X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Przebyta aborcja a starania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Niespodzianka Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:53

/  Zgłoś
    Witam,

6 lat temu miałam przeprowadzaną aborcję czego niestety żałowałam od samego początku. Zabieg był przeprowadzany w 7-8 tygodniu ciąży. Czy może mieć to wpływ na obecne próby zajścia w ciążę ? Jeśli tak to jakie ? Obecnie staram się o dziecko od pół roku, mój androstendion jest poza normą, wynosi 4,2, tsh podwyższone 3,35, prolaktyna ma wzrost 6krotny po MTC, prolaktyna 800. Czy dla lekarza jest różnica pomiędzy przyznaniem się do aborcji a poronieniem ze względów medycznych?

Anna255, Honey, Strażaczka90, Elfik, livia30, Bridget, Fatim, Milady, Natka-77, Misi@, konwalianka, plemniczka, Kaja, Lucy91, Sylwia87, lys, Alicja83, Molcia, Lilly_Ana lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:41

/  Zgłoś
    Nieprawidłowo przeprowadzone usunięcie ciąży może zaburzać przyszłą płodność. Dla lekarza nie powinno mieć znaczenia czy przeszła Pani aborcję czy poroniła samoistnie, gdyż każda z tych sytuacji może wikłać przyszłe starania o ciążę. W zależności od przebiegu Pani obecnych cykli, obrazu USG oraz dynamiki zmian hormonalnych należałoby wdrożyć odpowiednie postępowanie, ewentualnie kontynuować naturalne starania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ