Wywoływany poród ws z niską wagą dziecka
-
Od jakiegoś czasu mamy problem z niską wagą dziecka (była mowa nawet o hipotrofii) i krótszymi kończynami. Lekarka powiedziała, że jest to wskazanie do wywołania powodu w 37 tc. Inna lekarka, na echu serca, powiedziała, ze ostotne jest, aby dziecko było w brzuchu jak najdłużej. Kości rosną powoli, waga dziecka też wzrasta (1400 g w 32 tc), skąd więc pomysł, by wywoływać poród wcześniej? Wydaje mi się to nielogiczne. Czy któraś z Was ma/miala podobną sytuację?
-
Hej, to zależy z czego wynika hipotrofia. Jeśli z problemów z łożyskiem, to jest ryzyko że dojdzie do niewydolności łożyska a to z kolei może prowadzić do niedotlenienia płodu. Także w takim przypadku powikłania wynikające z przedwczesnego porodu mogą być mniej dotkliwe niż skutki niedotlenienia (zamartwicy).
Jest to wyjaśnione w przystępny sposób na stronie mamaginekolog pod hasłem hipotrofia
💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
💝 grudzień 2024 - czekamy -
Mami_35 wrote:Hej, to zależy z czego wynika hipotrofia. Jeśli z problemów z łożyskiem, to jest ryzyko że dojdzie do niewydolności łożyska a to z kolei może prowadzić do niedotlenienia płodu. Także w takim przypadku powikłania wynikające z przedwczesnego porodu mogą być mniej dotkliwe niż skutki niedotlenienia (zamartwicy).
Jest to wyjaśnione w przystępny sposób na stronie mamaginekolog pod hasłem hipotrofia
Hej! Na ten moment z łożyskiem i przepływami wszystko w porządku... lekarka nie była wczoraj w humorze by cokolwiek tłumaczyć. Znajdę artykuł, o którym mówisz i przeczytam, dzięki!Mami_35 lubi tę wiadomość
-
Mbombolona wrote:Od jakiegoś czasu mamy problem z niską wagą dziecka (była mowa nawet o hipotrofii) i krótszymi kończynami. Lekarka powiedziała, że jest to wskazanie do wywołania powodu w 37 tc. Inna lekarka, na echu serca, powiedziała, ze ostotne jest, aby dziecko było w brzuchu jak najdłużej. Kości rosną powoli, waga dziecka też wzrasta (1400 g w 32 tc), skąd więc pomysł, by wywoływać poród wcześniej? Wydaje mi się to nielogiczne. Czy któraś z Was ma/miala podobną sytuację?
-