X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Dziwne wymiary biometryczne płodu w 30 tc
Odpowiedz

Dziwne wymiary biometryczne płodu w 30 tc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • honka93 Nowa

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Postanowiłam napisać ponieważ martwię się o mojego maluszka. Wizytę mam dopiero 22 lutego, dlatego nie zapytam się lekarza. Niedawno leżałam w szpitalu na zahamowaniu porodu i zrobiono mi tam dwa razy usg płodu. Wymiary mnie niepokoją, ponieważ są rozbieżności. Zastanawiam się czy to wina usg czy z moim synkiem jest coś nie tak :( Podam
    Wymiary z 30t 0d:
    BPD 76mm odpowiada 30 tydzień 6 dni
    HC 266 mm odpowiada 29 tydzień 0 dni
    AC 257 mm odpowiada 30 tydzień 0 dni
    FL 58 mm odpowiada 29 tydzień 4 dni

HC jest o prawie dwa tyg młodsze od BPD czy to oznacza coś niedobrego ?

To moja pierwsza ciąża i mam dużo wątpliwości.

Z góry dziękuje za pomoc

Przyszła mamusia :)
  • unbeldi Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozbieżności do 14 dni są normalne i nie budzą niepokoju. Jakby coś było nie tak lekarze na pewno by to zauważyli przy robieniu USG. U mnie też są rozbieżności przy usg połówkowym - brzuszek większy od główki o ponad tydzień. Lekarz zażartował że będzie grubasek ;)

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też zawsze rozbieżności wychodzą, ale gin nie daje mi wydruków z pomiarami, więc za dużo nie analizuję - tyle, co wyłapię podczas usg ; ) U mnie zazwyczaj brzuszek mniejszy, a nóżki dłuższe, więc będzie modelka ; )

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 13:38

• pap86 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 05:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Honka Twoj Dzidzius ma super wymiary :) takie roznice to nie roznice :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciąży z córką z tego co pamiętam, też miałam spore rozbieżności od 28tc w tych wymiarach jak piszesz ;) Jak dziewczyny piszą - nie ma się co martwić :)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Aleksia85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w 34 tygodniu hc jest młodsze od bpd o 4 tygodnie! BPD jest starsze od pozostałych wymiarów aż o 3 tygodnie... tez sie bardzo martwię choc lekarz nic nie powiedział :(

oeuadzu5c56wlzo3.png
    bhywcwa1cs9d2clm.png
    w5wqcwa1bc3vq9f8.png
  • Elvi Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja może opisze swój przypadek, może komuś się przyda.
    Trafiłam do szpitala z większą ilością skurczy.Lekarze stwierdzili, że mój brzuszek jest jakiś mały i się opuścił. Zrobili usg i wyszło, że mam małą ilość wód płodowych i łożysko III stopnia już a to dopiero był 28/29 tydzień ciąży. Dziecka wymiary na usg wyszły na jakieś 26/27 t, stwierdzili hiptrofię płodu, czyli zahamowanie wzrostu. Zostawili mnie w szpitalu i nawadniali, polepszyło się, co zauważyłam po większej aktywności dziecka, mocniej zaczął kopać i częściej fikał koziołki. Akurat kroplówki i nawadnianie w moim przypadku pomogły i dzidziuś przy wypisie był tylko o tydzień młodszy od OM. Teraz kontrolę mam 7 marca i zobaczymy czy wzrasta, jest ryzyko wcześniejszego rozwiązania ciąży.
    Także Aleksia85, musisz zapytać się lekarza czemu taka duża różnica. Dziwię się, że lekarz nic nie powiedział, zwłaszcza, że u ciebie jeszcze z dwa tygodnie i można rodzić bezpiecznie. Moim zdaniem powinnaś być już pod opieką szpitalną, ktg i kroplówki itp. Chociaż jak ilość wód płodowych masz w normie i łożysko też to nie wiem jaki jest powód takich różnic w usg. Mi lekarze mówili, że duże znaczenia mają wody płodowe, bo dziecko łyka, rozwija się w nich i musi ich być odpowiednia ilość. Poza tym znaczenie na wzrost dziecka ma łożysko i przepływy czy są prawidłowe.
    Wiem, że powodem zahamowania wzrostu może być za gęsta krew, dziewczyny na forum piszą coś a tym i że jakieś drogie leki biorą, aby nie było zakrzepów i dobre przepływy. Ale ja mam inny przypadek, więc się nie wypowiem.

Aleksia, a jakiej wagi jest dzidziuś???

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w 29+4 były takie wymiary:

FL 58 mm
    AC 258 mm
    BPD .... 83 mm :)

nie masz się co martwić... moja córeczka urodziła się w 100% zdrowa :)

Anik1221 lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Psota Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz tłumaczy, że rozbieżności wynikają z błędów pomiarów i z tego, że wszyscy jesteśmy różni- mamy różnej długości nogi, ręcę, głowy, itd.
    Te parametry USG są średnią.

• Aleksia85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale u mnie wszystkie parametry odpowiadaja mniej wiecej tygodniowi ciazy: hc na 33tc, ac i fl na 34tc (czyli ten co jestem) a bpd aż na 37tc.. ilosc wód prawidlowa - afi 14, łozysko stopnia 1, przeplywy mialam niedawno badane na izbie przyjec w szpitalu i też ok, dzidzia wazy 2400g już wiec wszystko wydaje sie byc ok... martwi mnie tylko czemu wymiar bpd wyprzedza reszte az o 3-4 tygodnie :( zadzwonilam do lekarza zapytać i powiedzial ze glowka po prostu jest bardziej kulista niz splaszczona ale i tak sie martwię :( co o tym myslicie?

oeuadzu5c56wlzo3.png
    bhywcwa1cs9d2clm.png
    w5wqcwa1bc3vq9f8.png
  • Elvi Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak pozostałe parametry są w normie, Afi ok, przepływy dobre i łożysko młode to nie masz co się martwić. Na pewno jest dobrze, a te rozbieżności mogą wynikać z takiej urody dziecka lub pomiary są czasami niedokładne. Myślę, że nie masz powodów do zmartwień :)

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się martwiłam że moja malutka ma taką ogromną głowę, starszą o 4 tygodnie od reszty... ale to się wyrównało, urodziła się duża... oczywiście, wkręcałam sobie jakieś wodogłowia itd ale jest zdrowa :)
    przy porodzie obwód główki wynosił 35cm a cała ważyła 4150g :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka to ja moze napisze jak bylo u nas.... Na badaniach prenatalnych tych trzeciego trymestru lekarz stwierdzil, ze cos zaczyna sie dziac z przeplywem pepowinowym u malego i jego brzuszek jest prawie 3 tyg mniejszy od reszty ciala, podejrzewal poczatki hipotrofii, ale mowil, ze to trzeba jeszcze skontrolowac, przede wszystkim przeplywy trzeba badac, bo one sa najwazniejsze... Zadzwonilam od razu do mojego gina, a ze on jest ordynatorem patologii to kazal mi od razu przyjechac na oddzial, tam badano codziennie przeplywy malego i raz w tygodniu warzono go... Dodam, ze na prenatalnych waga malego wynosila 1750gr, po dwoch dniach na oddziele mial niby 2150, po tyg 2160 a po dwoch tyg 2380gr wiec nie ma co sugerowac sie tymi wynikami z usg, bo ono pokazuje co chce :/ zalezy kto robi usg i jak przylozy ten kursor do np brzuszka, czy glowki... Nam po 2 tyg obserwacji wykluczyli hipotrofie, bo przede wszystkim maly przybieral na wadze i przeplywy byly dobre... Powiedzieli nam ze poprostu bedzie chudy i dlugi no i faktycznie taki sie urodzil :) 2920 gram i 52cm i mial chudziutki brzuszek :) Wiec glowa do gory, poki przeplywy sa dobre to jest wszystko ok :)

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Morgiana Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie dla odmiany nóżki krótkie.
    Dysproporcja widoczna od 28tc na USG, nie zwiększa się niby, ale...
    Dzisiaj mamy dokładnie 37w0d i wymiary następujące:
    BPD: 94,3 -> 38w3d
    HC: 328,9 -> 37w3d
    AC: 321,3 -> 36w1d
    FL: 64,8 -> 33w4d - także ta nóżka sporo odstaje...

Kość ramienna jest ponoć OK (nie mam niestety wymiaru na wydruku), tylko te nóżki krótkie...

Któraś z Was spotkała się z czymś takim?
    Nie wiem czym się martwić, czy nie...
    Lekarz robiący badanie mówił, że jest OK i żeby się nie stresować, że widocznie taka uroda dziecka... Ale to łatwo powiedzieć :/

relgh3713qsr9sah.png

Kostek ur 18.01.2017, 2550g, 52cm
    Fasolka [*] 23.12.2015, 8tc
  • nataliad Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nozka krótsza o 2 tyg, a główka większa o 2. Lekarka mówiła ze takie pomiary są w porządku.
    Na początku też się stresowalam ale powiem Wam jak było. Najpierw wyszło ze glowka wieksza o 4 tygodnie. Za minutę drugi pomiar i główka większa juz tylko o 2. Więc o co chodzi? Moim zdaniem te pomiary są przybliżone. Do tego każde dziecko jest inne, rośnie swoim tempem i ma jakieś uearunkowania genetyczne. Jeżeli lekarz nie mówi że dzieje się coś złego to nie ma co się stresować.

atdcj48amxaz4754.png
    l22n8u69fcsicq3w.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 26 tygodniu też były rozbieżności:
    BPD 29w5d
    FL 27w4d
    AC 26w3d
    HC 28w2d

więc rozbieżność między główką a brzuszkiem ponad trzy tygodnie.Gin nie zwrócił mi na to żadnej uwagi. Dopierp w domu to zauważyłam.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • MikroLena Koleżanka

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 37tc wymiary rozjeżdżały się o 6 tygodni - za duża klatka piersiowa (40tc) za mała głowa (34tc). Urodziłam zdrowego chłopca ;)

Także nie martwcie się dziewczyny na zapas :-)

Aga78 lubi tę wiadomość

dqpranliwnrweqx3.png
  • Basha Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi któryś z lekarzy mówił, że z tymi pomiarami przekrojów USG jest jak z krojeniem kiełbasy - jak ukroisz dokładnie na wprost to jest mały plasterek, a jak lekko pod skosem to się od razu robi większy. No, a wiadomo, że nie da się powiedzieć dziecku,żeby się dobrze ustawiło i nie ruszało, bo lekarz chce je zmierzyć :)

Leira lubi tę wiadomość

f2w3ugpjqs7gupgd.png
  • Anik1221 Nowa

Wysłany: 2 maja 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    U nas w 29+4 były takie wymiary:

FL 58 mm
    AC 258 mm
    BPD .... 83 mm :)

nie masz się co martwić... moja córeczka urodziła się w 100% zdrowa :)

Część. Mogłabyś napisać jak w danym tygodniu ciąży wymiary odpowiadały jakiemu tygodniowi ciąży?
    U mnie tydzień 32 a główka na 37 a nóżki na 28. Bardzo się martwię.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ