X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Niskie przyrosty hcg w każdej ciąży. 2 poronienia. 2 ciąże biochemiczne.

Niskie przyrosty hcg w każdej ciąży. 2 poronienia. 2 ciąże biochemiczne.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2014, 13:57

/  Zgłoś
    Witam. W pierwszej ciąży moje hcg w terminie miesiączki wynosiło 28, 48 godzin później 31. Poroniłam pomimo leczenia szpitalnego. Następnie 2 ciąże pod rząd biochemiczne. Testy pozytywne, a na 2-3 dzień miesiączka. Aktualnie jestem w kolejnej ciąży. Moje hcg wynosiło w dniu spodziewanej miesiączki 53, a 48 godzin później tylko 58. Czekam na kolejne poronienie. Dodam że jestem młoda -23 lata, nie rodziłam. Nie mamy z mężem konfliktu serologicznego. Jakie mogą być powody tych poronień? Jakie badania powinnam wykonać?

Pati Belgia, Natka88, apolonia77, moniaak, Avensis, PrezesGąska, wisienka, Martynika, elucha, aaagaaatka, kiniusia00, eM, lilianna, czarnaruda, Milady, ewelinka2210, kuciak, Kamilka, Toxey, Toxey, Erl, An, julalal, LuckyMe, mama2929 lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 23 grudnia 2014, 13:38

/  Zgłoś
    Przyczyn poronień może być bardzo wiele. Diagnoza stawiana jest zawsze w odniesieniu do indywidualnych wyników badań i sytuacji pacjentów. U źródeł trudności z utrzymaniem ciąży mogą leżeć m.in czynniki genetyczne (występują w ponad 80% przypadków, zwłaszcza jeśli poronienie występuje w pierwszym trymestrze), związane z budową narządów rodnych lub sporadycznie - immunologiczne. Zalecałbym ocenę ultrasonograficzną u Pani, badanie fragmentacji DNA plemników u Pani męża, badanie kariotypów u obojga Państwa. Warto także wykluczyć inne zaburzenia hormonalne oraz w rzadkich przypadkach zaburzenia immunologiczne. Szczegółowa diagnostyka jest jedyną podstawą dla ustalenia dalszych działań i zaleceń.

MisiaM lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ