toksoplazma
-
WIADOMOŚĆ
-
Toxoplazmoza jest przenoszona głównie przez koty, wydalane pasożyty sa z kalem kocim i przenoszone wtedy są z wiatrem, dlatego mogą znajdowac się na niemytych owocach i warzywach. Może znajdować się także w surowym miesie. Ja w 4 tyg ciąży ( nie wiedząc o niej) zjadłam tatara, ale wyniki wyszły na szczęście dobre.
-
Możesz zarazić się nawet głaskając kota, nie musisz wcale mieć kontaktów z odchodami, gdyż może sobie sam przenieść pasożyty z kału na sierść. Ale musi on być nosicielem pasożyta. Znam wiele osób które mają koty i zdrowe dzieci i nie przechodzily toxo, ale musisz być ostrożna.
-
Hej!Mam pytanie.Bylam dzis na badaniach krwi,miedzy innymi przeciwciala toksoplazmozy.IgM 0,110 a igG 0,10.Zaczelam szukac info w necie i zglupialam jak to jest.Moze ktoras z was napisze mi czy jestem zarazona czy nie.Mam w domu kota....
.Niedoczynnosc tarczycy,poczatki Hashimoto.
19.03.2008 - Victoria
08.04.2015 - Aniolek [*]
11 cykl staran i 2 kreseczki!!!! -
Wynik ujemny <0,50
Wybik watpliwy 0,50-0,59
Wynik dodatni 0,60 i powyzej.
Moze glupia jestem ale jak mam odczytac ten wynik?jako 0,110 czy jako 0,11?czy to jest to samo?Niedoczynnosc tarczycy,poczatki Hashimoto.
19.03.2008 - Victoria
08.04.2015 - Aniolek [*]
11 cykl staran i 2 kreseczki!!!! -
Vea wrote:Wynik ujemny <0,50
Wybik watpliwy 0,50-0,59
Wynik dodatni 0,60 i powyzej.
Moze glupia jestem ale jak mam odczytac ten wynik?jako 0,110 czy jako 0,11?czy to jest to samo?
0,110=0,11; wyniki ujemne.
Nie masz przeciwciał przeciwko toksoplazmie, nie byłaś zarażona ani przed ciążą, ani obecnie. Czeka Cię powtórka tych badań w połowie ciąży i czasem po koniec też.
Unikaj przygotowywania i jedzenia potraw z surowego mięsa, prace w ziemi tylko w rękawiczkach, dokładne mycie warzyw i owoców, poza tym normalna skrupulatna higiena. Jeśli masz kota, to niech ktoś inny czyści kuwetę.
P.S. Spokojnej ciąży!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 09:08
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-