Zabobony czy nie? bo zwariuje
-
Jestem juz w 30 tygodniu ciazy i mam kilka pytan. prosze o odpowiedzi.
1. jak to jest z podnoszeniem rak do gory? dzisiaj musialam siegnac cos z wyzszej polki no i stanelam na palcach i jedna reke wyciaglam to rozumiem to juz moglo zaszkodzic? czy chodzi o jakies długie podnoszenie rąk? wariuje juz bo w internecie pisza rozne rzeczy
2. przez pol ciazy choruje na uszkodzenie nerwu udowego i skornego bocznego uda. po odwiedzeniu 20 gabinetow dostalam masc olfen zel i zastosowalam ja w 14 tygodniu ciazy z 3 razy i potem 24 tygodniu z trzy raz ( byly to momenty kiedy bardzo bolalo ze nie moglam spac) czy takie stosowanie moglo zaszkodzic? jest tam w skladzie dikoflenak i sie zastanwaiam ze jednak niepotrzebnie posluchalam lekarza i uzylam tej masci a nigdzie nie moge znalezc jednznacznej dpowiedzi a nie chcialabym zaszkdozic dziecku.
-
Gdyby podnoszenie rąk w ciąży było szkodliwe to blokowałyby się one same po zapłodnieniu - natura nie jest głupia i nie działa na własną szkodę
A z tym żelem to w 1 i 2 trymestrze ciąży ma kategorię B czyli niegroźne dla płodu. W 3 trymestrze już nie stosuj bo wtedy ma kategorię D czyli niekorzystnie wpływa na płód. -