Usg prenatalne - wyniki
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam oto moje wyniki - 33 lata
11t6d
Crl 52,4
Nt 1,8
Tętno 167
Kość nosow obecna
Ryzyko podstawowe
T21 1:384
T18 1:885
T13 1:2790
Ryzyko skorygowane
T21 1:922
T18 1:2682
T13 1:20000
Czekam na wyniki biochemiczne.
Martwi mnie wynik trisomii 21.
Z góry dzięki za odpowiedź -
Mam dokładnie tyle lat co Ty.
Moje wyniki T21 1:365
ryzyko skorygowane T21 1:1448
a następne z papp-a 1:7301
Obie mamy tendencję wzrostową, nie ma się czy martwić jeżeli ten wynik nie jest mniejszy niż 1:300Mama.33 lubi tę wiadomość
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓 -
cichyszept wrote:Całkiem zdrowa? A cokolwiek było nie tak?
Tak, całkowicie zdrowa, oprócz NT 2,7 wszystko było ok, miała echo serduszka profilaktycznie jeszcze w brzuchu i też było ok, tylko to nieszczęsne NT i ryzyko na prenatalnych 1:160, a przed PAPPA było chyba 1:240cichyszept lubi tę wiadomość
-
agii81 wrote:Tak, całkowicie zdrowa, oprócz NT 2,7 wszystko było ok, miała echo serduszka profilaktycznie jeszcze w brzuchu i też było ok, tylko to nieszczęsne NT i ryzyko na prenatalnych 1:160, a przed PAPPA było chyba 1:240
Mam nadzieję, że u mnie też tak dobrze się skończy. gratulacje wamagii81 lubi tę wiadomość
-
Mama.33 wrote:Mam wyniki testu pappa
Wolne bhcg 33,24 lU/l 0,828 Mom
Pappa 1,390 lU/l 0,508 Mom
Ryzyko skorygowane po wynikach
T21 1:991
T18 1:16351
T13 < 1:20000
Wynik za dużo się nie poprawił w przypadku T21.
Dużo się nie poprawił? 300% to nie jest dużo?
U Ciebie ZD ma podwyższone ryzyko, ze względu na Twój wiek (niestety jest to jedna z podstawowych danych do kalkulacji prawdopodobieństwa chorób genetycznych dziecka). Natomiast test z krwi, zmniejszył prawdopodobieństwo wad, wynikających z Twojego wieku 3 razy.
Do tego USG jest jak najbardziej prawidłowe, a to już dotyczy Twojego dziecka bezpośrednio. NT w normie, kość nosowa obecna - nie ma czym się stresować -
Mama.33 wrote:Witam oto moje wyniki - 33 lata
11t6d
Crl 52,4
Nt 1,8
Tętno 167
Kość nosow obecna
Ryzyko podstawowe
T21 1:384
T18 1:885
T13 1:2790
Ryzyko skorygowane
T21 1:922
T18 1:2682
T13 1:20000
Czekam na wyniki biochemiczne.
Martwi mnie wynik trisomii 21.
Z góry dzięki za odpowiedź
Te wyniki są dobre z tego co widzę. Zawsze jest większe ryzyko T21 niż T13 czy T18. -
cichyszept wrote:Ja po prenatalnych ryzyko skorygowane ZD mam 1:64, lat 21. Brak kości nosowej/hypoplastyczna i przeziernosc 2,8. Czekam teraz na połówkowe i ciąg dalszy prenatalnych, zobaczymy co będzie dalej. Niestety na amnio nie dałam rady się zdecydować
Cześć, tutaj jest wątek o hypoplastycznej kości nosowej i dziewczyny piszą, że mają znajome, u których dzieci też nie wykryto kości nosowej w USG prenatalnym, a mimo wszystko szkraby urodziły się zdrowe. https://bellybestfriend.pl/forum/problemy-i-komplikacje/hypoplastyczna-kosc-nosowa,2868.html
Także uszy do góry i trzymam za Was kciuki! -
Dziewczyny u mnie wyniki są tragiczne:
11t 5 dzien
CRL 50 mm
NT 1,7 mm
Ryzyko podstawowe:
trisomia 21 1:650
trisomia 18 1:1479
trisomia 13 1:4669
Ryzyko skorygowane:
trisomia 21 >1:4
trisomia 18 1:17
trisomia 13 1:10
samoistny poród przedwczesny przed 34tygodniem ciąży 1:113
Lekarka powiedziała, że konieczna jest biopsja kosmówki.
Jest 0,5% ryzyka poronienia. Namawia, żeby to zrobić... I tak dziecka nie usunę/...
Ja już sama nie wiem co robić..
Jestem przerażona moimi wynikami i ryczec mi sie chce -
Nulqa wrote:Dziewczyny u mnie wyniki są tragiczne:
11t 5 dzien
CRL 50 mm
NT 1,7 mm
Ryzyko podstawowe:
Ryzyko skorygowane:
Jest 0,5% ryzyka poronienia. Namawia, żeby to zrobić... I tak dziecka nie usunę/...
Jestem przerażona moimi wynikami i ryczec mi sie chce
Po pierwsze: SPOKOJNIE !!!
USG to badanie, które dotyczy bezpośrednio dziecka - z tego badania wyniki masz bardzo dobre. Tzn. nie Ty, tylko Twój maluch
Test PAPP-A to test z TWOJEJ krwi, nakładany na wynik USG.
Sam test z krwi daje nam informacje dotyczące STATYSTYCZNEJ SZANSY na urodzenie chorego dziecka. Jest badaniem nieprecyzyjnym, orientacyjnym i NIE DOTYCZY BEZPOŚREDNIO DZIECKA, KTÓRE MASZ W SOBIE. Z tego właśnie powodu lekarka zaleciła Ci aminopunkcję, czyli badanie materiału genetycznego dziecka, pod kątem wad genetycznych.
Nawet jeśli masz szansę 1:4 po nałożeniu testu z krwi na ryzyko z USG, a z USG wynika, że u dziecka nie uwidoczniono żadnych wad to zapewne Twoje dziecko nie jest tym jednym z czterech, które będzie chore
Nie wiem o co chodzi z tym ryzykiem przedwczesnego porodu, jak oni to badają, bo nie spotkałam się z takim prawdopodobieństwem, ale przy Tobie to ja mam chyba 1:2 bo mam nieuleczalną bakterię w szyjce macicy, więc też poniekąd "siedzę na bombie", która albo wybuchnie, albo nie - 50:50, ale staram się myśleć pozytywnie i Tobie też to polecam
To piękne, że nie zdecydujesz się na aborcję i generalnie można by w tym miejscu postawić kropkę i powiedzieć, żebyś nie robiła badań bo to nic nie zmieni.
Aczkolwiek ja radziłabym Ci rozważyć tą opcję ponieważ:
- bazując na USG, wychodzi na to, że z dzieckiem jest wszystko OK, więc takie badanie może Cię po prostu uspokoić i tym samym spowodować, że zaserwujesz swojemu maluchowi zdecydowanie mniej nerwów
- nawet jeśli, jakimś cudem, okazałoby się, że maluch jest chory to będziesz mieć czas, żeby przygotować się do wychowania chorego dziecka i zebrania się do kupy.
Szansa na poronienie przy aminopunkcji jest malutka: 0,5%, dziewczyny pisały, że badanie jest szybkie i bezbolesne.
Jest też opcja (droższa) zrobienia nieinwazyjnych testów z krwi, pod kątem DNA dziecka, tzw. NIFTY albo HARMONY, ale to wydatek rzędu 2300 PLN+. -
Dzieki Leira za słowa otuchy.
Lekarka powiedziała, że dziecko ma za mały przyrost ciała. Wykryła jakąś wadę serca (jeszcze niepotwierdzoną na 100%) i hypoplastyczna kosc nosową. Ech cczeka mnie sporo stresu..
Trzymajcie się dziewczyny! -
Nulqa wrote:Dzieki Leira za słowa otuchy.
Lekarka powiedziała, że dziecko ma za mały przyrost ciała. Wykryła jakąś wadę serca (jeszcze niepotwierdzoną na 100%) i hypoplastyczna kosc nosową. Ech cczeka mnie sporo stresu..
Trzymajcie się dziewczyny!
To nie musi być wyrok, chociaż sprawa wygląda stresująco.
Przemyśl kwestię badań, może to dobra rzecz, chociaż wiem, że też wyniki nie są od razu a po 3-4 tygodniach.
Wiem, że dziewczyny miały diagnozy dzieciaczków dotyczące tej hipoplastycznej kości nosowej i było OK, nie wiem jak z wadą serca, ale mówisz, że to niepotwierdzone? -
Leira wrote:To nie musi być wyrok, chociaż sprawa wygląda stresująco.
Przemyśl kwestię badań, może to dobra rzecz, chociaż wiem, że też wyniki nie są od razu a po 3-4 tygodniach.
Wiem, że dziewczyny miały diagnozy dzieciaczków dotyczące tej hipoplastycznej kości nosowej i było OK, nie wiem jak z wadą serca, ale mówisz, że to niepotwierdzone?
Jejku obyś miała rację, że to nie wyrok. Ja się łudzę, że wszystko będzie dobrze.
Tak, najpierw lekarka powiedziała, że jest wada serca, bo widzi jedną zastawkę, ale potem dodała, że dzidzius się wierci i nie jest pewna. -
Nulqa wrote:Jejku obyś miała rację, że to nie wyrok. Ja się łudzę, że wszystko będzie dobrze.
Tak, najpierw lekarka powiedziała, że jest wada serca, bo widzi jedną zastawkę, ale potem dodała, że dzidzius się wierci i nie jest pewna.
U mnie właśnie przez wiercenie się malucha powtarzali całe USG, bo też lekarka nie była pewna, że wszystko zobaczyła w serduszku. To nic nie znaczy, pewnie sprawdzą to na kolejnych badaniach -
Ja miałam badania w 13 tygodniu + 3 dni. Wiek 39 lat:
FHR- 145 ud/min
CRL:74,3 mm
NT: 2,1 mm
kość nosowa: obena
wolne beta : 1,336 MoM
białko Pappa: 0,602 MoM
ryzyko skorygowane dla trisomii 21: 1:240. Ryzyko wysokie , wskazanie do amniopunkcji. Zrobiłam nifty, które wykazało zdrowego genetycznie synka.
A gdzieś wyczytałam, że białko Pappa jeżeli nie jest w normie to może być związane z niewydolnością łożyska. Może stąd lekarze oceniają ryzyko porodu przedwczesnego. Ale nie pamiętam dokładnie.Leira lubi tę wiadomość
-
Nulqa wrote:Dziewczyny u mnie wyniki są tragiczne:
11t 5 dzien
CRL 50 mm
NT 1,7 mm
Ryzyko podstawowe:
Ryzyko skorygowane:
Jestem przerażona moimi wynikami i ryczec mi sie chce
Ale co wyszło źle? Nt jest dobre, chociaż nie wiem dla jakiego crl, ale na pewno w normie...Jaki wiek? wynik biochemii? jest kość nosowa?