Bromergon po poronieniu
-
nick nieaktualnyWitam, w tym tygodniu doszło u mnie do samoistnego poronienia w 10tc - wcześniej na USG stwierdzone puste jajo płodowe, beta spadła. Nie poszłam na zabieg.
Przed zajściem w ciążę poza niedoczynnością tarczycy leczyłam również zbyt wysoką prolaktynę za pomocą bromergonu. Chciałam zapytać czy i kiedy najlepiej byłoby wrócić do brania bromergonu? Teraz, gdy krwawienie już ustało czy dopiero po pierwszej miesiączce? A może istnieje szansa, że ciąża coś unormowała i bromergon nie będzie potrzebny?
Z góry dziękuję za odpowiedź.Helen, MagSz, Lucy91, aneczka85m, JABUSKO, Adelajda lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertPrzyjmowanie Bromergonu nie wydaje się optymalnym działaniem, jeśli wyłączna przyczyną terapii jest nieprawidłowy wynik prolaktyny (wyjściowy czy w teście z metoclopramidem). W takiej sytuacji odradzałbym takie postępowanie. Warto wrócić do stosowania leku, jeśli miała Pani zaburzenia cyklu (szczególnie cykle poniżej 25 lub powyżej 35 dni). Można wówczas zacząć go przyjmować w dowolnym momencie.