Dodatkowe badania potrzebne w diagnostyce
-
Witam,
w mojej diagnostyce niepłodności miałam wykonane następujące badania: TSH, progesteron, testosteron, AMH, prolaktyna, HSG, cytologia, morfologia krwi + cukier i cholesterol, mąż miał badanie nasienia. Z tego pakietu tylko AMH wyszło za wysokie (przy normie 1,5-3 wyszło 6), reszta w normie. Na USG wyszło, że pęcherzyki rosną, ale nie miałam badania, czy pękają (w 1 przypadkowo badanym cyklu lekarz stwierdził pęcherzyk przetrwały). Czy robienie badania na LH i FSH oraz estradiol jest potrzebne? Czy coś by Pan polecił jeszcze?
Z góry dziękuję za pomoc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 11:52
malami91, Katiana, asik09, Martoszka, Marzena1991, iwam78, Betti83, sonia86, Płatek szkarłatny, enines, Kicior, Załamana36 lubią tę wiadomość
Tuli
Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
Córcia ur 11.2019
PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia. -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertRekomendowałbym przeprowadzenie kompleksowej oceny przebiegu cyklu. By ocenić sytuację potrzebowałbym także dodatkowych informacji o Państwa wynikach, Pani wieku, okresie starań. Dopiero na tej podstawie można zalecić ewentualną dalszą diagnostykę lub leczenie.