Listeria w ciąży :(- pomocy
-
WIADOMOŚĆ
-
blackcurrant wrote:Jestem w podobnej sytuacji. Aktualnie jestem w 16 tygodniu ciąży, 2 tygodnie temu przeszłam infekcję grypopodobną (temp. 37.8, bóle mięśni, bóle głowy). Tydzień przed tym zjadłam ser z niepasteryzowanego mleka owczego. Wykonałam badanie na obecność przeciwciał przeciw Listerii monocytogenes, wynik jaki otrzymałam to:
p/c IgG serotyp 1/2A dodatni
p/c IgG serotyp 4 B ujemny
p/c IgM serotyp 1/2A graniczny (+/-)
p/c IgM serotyp 4 B ujemny
Robiłam właśnie wczoraj w Krakowie w Alabie badanie PCR z krwi i czekam na wynik.
To chyba robiłyśmy w tym samym czasie, bo pani była zdziwiona, że dwie pacjentki na raz w jednym dniu .
-
blackcurrant wrote:Któraś z dziewczyn pisała tutaj o dr Niezabitowskiej, która zajmuje się kobietami ciężarnymi. Czy ktokolwiek orientuje się gdzie można Panią Doktor znaleźć. Wiem że w szpitalu zakaźnym w Warszawie już nie pracuje.
I jeszcze mam pytanie, czy udało się tobie namierzyć doktor Niezabitowską?
Jak będziesz chciała prywatnie pogadać i się podzielić wiedzą to ja jestem chętna do rozmowy.
podaje mojego maila:
[email protected] -
Bardzo proszę o pomoc, jestem w 31tc i przed chwilą odebrałam wyniki badań na listeriozę i bardzo się boję.
Listeria monocytogenes:
p/c IgG serotyp 1/2A ujemny
p/c IgG serotyp 4 B ujemny
p/c IgM serotyp 1/2A graniczny (+/-)
p/c IgM serotyp 4 B ujemny
Czy to możliwe, ze wynik graniczny IgM jest efektem ciąży czy raczej świadczy o świeżym zakażeniu?
Morfologia, CRP i OB w normie, nie miałam tez w ostatnim czasie żadnych objawów oprócz deklikatnego bólu gardła i mięśni przez ok 3 dni (bez gorączki).
We wtorek po świętach umówiłam już wizytę u ginekologa oraz badanie Listeria PCR. Czy coś jeszcze warto zbadać? -
Jeszcze nie robiłam badań... Zamierzam zrobić dwa naraz, pcr i przeciwciała. Robiłam jedynie crp i morfologie (jest ok). Miałam epizod, że mogłam zjeść niedopieczona rybę. 3 dni później miałam mdłości i bol brzucha, od tego dnia panikuje...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2023, 17:46
-
Aania3bb wrote:Jeszcze nie robiłam badań... Zamierzam zrobić dwa naraz, pcr i przeciwciała. Robiłam jedynie crp i morfologie (jest ok). Miałam epizod, że mogłam zjeść niedopieczona rybę. 3 dni później miałam mdłości i bol brzucha, od tego dnia panikuje...
-
Szczerze to tak czytając ( a czytam już 4 dzień) masz spoko te wyniki. Wynik graniczny tak jak ktoś wcześniej pisał może być wynikiem ciąży po prostu, błędem laboratorium lub pozostałością po starym zakazeniu. Jednak w zupełności Cię rozumiem. Czekam na pobranie krwii jak na szpilkach, a później jeszcze tydzień niepewności... Trzymam kciuki za Twoje wyniki z ciekawości czemu robiłaś listerie? Miałas objawy, kontakt czy tak dla siebie zrobiłaś?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2023, 19:31
-
Aania3bb wrote:Szczerze to tak czytając ( a czytam już 4 dzień) masz spoko te wyniki. Wynik graniczny tak jak ktoś wcześniej pisał może być wynikiem ciąży po prostu, błędem laboratorium lub pozostałością po starym zakazeniu. Jednak w zupełności Cię rozumiem. Czekam na pobranie krwii jak na szpilkach, a później jeszcze tydzień niepewności... Trzymam kciuki za Twoje wyniki z ciekawości czemu robiłaś listerie? Miałas objawy, kontakt czy tak dla siebie zrobiłaś?
-
Ola525 wrote:Spędziłam sporo czasu w szpitalu, a tam codziennie sałata, szynka, surówki i mnóstwo rzeczy, w których mogły być te bakterie, dlatego chciałam zrobić wynik żeby się uspokoić, ale poki co zestresowałam się jeszcze bardziej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 16:28
-
Cześć Dziewczyny,
Niestety mam pewne obawy, czy w minioną sobotę nie zjadłam niedopieczonego kurczaka z grilla. Chciałam się poradzić, czy jeśli nie wystąpią żadne objawy po 2 dniach jest na razie wszystko ok) , to powinnam się martwić i zgłosić moje wątpliwości lekarzowi prowadzącemu? Czy w Waszej sytuacji zawsze miałyście jakieś objawy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. -
OlaOlaPy wrote:Cześć Dziewczyny,
Niestety mam pewne obawy, czy w minioną sobotę nie zjadłam niedopieczonego kurczaka z grilla. Chciałam się poradzić, czy jeśli nie wystąpią żadne objawy po 2 dniach jest na razie wszystko ok) , to powinnam się martwić i zgłosić moje wątpliwości lekarzowi prowadzącemu? Czy w Waszej sytuacji zawsze miałyście jakieś objawy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ja nie miałam żadnych objawów, ale to niestety nie daje pewności, ze nie doszło do zakażenia. W ciąży listerioza może przebiegać zupełnie bez objawów, może być też tak, ze okres inkubacji choroby będzie wynosił do 70 dni (z tego co czytałam w internecie). Moim zdaniem jeśli jest jakiekolwiek ryzyko zakażenia, warto zrobić badaniaOlaOlaPy lubi tę wiadomość
-
Ola525 wrote:Ja nie miałam żadnych objawów, ale to niestety nie daje pewności, ze nie doszło do zakażenia. W ciąży listerioza może przebiegać zupełnie bez objawów, może być też tak, ze okres inkubacji choroby będzie wynosił do 70 dni (z tego co czytałam w internecie). Moim zdaniem jeśli jest jakiekolwiek ryzyko zakażenia, warto zrobić badania
Ola525 i jak wyniki PCR?
Ja skonsultuję moje wątpliwości z lekarzem. -
Testu PRC nie robiłam, koleżanka Ola525 go wykonywała. W każdym razie rozmawiałam z lekarzem prowadzącym i ld razu mnie uspokoił, że listeria jest aktualnie bardzo rzadką chorobą, a mięso jest aktualnie przetwarzane w wysoce sterylnych warunkach, dlatego nie widzi sensu, jeśli nie miałam żadnych objawów, abym wykonywała badania lub się tematem stresowała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2023, 22:24
-
Dziewczyny, chciałabym odświeżyć temat.. może znajdzie się ktoś kto będzie umiał mi podpowiedzieć.
W maju straciłam ciążę w 32 tc..córeczka urodziła się martwa z powodu uduszenia pępowiną w brzuszku. Następnie będąc jeszcze w szpitalu z posiewów wyszła u mnie listerioza. Przez 2 tygodnie byłam leczona dożylne ampicylina (co 4 h) i gentametyna.
Po wyjściu ze szpitala crp w normie, morfologia również.
Jako że za ok 3 miesiące chcemy zacząć starania o kolejne dziecko, moja ginekolog poleciła udać się do zakaznika aby skonsultować temat przebytej listeriozy. Niestety niemal nikt nie chce się podjąć tego tematu..
Czy macie jakieś doświadczenia z przebytą chorobą i późniejszym zajściem w ciążę?
Zastanawiam się czy jest sposób aby jednoznacznie sprawdzić czy zakazenie było przebyte w przeszłości, ale wyleczone i nie stanowi zagrożenia dla przyszłej ciąży...Zuzia👼 -06.05.2023 r. (32 tc)
"I nagle niebo wygląda zupełnie inaczej- kiedy wiesz, że masz tam swoje dziecko" -
Aania3bb wrote:Rozumiem ja dzisiaj byłam w laboratorium i nigdzie w zachodniopomorskiem pcr nie robią... Jeśli coś wyjdzie nietakt to czeka mnie wycieczka do Poznania :(mam jeszcze jedno pytanie pierwsze badania na przeciwciala też robiłaś w słabiej?
Mam nadzieję, że jakaś odpowiedź się pojawi
Pozdrawiam serdecznie