Clostilbegyt a naturalne wspomagacze płodności
-
Czy w czasie leczenia clostilbegytem (ew. innymi lekami wspomagającymi owulację) można bez przeszkód używać zwiększonych dawek oleju z wiesiołka i lnu ( do 3000 mg/dzień - z ograniczeniem do dnia owulacji), mleczka pszczelego (określane jako jeden z najlepszych naturalnych wspomagaczy płodności; ok.1-2g/dzień - z ograniczeniem do używania przez max. 2 msc, z 1 msc przerwą), mieszanki ziół? Wszystkie one mają min.działanie wspomagające produkcję estrogenów (estradiolu, zwiększają ilość hormonu LH, pobudzają pracę jajników), a clostilbegyt ma działanie anytestrogenowe, zastanawiam się zatem, czy nie działa to na zasadzie antagonizów (że taki wspomagacz szkodzi działaniu leku). Czy coś wiadomo na ten temat?
Nie znam biochemicznych zależności między lekami a organizmem, moje pytanie narodziło się w trakcie szukania informacji o tym, co może pomóc zajść w ciążę. Wiem także, że czasem można sobie zaszkodzić niż pomóc, stąd moje pytanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 09:47
Pola Irene, Anna255, puchatapanda, Caroline, SuSie, Lili87, Kamila8k, perła ziemi, Erl, _analiza, Martoszka, kasiakasia11, motylek000, Anatolka, pigi, Agi83, shooa, She Wolf, freya, Maciejka, tulipanna, koala, Blondik, cryha lubią tę wiadomość
Tuli
Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
Córcia ur 11.2019
PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia. -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertStosowanie leku Clostilbegyt zazwyczaj nie jest optymalnym leczeniem u kobiet, u których występuje owulacja. Podobnie w przypadku zaburzeń wzrostu pęcherzyków - znane są leki o mniejszym negatywnym wpływie na śluzówkę. W mojej opinii należałoby zweryfikować postępowanie, a dopiero w drugiej kolejności zastanowić się nad ewentualną dodatkową suplementacją, zmianą diety etc.