in vitro refundowane
-
Witam serdecznie,
Jesteśmy po pierwszym, niestety nie udanym in vitro. Chcielibyśmy podejść do kolejnej próby ale tym razem ze względu na koszty programem refundowanym. Na wizycie u swojej Pani dr. dowiedziałam się, że trzeba mieć udokumentowane 24 miesiące leczenia oraz 3 inseminacje. Naszym problem jest czynnik męski - brak wiązania z hialuronianem i wydaje mi się, że w takim przypadku inseminacja jest stratą pieniędzy i czasu. Czy się mylę ? Czy te inseminacje są warunkiem koniecznym, aby zakwalifikować się na in vitro refundowane ?? Bardzo proszę o odpowiedź.paulabren, triss, Anatolka, Tosia 1981, Maciejka, justa1234, freya, paaulla84 lubią tę wiadomość
kasia851229 -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertTrudno jest mi odpowiedzieć jednoznacznie na Pani pytanie, bez zapoznania się z dotychczasową Państwa dokumentacją (a rozumiem, że już jakiś czas się Państwo leczycie) i wynikami badań. Kwalifikacja musi być zgodna z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia oraz standardami postępowania PTG i PTMR. Wskazań do zapłodnienia pozaustrojowego może być więcej niż jedno – być może poza czynnikiem męskim (który wymaga w niektórych przypadkach starań trwających dłużej niż 24 miesiące), moglibyście się Państwo zakwalifikować także ze względu na inne przyczyny niepłodności np. czynnik jajnikowy. Jak wspomniałem, bez zapoznania się z Państwa przypadkiem w szczegółach, trudno jest to ocenić.