczowa .
Ja cukier mierze po godzinie a i tak jest to trudne logistycznie dla mnie bo muszę się pilnować żeby nie podjadać w międzyczasie ,czy kawę wypić dopiero po mierzeniu cukru ,czyierze gdzieś w mieście bo ciągle w locie jestem ,jak bym miała jeszcze po dwóch mierzyć to bym cały dzień nic innego nie robiła tylko zegarka pilnowała i wiecznie głodna chodziłasyllwia91 lubi tę wiadomość
-
Wydaje mi się, że z tym tyciem po insulinie to dlatego, że można sobie na więcej pozwolić Jak byłam na końcówce ciąży i brałam insulinę przed posiłkami to dawałam większą dawkę, jak miałam ochotę na jakiś grzeszek. Gdyby nie insulina, to nie mogłabym tego zrobić :p Ale ogólnie przytyłam tylko jakieś 8kg, bo na początku po zdiagnozowaniu cukrzycy schudłam kilka kg. Teraz też już jestem 2kg na minusie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2019, 13:45
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
syllwia91 wrote:A macie po insulinie większy apetyt?
Ja wczorsj przeszłam na 8j i cukier rano 100...ale zjadłam mandarynki dwie o 22 i pomarańcze może to to... Ja już sama nie wiem, boję się że nie ogarnę tego cukru naczczo do porodu....
Ja ostatnio do kolacji zjadłam 3 mandarynki i wywaliło mi po kolacji cukier 150. A jadłam to co zwykle, wiec max 130 powinnam mieć. U mnie niestety owoce na kolacje strasznie wpływaja na wynik.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2019, 16:16
polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
22.03 - crio ;(
06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm -
Syllwia tak ja mam wiekszy apetyt, zeby nie powiedziec ze jestem non stop glodna 😉
Tez sie obawiam ze nie ogarne cukru na czczo do porodu. A przynajmniej do czasu jak nie zacznie sam spadac tak jak tu dziewczyny pisza (oby tak bylo, czekam na ten moment!)syllwia91 lubi tę wiadomość
-
aprill wrote:Syllwia tak ja mam wiekszy apetyt, zeby nie powiedziec ze jestem non stop glodna 😉
Tez sie obawiam ze nie ogarne cukru na czczo do porodu. A przynajmniej do czasu jak nie zacznie sam spadac tak jak tu dziewczyny pisza (oby tak bylo, czekam na ten moment!)
April, a bierzesz insuline na noc ? Moze dawke trzeba zwiększyć ?
Mi diabetolog dala na start 4j, dzis juz cukier zjechał na 91.
Wiec myślę, ze 5j to bedzie dla mnie idealnie.polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
22.03 - crio ;(
06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm -
nick nieaktualnysucharek85 wrote:April, a bierzesz insuline na noc ? Moze dawke trzeba zwiększyć ?
Wiec myślę, ze 5j to bedzie dla mnie idealnie. -
sucharek85 wrote:April, a bierzesz insuline na noc ? Moze dawke trzeba zwiększyć ?
Wiec myślę, ze 5j to bedzie dla mnie idealnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2019, 15:26
-
Cześć dziewczyny u mnie 20 tydzień i ginekolog kazała mi zrobić krzywa cukrowa - ostatni wyniki po 2 h mam podwyższony norma 153 a ja mam 160 jestem załamana przeczytałam ze każdy wyniki ponad normę oznacza cukrzyce ciążowa mam 164cm wzrostu moja waga się waha ok55kg, zdrowo się odżywiam sport spacery nie wiem skąd to się wzięło jutro mam wizytę u diabetologa ... mam naprawdę doła (((
-
Witaj Gem Przy cukrzycy ciążowej nie ma znaczenia Twoja waga, aktywność fizyczna czy nawyki żywieniowe. Łożysko się rozwija, hormony inaczej pracują i pojawia się cukrzyca. Masz przekroczony jeden wynik, więc może wystarczy lekka modyfikacja diety i sobie poradzisz Od diabetologa dostaniesz glukometr i będziesz mogła mierzyć sobie cukier w domu. To wszystko jest do przejścia Powodzenia na wizycie i daj znać, co powiedzial lekarz!
06.2016 [*] Aniołek 6 tc