Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Bromergon po poronieniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2014, 20:36

/  Zgłoś
    Witam, w tym tygodniu doszło u mnie do samoistnego poronienia w 10tc - wcześniej na USG stwierdzone puste jajo płodowe, beta spadła. Nie poszłam na zabieg.

Przed zajściem w ciążę poza niedoczynnością tarczycy leczyłam również zbyt wysoką prolaktynę za pomocą bromergonu. Chciałam zapytać czy i kiedy najlepiej byłoby wrócić do brania bromergonu? Teraz, gdy krwawienie już ustało czy dopiero po pierwszej miesiączce? A może istnieje szansa, że ciąża coś unormowała i bromergon nie będzie potrzebny?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Helen, MagSz, Lucy91, aneczka85m, JABUSKO, Adelajda lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:13

/  Zgłoś
    Przyjmowanie Bromergonu nie wydaje się optymalnym działaniem, jeśli wyłączna przyczyną terapii jest nieprawidłowy wynik prolaktyny (wyjściowy czy w teście z metoclopramidem). W takiej sytuacji odradzałbym takie postępowanie. Warto wrócić do stosowania leku, jeśli miała Pani zaburzenia cyklu (szczególnie cykle poniżej 25 lub powyżej 35 dni). Można wówczas zacząć go przyjmować w dowolnym momencie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ