Za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
ja dla pocieszenia napiszę
U nas było w drugą stronę... w 30 tc udo było na 28 tc, brzuszek na 30 tc a głowa..... 34 tc! ogromna!
Oczywiscie czarne myśli...
Ale... głowa duża często jest u sporych dzieci.. a kość udowa mniejsza u niskich..
i tak córka urodziła się ważąc 4150 g i mierząc 48 cm! :d
Nie ważne jest czy dziecko jest o tydzień do przodu czy do tylu, tylko czy np nagle nie zwolni ze wzrostem czy z 90 centyla nie spadnie na 5mus.zka, ayka lubią tę wiadomość
-
Dokładnie jest tak jak mówisz, a różnica kilku dni jest tak na prawdę bez znaczenia. Ja też się martwiłam pomiarami, ale u mnie była ogromna rozbieżność i tak np. główka wychodziła na 28 tc a ja byłam w 32 i wyglądało to tak jakby córka przestała rosnąć. Na szczęście okazało się, że lekarz źle dokonał pomiarów
-
nick nieaktualnyMoja córeczka od 24-tego tygodnia według pomiarów była jakby młodsza o tydzień, potem od 27-mego była młodsza o 2-3 tygodnie. Ale widział to tylko jeden lekarz, wszyscy pozostali twierdzili, że to bzdury i na dwa dni przed porodem lekarka w szpitalu stwierdziła, że dziecko waży nawet 3,5 kg. Urodziłam córkę w 39-tym tygodniu z wagą 2280 g i mierzącą 46 cm. Bardzo proporcjonalną i maleńką Calineczkę Dochodzę do wniosku, że niektórzy lekarze nie umieją obsługiwać USG.
-
czy grupa "Hipotrofia" na fb działa?
Kilka dni temu wysłałam prośbę o przyjęcie ale niestety zero odzewu.
Mój synek w 28 tygodniu ważył 860 gram...
Dostałam skierowanie w trybie pilnym do innego lekarza, specjalisty. idę w czwartek.
Jestem załamana. Nie potrafię się pozbierać.
Do 23 tygodnia wszystko było dobrze i rósł książkowo. a teraz wszystkie niemal wymiary zaniżone. -
Sunshine poki co nie przejmuj sie. Dzieci z hipotrofia z reguly rodza sie zdrowe tylko malutkie. Pozniej szybko nadrabiaja. Porob wszystkie badania. Zrob kolejne usg, posprawdzaj przeplywy. I glowa do gory. U mnie tez do 23 tyg bylo ksiazkowo a pozniej zaczelo wszystko odbiegac.
ayka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,
u mnie też jest podejrzenie hipotrofii..
w 30 tyg 3 dni wyszła waga 1214g
niby może być tak że to od położenia pośladkowego i wynik jest zaniżony ale nie wiadomo i trzeba to sprawdzić..
moja lekarka od usg powiedziała że dużo za nisko, mój lekarz prowadzący chce weryfikacji w przeciągu tygodnia w szpitalu o III stopniu referencyjności i mam zamiar się pod koniec tyg wybrać. Natomiast 3 lekarz na nfz nie widzi żadnego problemu..
U mnie stan łożyska, przepływy i wyniki badań są prawidłowe. Tylko ja mało ważę i stosunkowo mało przytyłam, więc może mieć to związek z niską wagą małej.
Grunt to spokój, ja denerwowałam się 2 dni ale stwierdziłam że to bez sensu i trzeba zrobić dodatkowe badania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2017, 15:13
ayka lubi tę wiadomość
Szczęśliwa mama Zuzi -
nick nieaktualnyAngie 232 wrote:Tylko ja mało ważę i stosunkowo mało przytyłam, więc może mieć to związek z niską wagą małej.
-
ja to niewiele przytyłam bo jadłam niewystarczająco jak teraz na to wszystko patrzę..
mam nadzieję że to jest głównym powodem niskiej wagi małej.. teraz się z tym bardzo pilnuję i pod koniec tyg zgłoszę się do szpitala i zobaczymy czy to błąd pomiaru czy jednak hipo..
co do lekarzy to i u mnie różnie, jednak jeśli dwoje karze zrobić powtórne usg to sie nie będę zastanawiać, tylko czy mnie przyjmą do tego szpitala..
ayka bardzo dobrze że jedziesz, choć to kawał drogi...
trzymam za nas wszystkie ogromne kciuki!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2017, 17:54
ayka lubi tę wiadomość
Szczęśliwa mama Zuzi -
nick nieaktualnyMoże masz rację i coś w tym jest. Ja do 17-tego tygodnia żyłam o chrupkach ryżowych, krakersach, sucharkach, piernikach, wodzie i herbacie Miałam takie potworne mdłości, że odrzucało mnie od wszystkiego innego. Zaczęłam przybierać od 7-mego miesiąca, wtedy zaczęłam jeść normalnie. Teraz z synkiem jem od początku normalnie, ta ciąża jest kompletnie bezproblemowa. Ale pamiętam jak mój lekarz uprzedził mnie, że ja po prostu mogę mieć tendencję do rodzenia małych dzieci i żebym nie liczyła na dorodnego klopsika kolejnym razem. Zobaczymy co on powie 4 lutego
Trzymam kciuki za kolejne badania i życzę dużo zdrowia dla Was!Angie 232 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNanu, a jak Ci rosną maluchy? Bo u mnie syn urodził się raczej mały i w sumie nie może odbić, cały czas jest na 3 centylu z wagą i 10 ze wzrostem, już nas pediatra wysyła po lekarzach, a wyniki wszystkie super
Nie wiem czy cokolwiek nadrobi za jakiś czas czy już zawsze będzie niski? U kobiety to nie problem, u faceta już tak -
nick nieaktualnyMoja córka do tej pory nie może nadgonić wagi, wiecznie jest na 3 centylu, czasem powyżej. Jedynie wzrostowo nadgoniła, jest wysoka i chuda. Wiecznie odsyłają mnie na badania, które wszystkie są w normie. I szczerze mam już po dziurki w nosie tłumaczenia każdorazowo dlaczego ona jest jaka jest. Mam ogromną nadzieję, że kiedyś też nadgoni wagę.
-
Angie 232 wrote:Tylko ja mało ważę i stosunkowo mało przytyłam, więc może mieć to związek z niską wagą małej.
Nie. Drobne kobiety moga rodzic naprawde duze dzieci i odwrotnie. Moja siostra jest wrecz chuda i rodzi dzieci z waga powyzej 3kg. Ja mam normalna wage (ze tak to ujme) a rodze hipotrofiki poniewaz z jakiegos powodu lozysko zbyt szybko dojrzewa i przestaje prawidlowo odzywiac dziecko.
Przy pierwszym porodzie lezalam na sali z dziewczyna ktora mowila, ze miala naprawde maly brzuch i lekaze nie mogli uwierzyc, ze urodzila dziecko majace ponad 4kg. Dziewczyna tez byla drobna. -
Odgrzebuje stare kotlety u mnie od samego poczatku z waga córeczki krucho ....
Nie wiem czy którąś tu jeszcze zagładą ale sporobowac warto
20 TC -250 g
25 TC - 560 g
Koniec 29 TC - 917 g
33 TC - 1600 g
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
nick nieaktualny
-