miesniak w ciazy
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej kochane,mialam wczesniej robiobe badania i wspomnuano mi o tym ze mam (fibroid) czyli miesniaka. Dzis mialam pierwszy skan i sie troche tym zaniepokoilam bo dopiero teraz mi wytlumaczono co to jest...miesniak jest wielkosci 6 cm...boje sie ze urosnie jeszcze bardziej...tyle samo ma moj dzidzius..pielegniarka zanotowala to w ksiazecze ciazowej i tyle..powiedziala ze bede pod opieka midwife...czy ktoras z was miala badz ma taki przypadek ? Dodam ze mieszkam w uk wiec jestem tu spisana na tych lekarzy i polozne.
-
Ja również mam mięśniaka tzn. byłam już po zabiegu w lutym 2013 usunięcia 3 szt. ale jednego mi zostawiono i obawiam się że może urosnąć, właśnie wybieram się na pierwszą wizytę 02.10.2013 więc dam znać co i jak. Dodam że mam niekiedy dziwne bóle w podbrzuszu i boję się że to może własnie przez niego ;(
-
Właśnie wchodzę szczęśliwie w II trymestr. Na razie na USG mięśniak się nie powiększa ma ok. 2cm. Czekamy, obserwujemy, bo nic więcej nie da się zrobić będąc w ciąży. Pozostaje mieć nadzieję, że nie urośnie. Póki co uspokoiłam się chociaż troszkę.
monaaa lubi tę wiadomość
-
Witam dziewczyny
Jestem w 17tc. i właśnie wykryto u mnie mięśniaka 3cm na tylnej ścianie macicy pod łożyskiem. Jestem załamana bo właśnie powiedziano mi, że tego się nie leczy w ciąży tylko pozostaje obserwacja czy rośnie i czy nie zabiera miejsca dziecku -
Aneta, jeżeli w ciąży się tego nie leczy, to nie masz się czym załamywać, bo nic Ci to nie pomoże, tylko przyjąć to jako fakt - jest mięśniak, trzeba go obserwować i być dobrej myśli. Nic więcej tak naprawdę nie możesz zrobić, a zamartwianie się to najgorsza opcja .
Jak widzisz po postach powyżej - z mięśniakiem da się chodzić w ciąży, myślę, że na tym forum niejedna ciąża była w ten sposób szczęśliwie donoszona, nie zakładaj od razu najgorszego. -
Aneta0987 u mnie mięśniak całkowicie się wchłonął i nie ma już po nim ani śladu. A ciążę zaczynałam już z nim, więc nie przejmuj się tylko cierpliwie czekaj i wypytuj lekarza na każdej wizycie jak on wygląda. Będzie dobrze.
Martynika lubi tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny za wsparcie Staram się do niego przyzwyczaić i się uspokajać. Tyle walczyłam żeby mieć drugie dziecko, bo mam już 14-to latkę, chucham, dmucham bo się udało, dbam jak tylko mogę o siebie i maluszka, a tu ni z gruszki, ni pietruszki "mięśniak" i to jeszcze w takim miejscu, a dodatkowo uciska mi na jakiś nerw, i boli mnie potwornie krzyż (ma być jeszcze gorzej), nie mogę siedzieć i chodzić, dochodzi do tego strach żeby przypadkiem nic się złego nie stało. Tym bardziej, że byłam na USG 3 tyg.wcześniej i nic nie było, a tu nagle 3cm, więc wydaje mi się, że jest duży i szybko rośnie. I zastanawia mnie skąd łożysko czerpie wszystko skoro pod nim rośnie mięśniak?
Przepraszam, że się tak rozpisałam, może głupoty ale poprostu się na tym nie znam, a w necie czasami definicje przerażają. Dlatego wolę podpytać doświadczone osoby.
Pozdrawiam. -
Witam.
Byłam w czwartek u innego ginekologa, żeby powiedział wszystko o mojej ciąży. I tak po dokładnym i długim badaniu stwierdził, że wszystko jest w porządku, ciąża rozwija się prawidłowo, a mięśniaka żadnego nie widać . Przeszukał cała macicę na około i nie ma nic, nawet śladu. Jejku, a ja taki stres przeżyłam, dostane zawału zanim urodzę Teraz następną wizytę mam 21 lutego i zobaczymy co mi gin powie.
Pozdrawiam cieplutko -
Ja chodzę z mięśniakiem, na szczęście położonym na przedniej ścianie macicy, więc nie zagraża łożysku. Ma już cztery cm i robi się większy wraz z brzuchem. Jedyny dyskomfort czuję wtedy, gdy młody mnie kopnie akurat w mięśniaka.
Nie ma się czym przejmować, czytałam wypowiedzi dziewczyn z 12 cm mięśniakami. Dały radę.kasjja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKas mi ginekolog powiedziala ze jak miesniak jest na zewnatrz macicy nie powoduje komplikacji. Ja od poczatku mialam jeden a ostatnio na polowkowych okazalo sie ze rosnie i drugi oba mam na zewnetrznej stronie i oba rosna caly czas powoli ale jednak.. Niestety oba rosna ale mam akurat o nie nie martwic sie a mze podczas CC usuna mi je - zobaczymy. wspieram ❤
-
Moja gin też powiedziała wcześniej, jeszcze przed ciążą, że w razie ewent.ciąży nie będzie zagrażać. Przez pół roku od jego wykrycia nic nie urósł, teraz idę na usg 20kwietnia i ciekawa jestem co wyjdzie.
Kahu90 lubi tę wiadomość
-
Mój miesniak niestety rośnie:( miał 2x2cm,dziś już ok.3cm. Gin mówi że nie zagraża i miała już dziewczyny które rodziły dzieci z 15cm miesniakami. No nie wiem. Obawy są.