Zaparcia w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też mam ten problem, ale to nie zależnie od tego czy jestem w ciąży czy nie.
Opracowałam własną recepturę, bo na mnie nic nie działa...
6 łyżek płatków owsianych
łyżka otrąb owsianych
łyżka gniecionego siemienia lnianego ( od biedy może być zwykłe)
Zalać gorącą wodą, poczekać aż napęczniej ( ok 10 minut), dolać mleka. Ja jeszcze sobie dorzucam płatki śniadaniowe słodkie dla smaku.
Regularne jedzenie rano takiego zestawu gwarantuje mi spokojne funkcjonowanie, dodatkowo po tym nie mam zgagi i nie jestem głodna przez 3h.Agunia 2004
Ewa 2007(40tc) (*)
maluszek 2011(7tc) (*) maluszki 2013(9tc) (*)
niespodzianka 29.11.2015 - czekamy -
Dziewczyny a czy tym zaparciom towarzyszyły u Was jakieś bóle brzucha? Mam problemy z zapraciami, ale do tego doszedł jeszcze taki ból, jakby mnie coś rozciągało od wewnątrz. To nie sa skurcze, nie mam napiętej macicy, ale trwa to cały dzień i zaczynam się martwić..
-
dd - może przez to że nie możesz sie wypróżnić zalega Ci to wszystko w jelitach i Cie boli brzuch. Tak mi się wydaje ;P albo po prostu macica Ci sie rozciaga albo dzidzia po prostu siedzi w dole i Cie to boli.
Mnie na poczatku bolało jak dzidzia siedziała gdzies na dole i strasznie mnie ciagneło, jakby miało mi skóre rozerwać nie lubie tego uczucia. Teraz w sumie jest już dużo lepiejWiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 22:49
Kubuś
-
Dla mnie idealnym rozwiązaniem na ciągłe zaparcia i bóle brzucha są suszone śliwki. Wieczorem należy zalać kilka śliwek gorąca woda, zostawić do rana i wypić na czczo. Jeżeli ktoś ma ochotę zjeść śliwki. Max 30 min po i bieglam do wc a a co najważniejsze zalatwiam się normalnie, nie miałam rozwolnienia.
-
Polecam siemię lniane. Nie potrafię wypić tego kisielku nawet z cukrem czy miodem. Ale dodaję do platkow owsianych, kaszy mannej czy nawet budyniu gdy mam ochotę na danie mleczne. Ostatnio dosypalam do zwyklych platkow sniadaniowych.
Działa cuda -
Powiem, że nie jest to u mnie zbyt częsty problem, bo jak tylko raz nie mogłam rano ten tego, to od razu rozpoczęłam radykalne zmiany w diecie. Codziennie jem jogurty a do tego zestaw podstawowy czyli 1 łyżka otrębów żytnich + wsuwanie wieczorem kilku śliwek suszonych ponadto ze dwa kiwi i dużo piję niesłodzonego (herbaty, woda). Zaopatrzyłam się też w nasiona CHIA - szałwia hiszpańska - koleżanka stosuje i podaje też 2,5 rocznej córce w jogurcie, to żadna nie ma problemów, efekty ponoć są spektakularne. Jednak na razie nie otwieram opakowania - póki efekty dają inne rzeczy to nie chce kombinować, bo jednak się boję dziecku zaszkodzić. Niby produkt spożywczy ze sklepu ze zdrową żywnością no, ale...
-
Dziewczyny czy was też tak bolą jelita i wam dokuczają wzdęcia i zaparcia? Ja od dwóch dni nie daje rady. Cały czas praktycznie od początku ciąży biorę espumisan 3 razy dziennie. Ale ostatnio nie działa. Mam dietę, jem bardzo dużo zdrowych rzeczy warzyw owoców itp, pije 2 litry Muszynianki, a teraz o 4 rano piję miętę i jem kiszona kapustę, marchewek jabłko i słonecznik. Jak to nie pomoże to się wykoncze. Jestem obecnie w 24 tygodniu. Dziecko się rusza raz mniej raz bardziej jak to w ciąży. Ale te bóle jelit mnie stresuja niesamowicie. Czy wy też macie takie dolegliwości? Jak sobie z nimi radzicie?
Karpatia lubi tę wiadomość
-
Ja od zawsze mam problemy z jelitami. już jestem "przyzwyczajona" do wzdec i gazów. Mam po surowych warzywach, owocach, nabiale, musiałabym pić tylko wodę, wtedy może bym nie miała. Tak jak napisała Małgorzata musisz sprawdzić co u Ciebie powoduje wzdecia i ograniczyć lub odstawić te produkty. Jestem w 11tc a brzuch mam jak niektóre w 20tc. niestety w obecnej ciąży mam nakaz leżenia więc ruch u mnie odpada, ale ważne jest żeby wprowadzić jakąś aktywność, wtedy jelita lepiej pracują. No i od jakiegoś czasu piję sobie również ziółka Jeliherbs na jelita Codziennie łyżeczke do ciepłej wody oraz również mi pomaga. Jakoś wszystko mi sie ładnie wyregulowałoo. Można dostać tutaj https://kredensziolowy.pl/produkt/jeliherbs/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 09:18
-