WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje zastój moczu u płodu II trym.
Odpowiedz

zastój moczu u płodu II trym.

Oceń ten wątek:
  • MagSz Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się konsultowałam ze powiększenie 5,7 mm w 32 tc jest niewielkim powiększeniem, a zdecydowana większość przypadków wodonercza wykrytego w okresie ciąży lub bezpośrednio po urodzeniu ustępuje samoistnie w ciągu kilkuletniej obserwacji, w czasie której nie obserwuje się pogorszenia czynności nerki.

kamenkaa lubi tę wiadomość

f2wlcbxmqludqper.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie Ty mialas takie powiekszenie w 32 jak ja w 12 i to przeraza... :(:(:(
    A wczesniej bylo idealnie czy nie badali?

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    No wlasnie Ty mialas takie powiekszenie w 32 jak ja w 12 i to przeraza... :(:(:(

U mnie pirewsze badanie nerek bylo na polowkowych w 20 tc.

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagSz wrote:
    Ja się konsultowałam ze powiększenie 5,7 mm w 32 tc jest niewielkim powiększeniem, a zdecydowana większość przypadków wodonercza wykrytego w okresie ciąży lub bezpośrednio po urodzeniu ustępuje samoistnie w ciągu kilkuletniej obserwacji, w czasie której nie obserwuje się pogorszenia czynności nerki.

U mnie 21tydzien i obustronne 5mm ..... niby norma jest do 7mm wiec juz sama teraz nie wiem czy to duzo czy mało?

• Cinnilla Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa ja mam wizyte o 10.20 ;)

km5skrhmbbu8pjm4.png
    km5skrhmt9f75uwt.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia wrote:
    U mnie pirewsze badanie nerek bylo na polowkowych w 20 tc.

I cos wtedy wyszlo?

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    U mnie 21tydzien i obustronne 5mm ..... niby norma jest do 7mm wiec juz sama teraz nie wiem czy to duzo czy mało?

I cos wcześniej bylo?
    Dziwne z tymi normami bo tez znalazlam te normy i w 1 trym niby jest do 5mm... A u mnie przy 4.4mm zagrozenie Zycia. Wiec ja nie wiem o co chodzi tak w ogole :(

f2wll6d8iksjyby0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    I cos wtedy wyszlo?

I wtedy mialy 8.6 I 7.2mm wiec sporo
    Na badaniu w 25 tc 4.4 I 4.2 mm.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U moich chlopcow w 20 tc bylo duzo wiecej niz powinni, umieralam ze strachu :(
    W 25 tc jest jej o polowe mniej, mam nadzieje, ze do konca ciazy calkowicie chlopcy ja wydala I nereczki beda zdrowe.

Agsha, kamenkaa lubią tę wiadomość

• Agsha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia wrote:
    U moich chlopcow w 20 tc bylo duzo wiecej niz powinni, umieralam ze strachu :(
    W 25 tc jest jej o polowe mniej, mam nadzieje, ze do konca ciazy calkowicie chlopcy ja wydala I nereczki beda zdrowe.

Trzymam kciuki
    Mówili lekarze vos więcej o rokowaniach? U mnie mowia ze za wczesnie

f2wll6d8iksjyby0.png
  • MagSz Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:

Myślę, że wcześniej było ok bo mam dokładne usg co miesiąc i miałam tez genetyczne z testem pappa. Wiec jakby coś było to pewnie by wyszło. Nie wiem jak jest z tymi normami, w necie znalazłam w kilu miejscach takie jak wkleiłam. Mój gin mowi ze norma jest do 4 mm (ale nie wiem czy on az tak dobrze się na tym zna) a ten specjalista, że nie ma sztywnych norm...

f2wlcbxmqludqper.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagSz wrote:
    Myślę, że wcześniej było ok bo mam dokładne usg co miesiąc i miałam tez genetyczne z testem pappa. Wiec jakby coś było to pewnie by wyszło. Nie wiem jak jest z tymi normami, w necie znalazłam w kilu miejscach takie jak wkleiłam. Mój gin mowi ze norma jest do 4 mm (ale nie wiem czy on az tak dobrze się na tym zna) a ten specjalista, że nie ma sztywnych norm...

Ja mialam genetyczne z pappa w 12t1d i dr napisal ze wszystko ok
    A 4 dni później inny sie dopatrzyl. Pappa nie wykryje nerek

f2wll6d8iksjyby0.png
  • MagSz Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem wiem. No ale wcześniej nic nie mówiono na ten temat wiec sądzę, że nic nie było bo mój gin mówi o wszystkim co jest powyżej/poniżej normy. Mam nadzieje, że wszystkim nam wchłonie się jeszcze przed porodem :) A jak z wodami płodowymi? masz w normie? Nie wiem czy już tak wcześnie jak u ciebie nerki pracują ale na pewno od połowy ciąży ilość wód płodowych jest wyznacznikiem dobrego działania nerek

f2wlcbxmqludqper.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagSz wrote:
    wiem wiem. No ale wcześniej nic nie mówiono na ten temat wiec sądzę, że nic nie było bo mój gin mówi o wszystkim co jest powyżej/poniżej normy. Mam nadzieje, że wszystkim nam wchłonie się jeszcze przed porodem :) A jak z wodami płodowymi? masz w normie? Nie wiem czy już tak wcześnie jak u ciebie nerki pracują ale na pewno od połowy ciąży ilość wód płodowych jest wyznacznikiem dobrego działania nerek

Na razie tak ale to dopiero 13tc :(:(:(

f2wll6d8iksjyby0.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    I cos wcześniej bylo?
    Dziwne z tymi normami bo tez znalazlam te normy i w 1 trym niby jest do 5mm... A u mnie przy 4.4mm zagrozenie Zycia. Wiec ja nie wiem o co chodzi tak w ogole :(

Agsha hejka nic nie bylo wcześniej ,tylko teraz w 21tyg.
    No ale z tego co piszesz u Ciebie wogole nie wykryto nerek tak?
    U mnie wykryto jest ok z nerkami dobrze funkcjonują lecz miedniczki poszerzone 5mm :)

Cinnilla ja mam na 8:30 wiec trzymaj za nas kciuki a ja potem za Ciebie daj znac

• Agsha Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    Agsha hejka nic nie bylo wcześniej ,tylko teraz w 21tyg.
    No ale z tego co piszesz u Ciebie wogole nie wykryto nerek tak?
    U mnie wykryto jest ok z nerkami dobrze funkcjonują lecz miedniczki poszerzone 5mm :)

Cinnilla ja mam na 8:30 wiec trzymaj za nas kciuki a ja potem za Ciebie daj znac

Nie nie. U nas nerki tez sa tylko poszerzone miedniczki maja 3 i 4,4mm....

Ale w 12 tc wiec boje sie np w 20 do jakich rozmiarow moga dojsc

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Cinnilla Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa tylko od razu we wtorek po wizycir daj znac. ;-)

Agsha mam nadzieje,ze u Ciebie nie bedzie tak zle

km5skrhmbbu8pjm4.png
    km5skrhmt9f75uwt.png
  • Cinnilla Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa mi gin powiedzial,ze norma jest do 5 mm... Ale jak widac co lekarz to inna opinia..

km5skrhmbbu8pjm4.png
    km5skrhmt9f75uwt.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cinnilla wrote:
    Kamenkaa mi gin powiedzial,ze norma jest do 5 mm... Ale jak widac co lekarz to inna opinia..

Ale w którym trymestrze?

f2wll6d8iksjyby0.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha aha ale musi byc dobrze kochana trzymam Kciuki .....

Cinnilla mi powiedział że w 2try jest norma do 7mm

normy
     powyżej 5 milimetrów w 1 trymestrze ciąży
     powyżej 7 mm w 2 trymestrze ciąży
     powyżej 10 mm w 3 trymestrze ciąży

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ