zastój moczu u płodu II trym.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja się konsultowałam ze powiększenie 5,7 mm w 32 tc jest niewielkim powiększeniem, a zdecydowana większość przypadków wodonercza wykrytego w okresie ciąży lub bezpośrednio po urodzeniu ustępuje samoistnie w ciągu kilkuletniej obserwacji, w czasie której nie obserwuje się pogorszenia czynności nerki.
kamenkaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
MagSz wrote:Ja się konsultowałam ze powiększenie 5,7 mm w 32 tc jest niewielkim powiększeniem, a zdecydowana większość przypadków wodonercza wykrytego w okresie ciąży lub bezpośrednio po urodzeniu ustępuje samoistnie w ciągu kilkuletniej obserwacji, w czasie której nie obserwuje się pogorszenia czynności nerki.
U mnie 21tydzien i obustronne 5mm ..... niby norma jest do 7mm wiec juz sama teraz nie wiem czy to duzo czy mało? -
kamenkaa wrote:U mnie 21tydzien i obustronne 5mm ..... niby norma jest do 7mm wiec juz sama teraz nie wiem czy to duzo czy mało?
I cos wcześniej bylo?
Dziwne z tymi normami bo tez znalazlam te normy i w 1 trym niby jest do 5mm... A u mnie przy 4.4mm zagrozenie Zycia. Wiec ja nie wiem o co chodzi tak w ogoleOlinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
pragnaca dzidziusia wrote:U moich chlopcow w 20 tc bylo duzo wiecej niz powinni, umieralam ze strachu
W 25 tc jest jej o polowe mniej, mam nadzieje, ze do konca ciazy calkowicie chlopcy ja wydala I nereczki beda zdrowe.
Trzymam kciuki
Mówili lekarze vos więcej o rokowaniach? U mnie mowia ze za wczesnieOlinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
Agsha wrote:No wlasnie Ty mialas takie powiekszenie w 32 jak ja w 12 i to przeraza...
A wczesniej bylo idealnie czy nie badali?
Myślę, że wcześniej było ok bo mam dokładne usg co miesiąc i miałam tez genetyczne z testem pappa. Wiec jakby coś było to pewnie by wyszło. Nie wiem jak jest z tymi normami, w necie znalazłam w kilu miejscach takie jak wkleiłam. Mój gin mowi ze norma jest do 4 mm (ale nie wiem czy on az tak dobrze się na tym zna) a ten specjalista, że nie ma sztywnych norm... -
MagSz wrote:Myślę, że wcześniej było ok bo mam dokładne usg co miesiąc i miałam tez genetyczne z testem pappa. Wiec jakby coś było to pewnie by wyszło. Nie wiem jak jest z tymi normami, w necie znalazłam w kilu miejscach takie jak wkleiłam. Mój gin mowi ze norma jest do 4 mm (ale nie wiem czy on az tak dobrze się na tym zna) a ten specjalista, że nie ma sztywnych norm...
Ja mialam genetyczne z pappa w 12t1d i dr napisal ze wszystko ok
A 4 dni później inny sie dopatrzyl. Pappa nie wykryje nerekOlinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
wiem wiem. No ale wcześniej nic nie mówiono na ten temat wiec sądzę, że nic nie było bo mój gin mówi o wszystkim co jest powyżej/poniżej normy. Mam nadzieje, że wszystkim nam wchłonie się jeszcze przed porodem A jak z wodami płodowymi? masz w normie? Nie wiem czy już tak wcześnie jak u ciebie nerki pracują ale na pewno od połowy ciąży ilość wód płodowych jest wyznacznikiem dobrego działania nerek
-
MagSz wrote:wiem wiem. No ale wcześniej nic nie mówiono na ten temat wiec sądzę, że nic nie było bo mój gin mówi o wszystkim co jest powyżej/poniżej normy. Mam nadzieje, że wszystkim nam wchłonie się jeszcze przed porodem A jak z wodami płodowymi? masz w normie? Nie wiem czy już tak wcześnie jak u ciebie nerki pracują ale na pewno od połowy ciąży ilość wód płodowych jest wyznacznikiem dobrego działania nerek
Na razie tak ale to dopiero 13tcOlinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
Agsha wrote:I cos wcześniej bylo?
Dziwne z tymi normami bo tez znalazlam te normy i w 1 trym niby jest do 5mm... A u mnie przy 4.4mm zagrozenie Zycia. Wiec ja nie wiem o co chodzi tak w ogole
Agsha hejka nic nie bylo wcześniej ,tylko teraz w 21tyg.
No ale z tego co piszesz u Ciebie wogole nie wykryto nerek tak?
U mnie wykryto jest ok z nerkami dobrze funkcjonują lecz miedniczki poszerzone 5mm
Cinnilla ja mam na 8:30 wiec trzymaj za nas kciuki a ja potem za Ciebie daj znac
-
kamenkaa wrote:Agsha hejka nic nie bylo wcześniej ,tylko teraz w 21tyg.
No ale z tego co piszesz u Ciebie wogole nie wykryto nerek tak?
U mnie wykryto jest ok z nerkami dobrze funkcjonują lecz miedniczki poszerzone 5mm
Cinnilla ja mam na 8:30 wiec trzymaj za nas kciuki a ja potem za Ciebie daj znac
Nie nie. U nas nerki tez sa tylko poszerzone miedniczki maja 3 i 4,4mm....
Ale w 12 tc wiec boje sie np w 20 do jakich rozmiarow moga dojscOlinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!