Za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyU mnie na usg w 24 tyg wyszło że dziecko jest młodsze o tydzień tak biorąc pod uwagę wszystkie wymiary, ale niepokoi mnie, że kość udowa wyszła mi na 20 tydzień i 5 dni a reszta wymiarów była na 24 tyg i kilka dni. Moja gin nic nie mówiła dopiero w domu na wydruku zobaczyłam i się zmartwiłam. W sobotę ide na wizyte i zapytam, chociaż staram się nie panikować
-
Mus.zka i jak? byłaś na kontroli? Mnie wczoraj gin powiedział, że skoro znam termin ostatniej miesiączki to niemożliwe, żeby termin porodu był źle wyliczony. Zatem wg niego moje dziecko faktycznie jest o tydzień mniejsze niż standardowo. Poza niedoczynnością tarczycy i cukrzycą doszła mi jeszcze anemia, więc kolejne leki do kolekcji. Mam też za 4 tygodnie powtórzyć USG, żeby sprawdzić jak rośnie. Położna za to powiedziała, żeby się nie martwić. Dziecko prawdopodobnie będzie ważyć ok 3 kg i dlatego nie przybiera dużo, bo trzymam tą dietę cukrzycową i nie ma z czego się "utuczyć". Daj znać koniecznie, jak to wygląda u Ciebie.
-
Tomalwa wrote:U mnie na usg w 24 tyg wyszło że dziecko jest młodsze o tydzień tak biorąc pod uwagę wszystkie wymiary, ale niepokoi mnie, że kość udowa wyszła mi na 20 tydzień i 5 dni a reszta wymiarów była na 24 tyg i kilka dni. Moja gin nic nie mówiła dopiero w domu na wydruku zobaczyłam i się zmartwiłam. W sobotę ide na wizyte i zapytam, chociaż staram się nie panikować
-
nick nieaktualny
-
U mnie było tak, że na pierwszym i drugim prenatalnym było wszystko ok. Dziecko powyżej 50 centyla i wszystko proporcjonalne. Trzecie usg w 32 tc+0dni robił mi mój lekarz prowadzący i tu się zaczęły cyrki. Główka 28/29 tc, brzuszek 30 tc, kość udowa 31 tc. Przerazilam się. Dziecko młodsze o 2 tygodnie. Po 4 dniach pojechałam na prenatalne i okazało się, że z dzieckiem wszystko ok. Wszystkie części ciała proporcjonalne, i wg usg ciąża starsza o 4 dni. Po prostu mój lekarz źle zmierzył dziecko, a mi przysporzyl niepotrzebnych nerwów. Idę do niego w poniedziałek i przedstawie opis usg prenatalnego
-
nick nieaktualnyWg mnie tak czy siak 33tc i waga dziecka 2100g to mało. Mój syn w 32tc ważył 2000g (3 różnych lekarzy mierzyło, bo byłam akurat w szpitalu, wychodziły pomiary między 1900, 2000g i 2100g), a urodził się maleństwo 2930g.
Teraz też mi wyszła cukrzyca, w poprzednich ciążach nie miałam i wogóle się boję, że na diecie urodzę maleństwo 2.5kgWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 09:11
-
wg siatek centylowych w 33 tygodniu, na 50 centylu dziecko ma 2175, więc ta waga nie jest wcale mała Muzs.zka super, że się to wyjasniło.
Moja córka przez całą ciążę na USG była na 50 centylu, dopiero pod koniec ciąży zaczęła sporo przybierać (chociaż ja nie przytyłma nic w ostatnim miesiącu) i urodziłam ją z wagą 3750. Dzieci są różne, nie wszystkie muszą być duże.mus.zka lubi tę wiadomość
-
kark wrote:Wg mnie tak czy siak 33tc i waga dziecka 2100g to mało. Mój syn w 32tc ważył 2000g (3 różnych lekarzy mierzyło, bo byłam akurat w szpitalu, wychodziły pomiary między 1900, 2000g i 2100g), a urodził się maleństwo 2930g.
Teraz też mi wyszła cukrzyca, w poprzednich ciążach nie miałam i wogóle się boję, że na diecie urodzę maleństwo 2.5kg -
nick nieaktualny
-
kark wrote:My 3750 i 3650
Syn mojej siostry urodził się drobny. Ważył 3 kg i 51 długi, a teraz ma 20 lat i jest chłop jak dąb 190 cm i ładna muskularna budowa ciała. -
Moja córka już od badań prenatalnych odbiagała o 2-3 tyg. Lekarze stwierdzili hipotrofie płodu. Byłam u 3 różnych lekarzy łącznie z profesorem. Ostatecznie wylądowałam na pataologii ciąży ze względu na hipotraofie dziecka i małowodzie. Dzień przed cc ocenili, że dziecko będzie miało wagę miedzy 2000-2200 g okazało się, że córka urodziła się z waga 2660 w 37 tyg i hipotrofikiem nie była mogli spokojnie zakończyć ciąże później i dać jej możliwość aby jeszcze uroasła a tak miała oznaki wcześniactwa.
-
Sidney wrote:Na szczęście póki co wszystko jest ok, tylko jest straszliwym niejadkiem...
-
Ania-nowa wrote:Hej, jestem w 19tc. Dzisiaj miałam robione usg i wyszło, że dziecko o tydzień mniejsze niż powinno. Ma 14 cm i waży 204g. Zmartwilam się
Ania-nowa lubi tę wiadomość