X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Mama z jednym jajowodem
Odpowiedz

Mama z jednym jajowodem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Klaudia 1991 Nowa

Wysłany: 23 kwietnia 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudownie ❤️ Mam nadzieje, ze i mi się uda
    W co przestaje już wierzyć 😭😭😭😭

• Mancia Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, odświeżam temat może się ktoś odezwie. Też mam usunięty jeden jajowód z powodu cp 8 mies temu (była to druga ciąża mój synek urodził się w maju zeszłego roku wiec to było zaskoczenie), od tego czasu mam bardzo długie cykle 42-50 dni. Na uregulowanie i aby łatwiej zajść w ciąże dostałam duphaston od 16 do 26 dc później zrobić test i jeśli jest negatywny odstawić czekać na okres i tak wkoło. Problem w tym, że takim sposobem nigdy się nie uda bo nawet gdyby „zaskoczyło” np w 20 dniu to w 26 test i tak będzie negatywny ja odstawię tabletki i pozamiatane:( wpadłam wiec na pomysł żeby te cykle z jajnika bez jajowodu „przyspieszać” duphastonem, a te ze zdrowej strony zostawiać w spokoju. Tu moje pytanie, czy mając jeden jajowód staracie się tak intensywniej co drugi miesiąc czy bez przerwy? Czy jest tu mama która zaszła w ciąże z owulacji jajnika bez jajowodu? Wiem, że teoretycznie jest to możliwe (tak mówił mi lekarz który przeprowadzał zabieg i artykuły w internecie), ale jak teoria ma się do praktyki? Macie takie dostarczenia? Pozdrawiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2021, 10:39

preg.png
  • [email protected] Nowa

Wysłany: 7 listopada 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, gdzieś ostatnio przeczytałam, że usunięcie jednego jajowodu wcale tak drastycznie nie zmniejsza szansy na zajście w ciążę. Jajowód jest w pewnym stopniu ruchomy i jest w stanie przy użyciu swoich strzępek wyłapać zapłodnione jajo z okolic tego drugiego jajnika. Zachodzą jakieś reakcje biochemiczne, dzięki którym jajowód dostaje wygnał i może "sięgnąć". Chyba, że nie do końca zrozumiałam i jajnik został usunięty razem z jajowodem. A nie chcesz może wybrać się do jakiejś specjalistycznej kliniki, która się pokieruje? Z tego co wiem, to w Polsce jest z tym coraz lepiej i dostępni są coraz lepsi specjaliści. Niektóre badania też są na NFZ, więc dzięki temu za wizytę uda się mniej zapłacić. Ja akurat nigdy nie miałam problemów z jajowodami, więc nie do końca może pomogę w tym konkretnym temacie. Mogę jednak podpowiedzieć, gdzie ewentualnie szukać. Ja często zaglądam na blogi invimed i inne ginekologiczne, bo tam też jest najwięcej nowych informacji.

• sweet_cayenne Koleżanka

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casablanca wrote:
    Hej Tez jestem po dwoch ciazach pozamacicznych prawy jajowod wyciety lewy zachowany. Aktualnie jestem w 7 tyg ciazy takze da sie. Ps i tez mam coreczke Oliwie
    Na lewym Też miałaś cp?

Poronienie 5 tydzień
    Poronienie 6 tydzień
    2021 CP - laparoskopia PJ
    2021 CC-40 tydzień wymarzona córcia ❣️
    2022 CP LEWY JAJOWOD - LECZENIE MTX
    SIERPIEŃ 2023 II KRESKI
    8 TYDZIEŃ KRWIAK PODKOSMÓWKOWY
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2024, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, może ktoś tu jeszcze zaglądnie. Otóz u mnie sytuacja wygląda tak, że jestem po dwóch poronieniach, ostatnie z łyżeczkowaniem w 12 tygodniu. Od tego czasu nie mogłam zająć w ciąże. Czyli 3 lata. Miałam zabieg drozności jajowodów pół roku temu,a ponad tydzień temu usunięto mi prawy jajowód z powodu ciąży pozamacicznej. Zamierzam się nie poddawać i dalej starac o dziecko. Mam do Was takie pytanie; czy po usuniąciu jajowodu z powodu cp robiłyście potem badanie drozności tego drugiego jajowodu? Co zrobiłyście po cp zanim znowu zaczęłyście starać się o dziecko?

2016: poronienie 8 tydz.💔
    2017: cc synek ❤️👣
    2020: poronienie 11 tydz., 💔łyżeczkowanie
    2024: ciąża pozamaciczna, usunięty prawy jajowod 💔
    2025: poronienie 6 tydz. 💔
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2024, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    Witajcie, może ktoś tu jeszcze zaglądnie. Otóz u mnie sytuacja wygląda tak, że jestem po dwóch poronieniach, ostatnie z łyżeczkowaniem w 12 tygodniu. Od tego czasu nie mogłam zająć w ciąże. Czyli 3 lata. Miałam zabieg drozności jajowodów pół roku temu,a ponad tydzień temu usunięto mi prawy jajowód z powodu ciąży pozamacicznej. Zamierzam się nie poddawać i dalej starac o dziecko. Mam do Was takie pytanie; czy po usuniąciu jajowodu z powodu cp robiłyście potem badanie drozności tego drugiego jajowodu? Co zrobiłyście po cp zanim znowu zaczęłyście starać się o dziecko?

Cześć, ja miałam wycięty jeden jajowód z powodu wodniaka - takie było wskazanie przed rozpoczęciem procedury ivf. Nie robiłam później badania drożności drugiego jajowodu. U mnie ivf nieudany (3 podejścia), za to zaszłam potem dwa razy w ciążę naturalnie ;-) przy jednym jajowodzie. Obecna ciąża jest z jajnika, gdzie nie mam jajowodu - krzyżowo drugi jajowód wychwycił jajeczko ;-) takie cuda się zdarzają :D

38 lat 👩, 38 lat 👨

1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩‍👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)

2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)

3 ciąża - (31.07.23 - II kreski!!! naturals!), Synek

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • Betty29 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2024, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey hey odświeżam temat. Ja również w wyniku ciąży pozamacicznej w listopadzie straciłam prawy jajnik. 3 dzień po zabiegu laparoskopii dostałam miesiączkę. Do marca lekarz zalecił wstrzymaniem się ze staraniami. Od kwietnia zaczęliśmy działać i dziś jestem w ciąży wewnątrz macicznej. Pozdrawiam

31.05.24- II 1-2 tc
    07.06.23- II 2-3 tc
    👩‍⚕️18.06.24 ❤️ 6+0 0,34cm 🍀
    👩‍⚕️02.07.24 8+3 1,83 cm 🍀
    🧬 I - 02.08.24 12+6 7,41 cm 🍀
    🧬II - 04.10.24- 21+6 500g zdrowego synusia
    20.11.24 28+ 4 - 40cm 1200g 🧸
    04.12.24 30+4 - 42cm 1720g 🧸
    18.12.24 32+4 - 1950g 🧸
    08.01.25. 35+4 - 47cm 2700 g 🧸
    23.01.25. 37+5 - 49cm 2800g 🧸
    06.02.25. 39+ 5 - 56cm 3500g 🧸

TP 08.02.25 💙
    age.png
  • Rose12 Nowa

Wysłany: 9 stycznia, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    8 listopada ciąża pozamaciczna jajowodowa usunięty lewy jajowód .
    23 grudnia drożność jajowodu prawy drożny
    Czy w pierwszym cyklu udało wam się zajść w ciążę ?

• Tajgete Debiutantka

Wysłany: 19 lutego, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po takich epizodach róbcie badanie drożności jajowodów, często okazuje się, że jednego nie ma, a drugi jest niedrożny i można tracić wiele lat. Ja zrobiłam drożność po 8 latach od ciąży pozamacicznej, kupę lat straconych

• Po ciąży pozamacicznej Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Cześć. W wyniku ciąży pozamacicznej straciłam jeden jajowód. Czy są tu jakieś mamy z jednym jajowodem? Lekarz w szpitalu powiedział, że mam szanse na zajście w ciąże ale tylko 50%. Chciałabym dopytać jak było u Was? Jak długo trwały starania o maleństwo kiedy był tylko jeden jajowód? Kiedy po operacji wystąpił okres, kiedy wróciła płodność?

Ja:) brak prawego jajowodu po jego usunięciu z powodu cp. Jajowód straciłam w maju 24 a aktualnie 18 tydzień ciąży :)

14.03.2021 👧
    05.05.2024 ciąża pozamaciczna na prawym jajowodzie z jego usunięciem😥
    Po 3 miesiącach zielone światło na kolejne starania 👩‍❤️‍👨
    06.01.2025 dwie kreski 🤫
    Aktualnie 18 tydzień ciąży ❤️
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ