Mama z jednym jajowodem
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, odświeżam temat może się ktoś odezwie. Też mam usunięty jeden jajowód z powodu cp 8 mies temu (była to druga ciąża mój synek urodził się w maju zeszłego roku wiec to było zaskoczenie), od tego czasu mam bardzo długie cykle 42-50 dni. Na uregulowanie i aby łatwiej zajść w ciąże dostałam duphaston od 16 do 26 dc później zrobić test i jeśli jest negatywny odstawić czekać na okres i tak wkoło. Problem w tym, że takim sposobem nigdy się nie uda bo nawet gdyby „zaskoczyło” np w 20 dniu to w 26 test i tak będzie negatywny ja odstawię tabletki i pozamiatane:( wpadłam wiec na pomysł żeby te cykle z jajnika bez jajowodu „przyspieszać” duphastonem, a te ze zdrowej strony zostawiać w spokoju. Tu moje pytanie, czy mając jeden jajowód staracie się tak intensywniej co drugi miesiąc czy bez przerwy? Czy jest tu mama która zaszła w ciąże z owulacji jajnika bez jajowodu? Wiem, że teoretycznie jest to możliwe (tak mówił mi lekarz który przeprowadzał zabieg i artykuły w internecie), ale jak teoria ma się do praktyki? Macie takie dostarczenia? Pozdrawiam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2021, 10:39
-
Wiesz co, gdzieś ostatnio przeczytałam, że usunięcie jednego jajowodu wcale tak drastycznie nie zmniejsza szansy na zajście w ciążę. Jajowód jest w pewnym stopniu ruchomy i jest w stanie przy użyciu swoich strzępek wyłapać zapłodnione jajo z okolic tego drugiego jajnika. Zachodzą jakieś reakcje biochemiczne, dzięki którym jajowód dostaje wygnał i może "sięgnąć". Chyba, że nie do końca zrozumiałam i jajnik został usunięty razem z jajowodem. A nie chcesz może wybrać się do jakiejś specjalistycznej kliniki, która się pokieruje? Z tego co wiem, to w Polsce jest z tym coraz lepiej i dostępni są coraz lepsi specjaliści. Niektóre badania też są na NFZ, więc dzięki temu za wizytę uda się mniej zapłacić. Ja akurat nigdy nie miałam problemów z jajowodami, więc nie do końca może pomogę w tym konkretnym temacie. Mogę jednak podpowiedzieć, gdzie ewentualnie szukać. Ja często zaglądam na blogi invimed i inne ginekologiczne, bo tam też jest najwięcej nowych informacji.
-
Casablanca wrote:Hej Tez jestem po dwoch ciazach pozamacicznych prawy jajowod wyciety lewy zachowany. Aktualnie jestem w 7 tyg ciazy takze da sie. Ps i tez mam coreczke OliwiePoronienie 5 tydzień
Poronienie 6 tydzień
2021 CP - laparoskopia PJ
2021 CC-40 tydzień wymarzona córcia ❣️
2022 CP LEWY JAJOWOD - LECZENIE MTX
SIERPIEŃ 2023 II KRESKI
8 TYDZIEŃ KRWIAK PODKOSMÓWKOWY -
Witajcie, może ktoś tu jeszcze zaglądnie. Otóz u mnie sytuacja wygląda tak, że jestem po dwóch poronieniach, ostatnie z łyżeczkowaniem w 12 tygodniu. Od tego czasu nie mogłam zająć w ciąże. Czyli 3 lata. Miałam zabieg drozności jajowodów pół roku temu,a ponad tydzień temu usunięto mi prawy jajowód z powodu ciąży pozamacicznej. Zamierzam się nie poddawać i dalej starac o dziecko. Mam do Was takie pytanie; czy po usuniąciu jajowodu z powodu cp robiłyście potem badanie drozności tego drugiego jajowodu? Co zrobiłyście po cp zanim znowu zaczęłyście starać się o dziecko?
-
ALA wrote:Witajcie, może ktoś tu jeszcze zaglądnie. Otóz u mnie sytuacja wygląda tak, że jestem po dwóch poronieniach, ostatnie z łyżeczkowaniem w 12 tygodniu. Od tego czasu nie mogłam zająć w ciąże. Czyli 3 lata. Miałam zabieg drozności jajowodów pół roku temu,a ponad tydzień temu usunięto mi prawy jajowód z powodu ciąży pozamacicznej. Zamierzam się nie poddawać i dalej starac o dziecko. Mam do Was takie pytanie; czy po usuniąciu jajowodu z powodu cp robiłyście potem badanie drozności tego drugiego jajowodu? Co zrobiłyście po cp zanim znowu zaczęłyście starać się o dziecko?
Cześć, ja miałam wycięty jeden jajowód z powodu wodniaka - takie było wskazanie przed rozpoczęciem procedury ivf. Nie robiłam później badania drożności drugiego jajowodu. U mnie ivf nieudany (3 podejścia), za to zaszłam potem dwa razy w ciążę naturalnie przy jednym jajowodzie. Obecna ciąża jest z jajnika, gdzie nie mam jajowodu - krzyżowo drugi jajowód wychwycił jajeczko takie cuda się zdarzają38 lat 👩, 38 lat 👨
1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)
2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)
3 ciąża - (31.07.23 - II kreski!!! naturals!), Synek
❄️❄️- 1xcb, 1x słaby
-
Hey hey odświeżam temat. Ja również w wyniku ciąży pozamacicznej w listopadzie straciłam prawy jajnik. 3 dzień po zabiegu laparoskopii dostałam miesiączkę. Do marca lekarz zalecił wstrzymaniem się ze staraniami. Od kwietnia zaczęliśmy działać i dziś jestem w ciąży wewnątrz macicznej. Pozdrawiam31.05.24- II 1-2 tc
07.06.23- II 2-3 tc
👩⚕️18.06.24 ❤️ 6+0 0,34cm 🍀
👩⚕️02.07.24 8+3 1,83 cm 🍀
🧬 I - 02.08.24 12+6 7,41 cm 🍀
🧬II - 04.10.24- 21+6 500g zdrowego synusia
20.11.24 28+ 4 - 40cm 1200g 🧸
04.12.24 30+4 - 42cm 1720g 🧸
18.12.24 32+4 - 1950g 🧸
08.01.25. 35+4 - 47cm 2700 g 🧸
23.01.25. 37+5 - 49cm 2800g
TP 08.02.25 💙
-