Niskie przyrosty hcg w każdej ciąży. 2 poronienia. 2 ciąże biochemiczne.
-
nick nieaktualnyWitam. W pierwszej ciąży moje hcg w terminie miesiączki wynosiło 28, 48 godzin później 31. Poroniłam pomimo leczenia szpitalnego. Następnie 2 ciąże pod rząd biochemiczne. Testy pozytywne, a na 2-3 dzień miesiączka. Aktualnie jestem w kolejnej ciąży. Moje hcg wynosiło w dniu spodziewanej miesiączki 53, a 48 godzin później tylko 58. Czekam na kolejne poronienie. Dodam że jestem młoda -23 lata, nie rodziłam. Nie mamy z mężem konfliktu serologicznego. Jakie mogą być powody tych poronień? Jakie badania powinnam wykonać?
Pati Belgia, Natka88, apolonia77, moniaak, Avensis, PrezesGąska, wisienka, Martynika, elucha, aaagaaatka, kiniusia00, eM, lilianna, czarnaruda, Milady, ewelinka2210, kuciak, Kamilka, Toxey, Toxey, Erl, An, julalal, LuckyMe, mama2929 lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertPrzyczyn poronień może być bardzo wiele. Diagnoza stawiana jest zawsze w odniesieniu do indywidualnych wyników badań i sytuacji pacjentów. U źródeł trudności z utrzymaniem ciąży mogą leżeć m.in czynniki genetyczne (występują w ponad 80% przypadków, zwłaszcza jeśli poronienie występuje w pierwszym trymestrze), związane z budową narządów rodnych lub sporadycznie - immunologiczne. Zalecałbym ocenę ultrasonograficzną u Pani, badanie fragmentacji DNA plemników u Pani męża, badanie kariotypów u obojga Państwa. Warto także wykluczyć inne zaburzenia hormonalne oraz w rzadkich przypadkach zaburzenia immunologiczne. Szczegółowa diagnostyka jest jedyną podstawą dla ustalenia dalszych działań i zaleceń.
MisiaM lubi tę wiadomość