X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

AMH

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • anitka Nowa

Wysłany: 15 grudnia 2014, 08:18

/  Zgłoś
    Witam, mam pytanie odnośnie wyników badania "rezerwy jajnikowej" AMH. Mam 38 lat, staramy się z mężem o dziecko od ok 2 lat (moja mama rodziła w wieku 39 lat). Zdiagnozowano u mnie endometriozę. Zbadałam w maju poziom AMH - wynik 1,08 ng/ml. W lipcu oraz w listopadzie przeszłam 2 stymulacje gonadotropinami (dawka 100)+inseminacje (2 jajeczka na każdy cykl - brak ciąży). W grudniu znowu wykonałam badanie AMH - wynik 1,32 ng/ml. Dodam, że codziennie zażywam DHEA 25mg. Pierwsze badanie wykonano w Diagnostyce, a drugie w laboratorium szpitala gin-położ w Poznaniu na ul. Polnej. Czy jest możliwe, że po 2 stymulacjach mam większe AMH? Co może być przyczyną takiej rozbieżności wyników?

karola_aa, moremi, Beata.D, AmVormittag, Madzia82, Niuta, Giussta, olencja, julalal, justa183, julia0903, turkawka, Stella@78 lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:04

/  Zgłoś
    Rozbieżność uzyskanych wyników może być związana w zastosowaniem w poszczególnych laboratoriach różnych zastawów i innych aparatów analizujących materiał. Poziom AMH może też wykazywać zmienność w ramach cykli. Aby zalecić optymalne w Pani przypadku postępowanie, zapraszam na konsultację.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ