X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

nadmierne owłosienie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 15:50

/  Zgłoś
    Witam. Od sierpnia staramy się o dziecko. I właściwie od tego czasu co miesiąc dostaję duphaston. Nigdy lekarz nie kazał zbadać progesteronu. jakieś dwa miesiące temu zauważyłam dość dlugie białe włoski na całym ciele, łącznie z piersiami i twarzą. Robilam badania 17 oh progestron, który wyszedł 1,97 przy normie do 1,3. Zastanawiam się czy duphaston lub ten progesteron mógł przyczynić się do nanadmiernego owłosienia szczególnie na piersiach?

Pozdrawiam

justa1234, vanessa, izaboo, agata79, Cigaretta lubią tę wiadomość

M&M
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 18 maja 2015, 16:36

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, jest to raczej mało prawdopodobne. Nie wiem, w jakim jest Pani wieku, ale w sytuacji, gdy okres bezskutecznych starań o ciążę będzie się przedłużał, proponowałbym wstępną diagnostykę przyczyn takiej sytuacji. Warto wówczas wykonać przynajmniej badanie AMH (ocena rezerwy jajnikowej), pełny profil hormonalny, ocenę cyklu oraz drożności jajowodów, a u partnera – badanie ogólne nasienia. Na podstawie wyników będzie można zastanowić się nad najbardziej optymalnym sposobem postępowania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ