Niedobór białka s
-
Hej!
Ja miałam niewielki niedobór (57,8% przy normie od 60%). Badałam to po poronieniu i później już nie powtarzałam. W ciąży biorę Clexane, ale ze względu na mutację V-Leiden.[/url]
---
One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
Okruszek (*) 12 tc.
-
Obniżony poziom białka S może być związany z zespołem antyfosfolipidowym, albo bardziej ogólnie mówiąc, z tendencją do nadkrzepliwości krwi. Gdzieś nawet widziałam, że jeśli białko jest obniżone to można założyć, że taki zespół jest i sprawdza się to w 90% przypadków. Trochę o tym czytałam bo bałam się poronić po raz drugi i m.in. właśnie do takich informacji dotarłam. U mnie parametry okazały się jednak ok (białko S, 111% przy normie 70-140), dlatego nie kontynuowałam już "dochodzenia", ale mimo wszystko zapobiegawczo biorę 150mg acardu. Dziewczyny z potwierdzonym zespołem też często biorą acard i dodatkowo robią zastrzyki z heparyny (np. clexane). Widziałam Twój drugi temat dot. bety. Niestety nie znam się na interpretacji wyników, udaj się do dobrego lekarza bo być może właśnie to jest przyczyną Twoich niepowodzeń.
Trzymam kciuki za wyjaśnienie wszystkiego i... kolejne piękne już ciąże! Trzymaj się ciepło :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2016, 20:29
-
kas50 wrote:Czy znacie się na tym bialku? Mam wynik 74% (60-150). Jestem w 6tc,biorę profilaktycznie Acard.
Nue do końca jednak rozumiem pytanie.. Masz wynik w normie.
Ja miałam lekko poniżej, ale hematolog i ginelolog powiedzieli, że nie jest to niedobór.
Acard i Clexane dostałam ze względu na trombofilię (mutacja V-Leiden, która wyszła w badaniach po poronieniu).
[/url]
---
One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
Okruszek (*) 12 tc.
-
Boję się że jestem w dolnej granicy,ale jednak w normie czyli hepatyna niepotrzebna? Jestem po poronieniu w 6tc w listopadzie ale myślę że przyczyną była nieleczona IO. Gorzej jakby białko było poniżej normy tak? Wizytę u gina mam dopiero w środę.
Białka C nie robilam,przeciwciala antykardiolipinowe wynik ujemny. -
kas50 wrote:Boję się że jestem w dolnej granicy,ale jednak w normie czyli hepatyna niepotrzebna? Jestem po poronieniu w 6tc w listopadzie ale myślę że przyczyną była nieleczona IO. Gorzej jakby białko było poniżej normy tak? Wizytę u gina mam dopiero w środę.
Białka C nie robilam,przeciwciala antykardiolipinowe wynik ujemny.
Jeśli chodzi o problemy z układem krzepnięcia oraz immunologią, to warto zrobić następujące:
Przeciwciała antykardiolipidowe IgG, IgM
Przeciwciała beta2glikoproteinowe IgG, IgM
Antykoagulant tocznia
Przeciwciała przeciwjądrowe ANA
Przeciwciała przeciwko antygenom łożyska
Przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO)
Przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG)
Mutacja czynnika V Leiden
Mutacja w genie protrombiny
Mutacja MTHRF
Białko S
Białko C
Homocysteina
Mi z tego zestawu wyszła mutacja V-Leiden no i ew. ten lekki niedobór białka S. Ze względu na Leiden mam przepisywaną heparynę od pozytywnego testu do 14 dni po porodzie.kas50 lubi tę wiadomość
[/url]
---
Okruszek (*) 12 tc.
-
Niestety wszystkie te badania sama sobie wyszukałam i robiłam prywatnie. Ginekolog stwierdził, że poronienie zatrzymane (10/12tc) było najprawdopodobniej wynikiem wad genetycznych zarodka. Możliwe, że miał rację, a jednak wolałam to zweryfikować. Nie umiem powiedzieć, czy bez heparyny byłabym na tym etapie, co teraz, ale pewnie nie będę w kolejnej ciąży ryzykować i będziemy ją prowadzić tak samo.
Przy ew. problemach z autoimmunologią (przy dodatnich ANA) bierze się jeszcze lek Encorton, ale u mnie to nie wyszło na szczęście.[/url]
---
Okruszek (*) 12 tc.
-
Kajka wrote:Hej!
Ja miałam niewielki niedobór (57,8% przy normie od 60%). Badałam to po poronieniu i później już nie powtarzałam. W ciąży biorę Clexane, ale ze względu na mutację V-Leiden.2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18 -
s1985 wrote:przepraszam że się wtrącę ale widze ze też masz mutację leiden, czy mogę zaprosić ciebie do przyjaciółek mam kilka pytań?[/url]
---
Okruszek (*) 12 tc.
-
Dziękuję Kajka za odp. Ja mam już córkę 6letnia z bezproblemowej ciąży. Jutro badam jeszcze homocysteine i na tym poprzestane. Co ma być to będzie. Trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie
Kajka lubi tę wiadomość
-
dzis odebrałam wyniki i białko c- 136 % 700-140 normy nie dla kobiet w ciazy
wolne białko s 72% 60,114 normy nie dla kobiet w ciazy2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18 -