Encorton w ciąży... do kiedy
-
WIADOMOŚĆ
-
właśnie odstawiam, zeszłam z dawki 5 na 2,5. W tej ciąży zdecydowałam się nie brać clexane. Nic z badań nie potwierdziło zaspołu antyfosfolipidowego, więc w 5 tyg włączyłam tylko encorton.
Mam do sprzedania 3 opakowania clexane 0,4. -
Biorę encorton cały czas a już jestem w 38 tygodniu ciąży, lekarz nie kazał mi odstawiać. Biorę ten lek że względu na przeciwciała antytarczycowe."Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
lusia1986 wrote:Na ile dni przed transferem brałyście steryd i w jakiej dawce? Czy on działa na zbicie komórek NK i ułatwia zagnieżdżenie zarodka? Proszę o pomoc bo jestem po 5 transferach i beta ciągle negatywna, raz tylko biochemiczna.M&M
-
nick nieaktualny
-
Witam serdecznie. Mam 6 tydzień ciąży i 4 dzień. Musze brać od początku ciąży encorton, ponieważ mam przeciwciała ANA dodatnie. Biore dawke 5 mg do 8 tygodnia ciąży a potem mam zmniejszać przez kolejne dni na 2,5 mg. Pytanie moje brzmi jak mam to obliczyć, ponieważ teraz niby jest już 7 tydzień licząc od dnia miesiączki, ale lekarze mówią że dokładnie to jest 6 tydzień i 4 dzień. Czy ja mam stosować to 5 mg do końca 7 tygodnia i 6 dnia czy już zacząć zmeijszać dawke wcześniej? wiem troche pogmawtałam ale nie wiem jak mam to obliczać a ginekolog dopiero za tydzień
-
Dziewczyny mam nadzieję że ktoś jeszcze tu zagląda;) mam pytanie prośbę o pomoc.otoz jestem po 4 stratach.zfiagnozowano zespol antyfosfolipifowy kilka dni temu test pozytywny i zjadlam brac encorton 30mg frexiparine dupek acard.moje pytanie lekarz karze mi odstawiac od 8tc 3 dni 20mg 3 dni 15mg 3 dni 10 i 3 dni 5 i koniec jestem przerażona ze tak szybko karze mi odstawiacmonik84111
-
Melania05 wrote:Witam serdecznie. Mam 6 tydzień ciąży i 4 dzień. Musze brać od początku ciąży encorton, ponieważ mam przeciwciała ANA dodatnie. Biore dawke 5 mg do 8 tygodnia ciąży a potem mam zmniejszać przez kolejne dni na 2,5 mg. Pytanie moje brzmi jak mam to obliczyć, ponieważ teraz niby jest już 7 tydzień licząc od dnia miesiączki, ale lekarze mówią że dokładnie to jest 6 tydzień i 4 dzień. Czy ja mam stosować to 5 mg do końca 7 tygodnia i 6 dnia czy już zacząć zmeijszać dawke wcześniej? wiem troche pogmawtałam ale nie wiem jak mam to obliczać a ginekolog dopiero za tydzieńmonik84111
-
monik84111 ja brałam encorton do ok 24tc. Lekarz chciał mi już go wyłączyć ok 20tc, ale zapytałam czy bardzo mi zaszkodzi jakbym jeszcze pobrała, bo czuję się z nim bezpieczniej. No i powiedział, że ok. Brałam od początku 10mg.
A Ty kiedy masz odstawić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 22:14
20.12.2018 - urodził się Tymuś! 3980g
22.05.2020 - urodził się Nikoś! 4270g
12.2016 - 8tc [*] zabieg
05.2017 - 9tc [*] zabieg
02.2018 - cb
po poronieniach problem z owulacją, plamienia od owulacji do@
MTHFR C677T
MTHFR A1298C
V-Leiden ujemny
Kariotypy ok
Zespól antyfosfolipidowy ok -
Cacuszko wrote:monik84111 ja brałam encorton do ok 24tc. Lekarz chciał mi już go wyłączyć ok 20tc, ale zapytałam czy bardzo mi zaszkodzi jakbym jeszcze pobrała, bo czuję się z nim bezpieczniej. No i powiedział, że ok. Brałam od początku 10mg.
A Ty kiedy masz odstawić?
No właśnie karze mi powoli odstawiac od 8tc 3 dni 20mg 3 dni 15mg 3dni 10mg 3 dni 5 i koniec ale napewno tak szybko nieobede odstawiac musze z nim konsultować jeszcze na dodatek wczoraj mi tsh 4; 2 wyszlomonik84111 -
No to powinnaś jeszcze brać euthyrox. Uregulowanie tarczycy jest bardzo ważne.
Żaden ze mnie lekarz, ale przekopałam internet wzdłuż i wszerz jak zaszłam w ciążę i w zdecydowanej większości przypadków kobiety brały encorton min do końca pierwszego trymestru. Także pogadaj z lekarzem lub skonsultuj może z innym skoro jego sposób leczenia Ci nie odpowiada. Trudno bowiem prowadzić ciąże u lekarza, któremu się nie ufa.20.12.2018 - urodził się Tymuś! 3980g
22.05.2020 - urodził się Nikoś! 4270g
12.2016 - 8tc [*] zabieg
05.2017 - 9tc [*] zabieg
02.2018 - cb
po poronieniach problem z owulacją, plamienia od owulacji do@
MTHFR C677T
MTHFR A1298C
V-Leiden ujemny
Kariotypy ok
Zespól antyfosfolipidowy ok -
cześć, po poronieniu wyszły u mnie dodatnie ANA2 1:320, jestem pod koniec trzeciego cyklu stymulowanego i biorę Encorton 20 mg od owulacji potwierdzonej monitoringiem. Dzisiaj powinnam dostać @, rano zrobiłam test i wyszła blada druga kreska, teraz czekam na wynik bety. Czy przy pozytywnym wyniku powinnam pilnie udać się do ginekologa w celu zwiększenia dawki sterydu?"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -