X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje toksoplazma
Odpowiedz

toksoplazma

Oceń ten wątek:
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toxoplazmoza jest przenoszona głównie przez koty, wydalane pasożyty sa z kalem kocim i przenoszone wtedy są z wiatrem, dlatego mogą znajdowac się na niemytych owocach i warzywach. Może znajdować się także w surowym miesie. Ja w 4 tyg ciąży ( nie wiedząc o niej) zjadłam tatara, ale wyniki wyszły na szczęście dobre.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz zarazić się nawet głaskając kota, nie musisz wcale mieć kontaktów z odchodami, gdyż może sobie sam przenieść pasożyty z kału na sierść. Ale musi on być nosicielem pasożyta. Znam wiele osób które mają koty i zdrowe dzieci i nie przechodzily toxo, ale musisz być ostrożna.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Vea Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!Mam pytanie.Bylam dzis na badaniach krwi,miedzy innymi przeciwciala toksoplazmozy.IgM 0,110 a igG 0,10.Zaczelam szukac info w necie i zglupialam jak to jest.Moze ktoras z was napisze mi czy jestem zarazona czy nie.Mam w domu kota....
    .

Niedoczynnosc tarczycy,poczatki Hashimoto.
    19.03.2008 - Victoria <3
    08.04.2015 - Aniolek [*]
    11 cykl staran i 2 kreseczki!!!!:-)
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vea - jakie normy w Twoim laboratorium, dostałaś wynik bez komentarza?

• Vea Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik ujemny <0,50
    Wybik watpliwy 0,50-0,59
    Wynik dodatni 0,60 i powyzej.

Moze glupia jestem ale jak mam odczytac ten wynik?jako 0,110 czy jako 0,11?czy to jest to samo?

19.03.2008 - Victoria <3
    08.04.2015 - Aniolek [*]
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vea wrote:
    Wynik ujemny <0,50
    Wybik watpliwy 0,50-0,59
    Wynik dodatni 0,60 i powyzej.

Moze glupia jestem ale jak mam odczytac ten wynik?jako 0,110 czy jako 0,11?czy to jest to samo?

0,110=0,11; wyniki ujemne.
    Nie masz przeciwciał przeciwko toksoplazmie, nie byłaś zarażona ani przed ciążą, ani obecnie. Czeka Cię powtórka tych badań w połowie ciąży i czasem po koniec też.
    Unikaj przygotowywania i jedzenia potraw z surowego mięsa, prace w ziemi tylko w rękawiczkach, dokładne mycie warzyw i owoców, poza tym normalna skrupulatna higiena. Jeśli masz kota, to niech ktoś inny czyści kuwetę.

P.S. Spokojnej ciąży! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 09:08

• Vea Koleżanka

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uffff dziekuje za odpowiedz i uspokojenie.Wczoraj sie nie na zarty przestraszylam.

19.03.2008 - Victoria <3
    08.04.2015 - Aniolek [*]
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoczko, też jestem ujemna i chociaż wiem dużo o tokso, to stresik trochę był.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też jestem ujemna ale tydzień temu pojawiło się jakieś watpliwe igg przy igm ujemnym, konsultowałam z zakaźnik i niby twierdzi, że to błąd metody mam powtórzyć badania po 3 tyg ale stres mam:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wytrzymała i powtórzyłam po tyg igg i igm ujemne chwila spokoju do następnego badania;P

goodwill lubi tę wiadomość

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ