X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Makrosmia
Odpowiedz

Makrosmia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • agndra Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Czy któraś z Was miała zdiagnozowaną makrosomię płodu?
    Jestem w 32TC i syn jest na poziomie 98 percentyla- szacowana waga to 2316g.
    Mam cukrzycę ciążową, insulinę nocną, ale cukry trzymam w normie. Zdarzają się przekroczenia na czczo, ale zawsze poniżej 100.
    Czytałam trochę o makrosomii i przy cukrzycy występuje makrosomia asymetryczna (często obwód brzuszka większy od obwodu głowy) a u mnie wszystkie proporcje są w normie, obwód brzuszka wskazuje na najmłodszy tydzień ciąży, choć i tak o 2 tygodnie starszej niż w rzeczywistości jestem. Jest to ktoś w podobnej sytuacji?

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ