Progesteron/luteina a tycie, trądzik i zaparcia
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja przyjmuje 2x1 Duphaston. Mam okropne niedoskonalosci - jesli mozna tak je nazwac. Pryszcz na pryszczu - to jest wlasciwe okreslenie
Taka dawke przyjmuje od 4tc (jestem po 2 poronieniach). Waga podskoczyla mi juz 2tygodnie pozniej o 4kg. Jestem ciagle glodna, no i te zaparcia... czasami nie moge sie wyproznic przez 3 dni. Wypicie malej kawy rozpuszcalnej z mlekiem, pomaga. Tylko co zrobic jak nie mozesz zniesc nawet jej zapachu? Czytalam jeszcze o kiwi - nalezy zjesc 2 kiwi dziennie i pomaga. Ja daje rade zjesc 1 kiwi i rzeczywiscie, troszke lzej. -
Ja od ponad miesiąca brałam Duphaston 4x1 plus luteinę dowcipnie 1x1 i cera jak u niemowlaka:-) Co do tycia to nawet trochę sie martwię,bo to 4 miesiąc a ja nie dość ze na początku schudłam 3 kg to obecnie mam stała wagę 54kg od dobrych 2 miesięcy i ani drgnie.Teraz zamiast dupka mam luteinę dowcipnie 2x1 zamiennie z podjęzykowa 3x1,zobaczymy
-
Hej, ja właśnie schodzę z Luteiny, Duphaston skończyłam brać dwa tygodnie temu. Brałam Duphaston 2x10mg i Luteinę 2x200 mg. Przy luteinie nie odczuwałam żadnych dolegliwości ale z Duphastonem była masakra... Wzdęcia i zaparcia takie, że szkoda gadać... Teraz z kolei boli mnie brzuch, zaczynam właśnie 17 tc i się zastanawiam czy to zmniejszenie dawki Luteiny (teraz biorę 100mg na dobę) czy może moja głowa która stale się boi o ciążę. Mam za sobą dwa poronienia więc strach jest...Aniołki 2014,2015
Laura ur.22.12.2016
BHCG - 14.10.17 - 66,9
- 16.10.17 - 203 -
Biorę luteinę dopochwowo prawie od początku ciąży, na początku w dawce 150 x 2 razy dziennie i też zauwazylam, ze zaczelam przybierac na wadze, ale nie widzę tego po sobie. podobno luteina zatrzymuje wodę w organizmie no i te zaparcia akurat mnie ominely. Nie zauważyłam natomiast jej negatywnego wpływu na cerę. Teraz już mam obniżoną dawkę i chcemy całkowicie zrezygnować jeśli wyniki będą dobre. Na początku jedynie czułam się osłabiona, ale nie wiem czy to akurat luteina miała na to wpływ czy coś innego.Frida
PCO
Hyperprolaktynemia czynnościowa
Hipoglikemia reaktywna -
Ja również nie zauważyłam wpływu, od początku ciąży do 14 tc brałam duphaston, teraz od 20tc znowu - luteina. Cera ładna, tyję normalnie - jak to w ciąży . Problemów z zaparciami też nie mam pomimo tego, że muszę leżeć. Ale dieta robi swoje - na śniadanie codziennie musli z jogurtem naturalnym, otręby, owoce, miód. Często na czczo wypijam również szklankę przegotowanej wody z cytryną. Po południu codziennie szklanka kefiru. Dużo owoców, warzyw, kasz, pieczywo tylko żytnie. Nie jem białego pieczywa ani makaronu, ale przed ciążą też nie jadłam. Zaparć zero. Dodam tylko, że pozwalam sobie na słodycze, nawet na czekoladę, ale staram się w rozsądnych ilościach
-