X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Dziwne wymiary biometryczne płodu w 30 tc
Odpowiedz

Dziwne wymiary biometryczne płodu w 30 tc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Paula2698 Nowa

Wysłany: 4 lutego, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, pytanie odnośnie BPD. Ostatnio na badaniu był to 35 tydzień ciąży Pani doktor powiedziała, że wskaźnik BPD jest dosyć nisko i odpowiada 30 tygodniowi ciazy a nie 35. Nastraszyła, że jest mała glowka. Sam obwod był odpowiedni ale właśnie ten wymiar BPD się jej nie spodobał... czy któraś tak miała aby odbiegał o tyle tygodni ten wymiar?

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula2698 wrote:
    Hej, pytanie odnośnie BPD. Ostatnio na badaniu był to 35 tydzień ciąży Pani doktor powiedziała, że wskaźnik BPD jest dosyć nisko i odpowiada 30 tygodniowi ciazy a nie 35. Nastraszyła, że jest mała glowka. Sam obwod był odpowiedni ale właśnie ten wymiar BPD się jej nie spodobał... czy któraś tak miała aby odbiegał o tyle tygodni ten wymiar?

U nas było w drugą stronę- na trzecich "prenatalnych" głowa była większa o ponad 4 tygodnie, syn urodził się z normalną głową. Co prawda jak na noworodka duzą, ale w normie , uroda po moim mężu🤭Na usg przed porodem wyszło im, że waży 4200 czy 4300, a urodził się 3690. Usg trochę przekłamują wielkości, więc nie martw się na zapas. Poza tym to i tak jest teraz tylko do obserwacji . Trzymam kciuki żeby wszystko było ok. PS. Może mieć po prostu małą głowę, taka uroda.

Paula2698 lubi tę wiadomość

age.png
  • Paula2698 Nowa

Wysłany: 4 lutego, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    U nas było w drugą stronę- na trzecich "prenatalnych" głowa była większa o ponad 4 tygodnie, syn urodził się z normalną głową. Co prawda jak na noworodka duzą, ale w normie , uroda po moim mężu🤭Na usg przed porodem wyszło im, że waży 4200 czy 4300, a urodził się 3690. Usg trochę przekłamują wielkości, więc nie martw się na zapas. Poza tym to i tak jest teraz tylko do obserwacji . Trzymam kciuki żeby wszystko było ok. PS. Może mieć po prostu małą głowę, taka uroda.
    No mam taką nadzieję, że wszystko będzie ok. Wyszło to przypadkiem bo akurat moja pani doktor była na chorobowym i trafiłam na innego lekarza i on właśnie zwrócił na to uwagę. Pani doktor która prowadzi ciążę nic wcześniej nie wspomniała że jest nie tak, a jak sobie porównałam to za każdym razem to BPD było mniejsze o te 4-5 tyg. Fakt taki że mówiła o tym że malutka będzie drobna wiec może też dlatego jest taki pomiar

Kaktusowa lubi tę wiadomość

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula2698 wrote:
    No mam taką nadzieję, że wszystko będzie ok. Wyszło to przypadkiem bo akurat moja pani doktor była na chorobowym i trafiłam na innego lekarza i on właśnie zwrócił na to uwagę. Pani doktor która prowadzi ciążę nic wcześniej nie wspomniała że jest nie tak, a jak sobie porównałam to za każdym razem to BPD było mniejsze o te 4-5 tyg. Fakt taki że mówiła o tym że malutka będzie drobna wiec może też dlatego jest taki pomiar

Ja poszłam na trzecie badania takie ala prenatalne do innego lekarza bo akurat byłam w innym mieście i on zwrócił uwagę, że głowa jest dużo wieksza, ale powiedział, że mam się nie martwić bo zazwyczaj to nie oznacza niczego złego i po porodzie jest ok. Moja gin w ogóle na to nie zwracała mi uwagi, widocznie uważała, że jest ok.

Paula2698 lubi tę wiadomość

age.png
  • Paula2698 Nowa

Wysłany: 4 lutego, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Ja poszłam na trzecie badania takie ala prenatalne do innego lekarza bo akurat byłam w innym mieście i on zwrócił uwagę, że głowa jest dużo wieksza, ale powiedział, że mam się nie martwić bo zazwyczaj to nie oznacza niczego złego i po porodzie jest ok. Moja gin w ogóle na to nie zwracała mi uwagi, widocznie uważała, że jest ok.
    W czwartek mamy wizytę, więc jeszcze dobrze o wszystko wypytam ale myślę, że raczej by powiedziała wcześniej że jej się nie podoba wymiar jeśli by było bardzo źle... no ale inny lekarz niestety zasiał niepokój. Dziękuję za odpowiedź :)

Kaktusowa lubi tę wiadomość

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ