X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje No spa w ciąży
Odpowiedz

No spa w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Asia_UK Nowa

Wysłany: 17 lutego 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem tu nowa. :) Chcialam zapytac o no spe w ciazy. Pewnie nie jedna z Was brala i dlatego chcialam zapytac jak dlugo mozna brac. Dodam, ze jestem w 13 tyg ciazy. Od 8 tyg ciazy mialam incydenty lekkich plamien, usg nie wykazalo nieprawidlowosci , ze to sie czasem zdarza i tyle. Lekarz zalecil brac no spe. Nic innego nie przepisal. Od 3 tyg przy bardziej dokuczliwych (ale nie jakis bardzo bolesnych) bolach macicy biore 1 tabletke no spy. Za kazdym razem zastanawiam sie czy aby to dziecku nie zaszkodzi. Staram sie unikac ale czasem mam dyskomfort wiexlc biore. Obecnie zdarza mi sie 2 tabletki w tygodniu. Ma.ktos doswiadczenie z brania no spy w ciazy?

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam zalecone przez lekarza branie Nospy i to tej silniejszej Forte, do 3 razy dziennie. Starałam się ją jednak brać znacznie rzadziej lub mniejszą dawkę. Odstawiłam dopiero w 36-tym tygodniu ciąży. U mnie było zagrożenie kolejnym poronieniem lub przedwczesnym porodem. Czytałam kiedyś o tzw. ponospowych dzieciach, które mają obniżone napięcie mięśni twarzy, większe trudności z chwytaniem piersi i ssaniem, ale z tego co czytałam to to występuje, gdy przekracza się dopuszczalne dawki leku. U mnie córka nie miała żadnych tego typu problemów, a lek pozwolił mi donosić ciążę do 39-tego tygodnia.

• Asia_UK Nowa

Wysłany: 18 lutego 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź.

• Majetta Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarka na początku z powodu delikatnych plamień również przepisała mi NOSPĘ i to w końskich dawkach (3x po 2 tabletki) i potem z tej dawki schodziłam. Teraz biorę jak mnie boli brzuch :)

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • coffee2 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moge Wam napisac co powiedzial moj gin na ten temat, leki jakiekolwiek, w tym w szczegolnosci no spa powinny byc brane w ostatecznosci, mniejszym zlem przy bolach jest magnez... opowiedzial mi o roznych badaniach prowadzonych na ten temat i ja w czasie calej ciazy(pomijajac szpital gdzie nie mieli podstaw a "nagabywali" mnie do jej brania) wzielam ze 2 razy... niestety wiekszosc lekarzy, w tym tez szpitalnych na cale "zlo" w ciazy poleca no spe i co gorsze twierdza, ze stale jej przyjmowanie kiedy tylko sie zechce nie wplywa wcale na dzieci. A prawda jest taka, ze w wielu przypadach nawet dopiero po kilku, kilkunastu latach dopiero ujawniaja sie efekty jej stosowania...
    zeby nie bylo - nie chce nikogo straszyc ;) tylko spowodowac by lepiej czasem zastanowic sie 2 razy czy naprawde warto...

ug37e6yd4s1y6vkl.png

xnw4xzkrrmel5zdk.png

maj 2015 - aniolek Irenka (pamietam o Tobie, na zawsze w moim sercu)
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamiast Nospy biorę Drotafemme forte, to w zasadze to samo, ale tylko przy naprawdę twardym brzuchu i bólach jak na miesiączkę. Może ze dwa razy w tygodniu. Jak mogę staram się leżeć, odpoczywać i mniejsze bóle przechodzą.

mhsvi09k9an1legs.png
  • Stinka Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę magnez a nospe jeśli ból brzucha mi bardzo dokucza. Pamiętajcie dziewczyny, ze macica rośnie wlasnie przez takie napinanie sie i twardnienie.

8599gov35hcg7r21.png
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnez od połowy ciąży też biorę bo miałam skurcze łydek.

mhsvi09k9an1legs.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli magnez nie pomaga, to należy brać nospę. Ja brałam przez połowę ciąży i Małemu nic nie jest, ani żadnych problemów z napięciem mięśniowym, ani innych.
    Tłumaczyłam sobie, że to mniejsze zło, wolałam brać nospę niż urodzić wcześniaka.

ayka lubi tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ