X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Wywoływany poród ws z niską wagą dziecka
Odpowiedz

Wywoływany poród ws z niską wagą dziecka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mbombolona Znajoma

Wysłany: 18 września, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od jakiegoś czasu mamy problem z niską wagą dziecka (była mowa nawet o hipotrofii) i krótszymi kończynami. Lekarka powiedziała, że jest to wskazanie do wywołania powodu w 37 tc. Inna lekarka, na echu serca, powiedziała, ze ostotne jest, aby dziecko było w brzuchu jak najdłużej. Kości rosną powoli, waga dziecka też wzrasta (1400 g w 32 tc), skąd więc pomysł, by wywoływać poród wcześniej? Wydaje mi się to nielogiczne. Czy któraś z Was ma/miala podobną sytuację?

• Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 18 września, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, to zależy z czego wynika hipotrofia. Jeśli z problemów z łożyskiem, to jest ryzyko że dojdzie do niewydolności łożyska a to z kolei może prowadzić do niedotlenienia płodu. Także w takim przypadku powikłania wynikające z przedwczesnego porodu mogą być mniej dotkliwe niż skutki niedotlenienia (zamartwicy).

Jest to wyjaśnione w przystępny sposób na stronie mamaginekolog pod hasłem hipotrofia :-)

💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
    💝 grudzień 2024 - czekamy
  • Mbombolona Znajoma

Wysłany: 19 września, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:
    Hej, to zależy z czego wynika hipotrofia. Jeśli z problemów z łożyskiem, to jest ryzyko że dojdzie do niewydolności łożyska a to z kolei może prowadzić do niedotlenienia płodu. Także w takim przypadku powikłania wynikające z przedwczesnego porodu mogą być mniej dotkliwe niż skutki niedotlenienia (zamartwicy).

Jest to wyjaśnione w przystępny sposób na stronie mamaginekolog pod hasłem hipotrofia :-)

Hej! Na ten moment z łożyskiem i przepływami wszystko w porządku... lekarka nie była wczoraj w humorze by cokolwiek tłumaczyć. Znajdę artykuł, o którym mówisz i przeczytam, dzięki!

Mami_35 lubi tę wiadomość

• Tyśka36 Ekspertka

Wysłany: 19 września, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mbombolona wrote:
    Od jakiegoś czasu mamy problem z niską wagą dziecka (była mowa nawet o hipotrofii) i krótszymi kończynami. Lekarka powiedziała, że jest to wskazanie do wywołania powodu w 37 tc. Inna lekarka, na echu serca, powiedziała, ze ostotne jest, aby dziecko było w brzuchu jak najdłużej. Kości rosną powoli, waga dziecka też wzrasta (1400 g w 32 tc), skąd więc pomysł, by wywoływać poród wcześniej? Wydaje mi się to nielogiczne. Czy któraś z Was ma/miala podobną sytuację?
    Hej a co ile masz wizyty u gina ?masz jakos częściej czy standardowo

• Mbombolona Znajoma

Wysłany: 19 września, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka36 wrote:
    Hej a co ile masz wizyty u gina ?masz jakos częściej czy standardowo

Hej, standardowo co 2 tyg mam wizyty.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ