X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Przebyta aborcja a starania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Niespodzianka Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:53

/  Zgłoś
    Witam,

6 lat temu miałam przeprowadzaną aborcję czego niestety żałowałam od samego początku. Zabieg był przeprowadzany w 7-8 tygodniu ciąży. Czy może mieć to wpływ na obecne próby zajścia w ciążę ? Jeśli tak to jakie ? Obecnie staram się o dziecko od pół roku, mój androstendion jest poza normą, wynosi 4,2, tsh podwyższone 3,35, prolaktyna ma wzrost 6krotny po MTC, prolaktyna 800. Czy dla lekarza jest różnica pomiędzy przyznaniem się do aborcji a poronieniem ze względów medycznych?

Anna255, Honey, Strażaczka90, Elfik, livia30, Bridget, Fatim, Milady, Natka-77, Misi@, konwalianka, plemniczka, Kaja, Lucy91, Sylwia87, lys, Alicja83, Molcia, Lilly_Ana lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:41

/  Zgłoś
    Nieprawidłowo przeprowadzone usunięcie ciąży może zaburzać przyszłą płodność. Dla lekarza nie powinno mieć znaczenia czy przeszła Pani aborcję czy poroniła samoistnie, gdyż każda z tych sytuacji może wikłać przyszłe starania o ciążę. W zależności od przebiegu Pani obecnych cykli, obrazu USG oraz dynamiki zmian hormonalnych należałoby wdrożyć odpowiednie postępowanie, ewentualnie kontynuować naturalne starania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ