Dziwne wymiary biometryczne płodu w 30 tc
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, pytanie odnośnie BPD. Ostatnio na badaniu był to 35 tydzień ciąży Pani doktor powiedziała, że wskaźnik BPD jest dosyć nisko i odpowiada 30 tygodniowi ciazy a nie 35. Nastraszyła, że jest mała glowka. Sam obwod był odpowiedni ale właśnie ten wymiar BPD się jej nie spodobał... czy któraś tak miała aby odbiegał o tyle tygodni ten wymiar?
-
Paula2698 wrote:Hej, pytanie odnośnie BPD. Ostatnio na badaniu był to 35 tydzień ciąży Pani doktor powiedziała, że wskaźnik BPD jest dosyć nisko i odpowiada 30 tygodniowi ciazy a nie 35. Nastraszyła, że jest mała glowka. Sam obwod był odpowiedni ale właśnie ten wymiar BPD się jej nie spodobał... czy któraś tak miała aby odbiegał o tyle tygodni ten wymiar?
U nas było w drugą stronę- na trzecich "prenatalnych" głowa była większa o ponad 4 tygodnie, syn urodził się z normalną głową. Co prawda jak na noworodka duzą, ale w normie , uroda po moim mężu🤭Na usg przed porodem wyszło im, że waży 4200 czy 4300, a urodził się 3690. Usg trochę przekłamują wielkości, więc nie martw się na zapas. Poza tym to i tak jest teraz tylko do obserwacji . Trzymam kciuki żeby wszystko było ok. PS. Może mieć po prostu małą głowę, taka uroda.Paula2698 lubi tę wiadomość
-
Kaktusowa wrote:U nas było w drugą stronę- na trzecich "prenatalnych" głowa była większa o ponad 4 tygodnie, syn urodził się z normalną głową. Co prawda jak na noworodka duzą, ale w normie , uroda po moim mężu🤭Na usg przed porodem wyszło im, że waży 4200 czy 4300, a urodził się 3690. Usg trochę przekłamują wielkości, więc nie martw się na zapas. Poza tym to i tak jest teraz tylko do obserwacji . Trzymam kciuki żeby wszystko było ok. PS. Może mieć po prostu małą głowę, taka uroda.
Kaktusowa lubi tę wiadomość
-
Paula2698 wrote:No mam taką nadzieję, że wszystko będzie ok. Wyszło to przypadkiem bo akurat moja pani doktor była na chorobowym i trafiłam na innego lekarza i on właśnie zwrócił na to uwagę. Pani doktor która prowadzi ciążę nic wcześniej nie wspomniała że jest nie tak, a jak sobie porównałam to za każdym razem to BPD było mniejsze o te 4-5 tyg. Fakt taki że mówiła o tym że malutka będzie drobna wiec może też dlatego jest taki pomiar
Ja poszłam na trzecie badania takie ala prenatalne do innego lekarza bo akurat byłam w innym mieście i on zwrócił uwagę, że głowa jest dużo wieksza, ale powiedział, że mam się nie martwić bo zazwyczaj to nie oznacza niczego złego i po porodzie jest ok. Moja gin w ogóle na to nie zwracała mi uwagi, widocznie uważała, że jest ok.Paula2698 lubi tę wiadomość
-
Kaktusowa wrote:Ja poszłam na trzecie badania takie ala prenatalne do innego lekarza bo akurat byłam w innym mieście i on zwrócił uwagę, że głowa jest dużo wieksza, ale powiedział, że mam się nie martwić bo zazwyczaj to nie oznacza niczego złego i po porodzie jest ok. Moja gin w ogóle na to nie zwracała mi uwagi, widocznie uważała, że jest ok.
Kaktusowa lubi tę wiadomość
-