X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Małowodzie
Odpowiedz

Małowodzie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was miała/ma małowodzie? Ile wynosi AFI i na jakim etapie ciąży?

Jestem przerażona, bo u mnie lekarz orzekł małowodzie już w 20tc. AFI=8. Możliwe że nerki nie pracują (mam mieć za tydzień sprawdzane) - a wtedy nie ma szans na przeżycie.
    Jestem załamana....

Jak to było u Was?

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Czytam Twoja historie i bardzo Ci kibicuje. Tobie i Olkowi :)
    Widziałam ze leczysz sie u profesora Szaflika. Ja leżałam u niego na oddziale w 14 tygodniu, jak miałam podejrzenie odpływania wód płodowych (na szczescie sie nie potwierdziło) i wiem, ze profesor wykonuje zabieg "dopuszczania" tych wód płodowych przez brzuch, wiadomo obarczone to jest ryzykiem, ale zawsze jest szansa. Nie wiem, jak to by było w Waszym przypadku, ale skoro leczysz sie u profesora, to moze zapytaj go o te metodę? Wiem tylko, ze jeżeli byś sie zdecydowała, to do końca ciazy pozostajesz na oddziale...
    Gorąca Cie pozdrawiam i trzymam kciuki

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio po dopuszczeniu wod do konca jest sie w szpitalu??? Czemu???

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego, ze po pierwsze masz ten cewnik w brzuszku, ktory jest "wbity" w pęcherz płodowy i musisz codziennie dostawać antybiotyk dożylnie, zeby zakażenie sie nie wdało, a po drugie, jak masz ten wyciek wód, to codziennie dostajesz wlasnie przez ten cewnik w brzuchu te wody.
    No chyba , ze jak Ci napełnia pęcherz wodami i nie bedzie odpływania, to jest szansa na powrót do domu. I to jest opcja super pozytywna. Ja wlasnie na sali leżałam z dziewczyna, której po dopełnieniu nie wylatywały te wody. Ale inne dziewczyny, niestety miały tak, ze ledwo po dopuszczeniu wód, one wyciekały dołem. :(

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale widzisz. U mnie malowodzie spowodowane jest zastojami moczu w nerkach u Maluszka a nie wyciekiem (mialam nawet test). Podejrzenie jest (straszne) ze nerki nie pracuja. Jesli beda pracowac (sprawdza wtorek- sroda) to maja zakladac malemu cewniczek w pecherz i na nereczki. I wtedy powinien sikac wiec wody powinny (ale kto wie?) byc w normie. Bo na razie on pije a nie wysikuje :(

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    Ale widzisz. U mnie malowodzie spowodowane jest zastojami moczu w nerkach u Maluszka a nie wyciekiem (mialam nawet test). Podejrzenie jest (straszne) ze nerki nie pracuja. Jesli beda pracowac (sprawdza wtorek- sroda) to maja zakladac malemu cewniczek w pecherz i na nereczki. I wtedy powinien sikac wiec wody powinny (ale kto wie?) byc w normie. Bo na razie on pije a nie wysikuje :(
    Nie znam sie na tym, ale jak wszytsko bedzie dobrze z nerkami Maluszka (a na pewno tak bedzie!) to moze dopuszcza Ci tylko tych wód jednorazowo, zeby była odpowiednia ilośc i bedziesz mogła zapomnieć o tych wszystkich przeciwnościach, jakie miałaś. Najważniejsze, ze Maluszek w ogole ma te wody i ze jestes pod opieka prof. Szaflika.
    Trzymam za Was mocno kciuki :)

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wody 9,5 ;-))))

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    Wody 9,5 ;-))))
    Super informacja :)

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Elvi Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja w ciąży miałam małowodzie od 27 tc i łożysko III stopnia. Mi udało się zwiekszyc ilość wód płodowych kroplówkami (nawadnianiem), a na początku miałam 5,2. Potem AFI koło 14 i tak zostało do końca. Niestety przez stare łożysko urodziłam w 34 tc, wody mi po prostu odeszły i nie było ratunku. Synek na szczęście zdrowy, w domu już jesteśmy i oprócz żółtaczki nie ma żadnych większych objawów wcześniactwa.

Także trzeba być dobrej myśli, nie zawsze mała ilość wód płodowych idzie w parze z nieprawidłowościami u dziecka.

• Agsha Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elvi wrote:
    Hej, ja w ciąży miałam małowodzie od 27 tc i łożysko III stopnia. Mi udało się zwiekszyc ilość wód płodowych kroplówkami (nawadnianiem), a na początku miałam 5,2. Potem AFI koło 14 i tak zostało do końca. Niestety przez stare łożysko urodziłam w 34 tc, wody mi po prostu odeszły i nie było ratunku. Synek na szczęście zdrowy, w domu już jesteśmy i oprócz żółtaczki nie ma żadnych większych objawów wcześniactwa.

Także trzeba być dobrej myśli, nie zawsze mała ilość wód płodowych idzie w parze z nieprawidłowościami u dziecka.

Ale u nas problem nerkowy jest potwierdzony

f2wll6d8iksjyby0.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ