Teratozoospermia a ciąża
-
nick nieaktualnyDzień dobry!
Panie doktorze od kilku dni jestem w ciąży. Jeszcze przed tą informacją mąż zrobił badania nasienia i okazało się, że ma Teratozoospermia i plemników o prawidłowej budowie 0% czy oznacza to, ze moja ciąża nie będzie zdrowa i poronie lub dziecko urodzi się z wadą genetyczną?
Wddług morfologi:
Wady główki 100%
Wady wstawki 12%
Wady witki 5%Krople cytoplazmatycze 1%
Jeśli chodzi o ruchliwość to jest w normie 75%
Objetość 2,5
Czas upłynnienia 15
pH 7,5%
Wygląd prawidłowy
Lepkość +
Żywe plemniki 77%
Byłam na Becie 10dpo wynosiła 19,85 a po 72 godzinach 115,9
Boję się, że jednak dziecko moze byc chore.
Czy istnieje mozliwosć, że w trakcie zapłodnienia, znadował się jednak zdrowy plemnik?
Pozdrawiam serdecznieWiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 18:17
Asiula86, paaulla84, konwalianka, Anuśka, mik82, ITKA, kapturnica, momo1009, Malenq, miszkaaa, Anastazja85, Anastazjaaa, Lianna, Mordeczka, mila., kasiakasia11, hellishangel, choco, bella84, wistful, november123, Mysia 15, Eva82, sonia86, nikicia86, kita, taśta, Z., Ksiu, Natka88, Blondik, marissith, ceska, ewe1984, Pełnia, tulipanna, MagSz, hajka, urocza, Marta28, Caroline, Natka098, Ania_84, rebe, Libra, bea, Beti25, Strażaczka90, Lanta lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertWprawdzie brak prawidłowych plemników w badaniu nasienia może wiązać się z wyższym odsetkiem poronień, nie oznacza to jednak, że musi się tak zdarzyć w Pani przypadku. Jeżeli ciąża będzie rozwijała się prawidłowo, to dziecko jak najbardziej może być zdrowe. Proszę się niepotrzebnie nie niepokoić, tylko pozostawać pod opieką lekarską i postępować zgodnie z zaleceniami ginekologa.
Elfik, Blondik, symbolica lubią tę wiadomość