Ciąże biochemiczne a drozność jajowodów
-
Witam, jestem po 2 ciążach biochemicznych, beta około 1000 w 5 tygodniu ciąży. Badania hormonalne w normie, tarczyca w normie. Dwa lata temu miałam laparoskopowe usuwanie potworniaka i przy okazji badanie drożności jajowodów,wynik- drożne.Czy ciąże biochemiczne mogą być przyczyną ciąży pozamacicznej i zagnieżdżeniem zarodka w niedrożnych jajowodach? Czy w przypadku ciąż biochemicznych, które wchłonęły się w jajowodach jest możliwość dokonania się zrostów a tym samym spowodowanie niedrożnych jajowodów,? czy mam powtórzyć badanie na drożność jajowodów?dziękuje za odpowiedź, Agata
aaagaaatka, Kamila8k, Caroline, wisienka, sonia86, fo09czka, Martoszka, Martoszka, Anatolka, natalia2015, 19ilonka87, tulipanna, november123, Gosia333, dżona, agania, Kinga., SuSie, moremi, gretka, ewelinka2210, sandra80, Betty Boop, Niuta, sorriso, Kamilka, kamcia858, chruszczow, izaboo, Dorisss, STRZELEC, Hrabina lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertW przypadku wyniku bety ok. 1000 ciąża powinna być widoczna w USG (nie jest to wówczas wyłącznie ciąża biochemiczna). Opisana przez Panią sytuacja wymaga szczegółowej obserwacji. Wydaje się mało prawdopodobnym, by na tyle zaawansowana ciąża wchłonęła się w jajowodzie. Z drugiej stronie każda ciąża w jajowodach może powodować jego niedrożność, może więc Pani rozważyć wykonanie badania.