Robak móżdżku , ciało modzelowate
-
WIADOMOŚĆ
-
Ilona04 wrote:Cialo modzelowate czesciowo jest.. no troche spokojniejsza, i ze amnio wyszla prawidlowo..ale w sumie.nadal nie wiem czego sie spodziewać po porodzie
Ilona a co robakiem móżdzku? Udało się go uwidocznić? A co lekarze mówią na fakt, że ciało modzelowate widzą tylko częściowo. Czemu nie są w stanie zobaczyć całości. Jesteś nadal w szpitalu?Iwo33 lubi tę wiadomość
-
Ilona- właśnie tak na prawde wszystko się okaże po uropdzeniu a czasem nawet po iluś tam latach. Nam tak mówiono, że może byc tak że już po urodzeniu coś będzie nie tak, ale może byc tak że wszystko będzie przechodziło bezobjawowo i będzie się prawidłowo rozwijąc a tylko w jakichś drobnych czynnościach będz9ie coś nie tak, ale też nie musi. ja się bałam bardzo że będzie moja córcia miała kłopot z nauką chodzenia, z równowagą itp. a problemów nie było żadnych wręcz prawie wcale się nie przewracała! Trzymam kciuki żeby i z twoją dzidzią tak było. Jedyne co to ważna jest jak najwcześniejsza fizyta u dobrego fizjoterapeuty żeby poprzez ćwiczenia wytwarzać jak najwięcej połączeń mózgowych. Ja myśle że właśnie moja córa tak dobrze sie rozwija, bo była ostro rehabilitowana od najmłodszych miesięcy.
Powodzenia! na kiedy masz termin wogóle?? -
animka899 wrote:Ilona- właśnie tak na prawde wszystko się okaże po uropdzeniu a czasem nawet po iluś tam latach. Nam tak mówiono, że może byc tak że już po urodzeniu coś będzie nie tak, ale może byc tak że wszystko będzie przechodziło bezobjawowo i będzie się prawidłowo rozwijąc a tylko w jakichś drobnych czynnościach będz9ie coś nie tak, ale też nie musi. ja się bałam bardzo że będzie moja córcia miała kłopot z nauką chodzenia, z równowagą itp. a problemów nie było żadnych wręcz prawie wcale się nie przewracała! Trzymam kciuki żeby i z twoją dzidzią tak było. Jedyne co to ważna jest jak najwcześniejsza fizyta u dobrego fizjoterapeuty żeby poprzez ćwiczenia wytwarzać jak najwięcej połączeń mózgowych. Ja myśle że właśnie moja córa tak dobrze sie rozwija, bo była ostro rehabilitowana od najmłodszych miesięcy.
Powodzenia! na kiedy masz termin wogóle??Antoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :* -
Ola nie ma robaka móżdzku, to znaczy jeden lekarz twierdził już po porodzie na usg że jakieś szczątki tam ma. I przez całą ciążę miała poszerzona IV komorę mózgu. w drugiej dobie po porodzie na usg nie było juz śladu poszerzenia komory! Miała 3 miesiące jak zaczeliśmy chodzić na rehablitacje bo miała przykurczoną szyję i potem chodziliśmy aż skończyła rok. Pierwsze kroki zaczęła stawiać mając 10 miesięcy a ja jej dawałam czas nawet do półtorej roku, bo tak mnie wszyscy straszyli;)! teraz za tydzień skończy 2 latka i jest przekochaną,mądrą dziewczynką, coraz więcej mówi, fajnie się rozwija. Zobaczysz wszystko będzie dobrze!
-
Dziekuje Ci;) czyli historia podobna do mojej, tylko u mnie nie ma poszerzonej komory ale cialo modzelowate jest czesciowe wyksztalcone i jeszcze mowia ze glowka za mala o.3 tyg, ale jakoś tym sie nie przejmuje bo ja tez mam mala glowe, a to sa tylko pomiary. Zaczelam brac witaminy, bo wczesniej moj lekarz mowil ze nie potrzeba.. wiec licze ze te witaminy tez cos wplyna na rozwój;) tym.bardziej ze dzieci rosną skokowoAntoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :*
-
Warto kupić DHA z firmy Nordic Natural. Co prawda kosztuje coś koło 120 zł, ale starcza na 3 miesiące i oprócz kwasów DHA ma EPA.
W ciąży przyjmowałam codziennie 750 mg DHA. Brałam 3 tabletki Pregna DHA bo o tej powyżej nie wiedziałam wtedy.
Mojej córce od 23 dnia po urodzeniu podwałam kwasy DHA i podaje do tej pory.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2017, 21:51
Lilla1995 lubi tę wiadomość
-
animka899 wrote:Ola nie ma robaka móżdzku, to znaczy jeden lekarz twierdził już po porodzie na usg że jakieś szczątki tam ma. I przez całą ciążę miała poszerzona IV komorę mózgu. w drugiej dobie po porodzie na usg nie było juz śladu poszerzenia komory! Miała 3 miesiące jak zaczeliśmy chodzić na rehablitacje bo miała przykurczoną szyję i potem chodziliśmy aż skończyła rok. Pierwsze kroki zaczęła stawiać mając 10 miesięcy a ja jej dawałam czas nawet do półtorej roku, bo tak mnie wszyscy straszyli;)! teraz za tydzień skończy 2 latka i jest przekochaną,mądrą dziewczynką, coraz więcej mówi, fajnie się rozwija. Zobaczysz wszystko będzie dobrze!Antoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :*
-
kochana na kazdym opisie mialam napisane ze komora IV mozgu poszerzona,agenezja robaka mozdzku, podejrzenie malformacji Dandy-Walkera. i taki opis widnial na pod kazdym badaniem usg. a ja kimo to modlilam sie o cud i wierzylam ze to wszystko tylko maszyny a dzidzia bedzie zdrowa no i sie udalo! nie zalamuj sie! mysl pozytywnie!!
-
Ilona nam też różne diagnozy stawiali. Tak naprawde dziecko w pełni można ocenić koło 2 roku życia. To długi czas i dużo cierpliwości trzeba. Warto natomiast już się rozglądnąć za dobrym rehabilitantem w okolicy oraz za ośrodkiem ze wczesnym wspomaganiem rozwoju - oni dużo pomagają i dziecko ma darmowe zajęcia.
-
ilona-rozumiem cie doskonale bo mialam takie same uczucia jak Ty. a jeszcze ja lezalam plackiem przez 4 miesiace wiec czasu na myslenie duzo az za duzo.....i zdecydowanie to pisze sidney,jak najlepszy rehabilitant od samego poczatku i duzo samozaparcia. jak jestes ze slaska to moge ci polecic kogos. mysmy cwiczyli tez w domu,trzeba sie uzbroic w pancerz bo na pewno malenstwo bedzie plakalo przy cwiczeniach ale to nie sztuka sie litowac tylko sztuka dziecku pomoc. ono kiedys bedzie nam wdzieczne ze mu pomoglismy!trzymaj sie cieplutko kochana!
-
Sidney wrote:Ilona nam też różne diagnozy stawiali. Tak naprawde dziecko w pełni można ocenić koło 2 roku życia. To długi czas i dużo cierpliwości trzeba. Warto natomiast już się rozglądnąć za dobrym rehabilitantem w okolicy oraz za ośrodkiem ze wczesnym wspomaganiem rozwoju - oni dużo pomagają i dziecko ma darmowe zajęcia.Antoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :*
-
Ilona-spokojnie, robak móżdżku odpowiada za równowagę, nie ma nic wspólnego z ewentualnym opóźnieniem umysłowym. Ja sobie cały czas powtarzałam że to tylko jak coś ruchowe problemy, które da sie wyćwiczyć, tak jak ludzie po udarach itp. a nawet gdyby się zdarzyło że np. będzie jakiś problem, to trudno jak nie będzie jeździć na rowerku czy łyżwach bo będzie problem z równowagą. wiem że trudno, ale trzeba się starać mysleć pozytywnie!
-
No to dobrze, bo ta moja lekarka która mnie bada ona byla przekonana ze to zespol Patau lub Edwards i by sobie rece dala za to poucinac.. i tyle co ja sie przez to wyplakalam, a potem.powiedziala najwyżej nie bedzie chodzil.. ale ja wierze, ze bedzie. Ja doloze wszelkich staran, zeby mial dobrą opieke.. teraz te wizyty u niej mnie przerażają..Antoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :*