X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

in vitro refundowane

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kasia851229 Nowa

Wysłany: 20 lutego 2015, 10:24

/  Zgłoś
    Witam serdecznie,
    Jesteśmy po pierwszym, niestety nie udanym in vitro. Chcielibyśmy podejść do kolejnej próby ale tym razem ze względu na koszty programem refundowanym. Na wizycie u swojej Pani dr. dowiedziałam się, że trzeba mieć udokumentowane 24 miesiące leczenia oraz 3 inseminacje. Naszym problem jest czynnik męski - brak wiązania z hialuronianem i wydaje mi się, że w takim przypadku inseminacja jest stratą pieniędzy i czasu. Czy się mylę ? Czy te inseminacje są warunkiem koniecznym, aby zakwalifikować się na in vitro refundowane ?? Bardzo proszę o odpowiedź.

paulabren, triss, Anatolka, Tosia 1981, Maciejka, justa1234, freya, paaulla84 lubią tę wiadomość

kasia851229
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:07

/  Zgłoś
    Trudno jest mi odpowiedzieć jednoznacznie na Pani pytanie, bez zapoznania się z dotychczasową Państwa dokumentacją (a rozumiem, że już jakiś czas się Państwo leczycie) i wynikami badań. Kwalifikacja musi być zgodna z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia oraz standardami postępowania PTG i PTMR. Wskazań do zapłodnienia pozaustrojowego może być więcej niż jedno – być może poza czynnikiem męskim (który wymaga w niektórych przypadkach starań trwających dłużej niż 24 miesiące), moglibyście się Państwo zakwalifikować także ze względu na inne przyczyny niepłodności np. czynnik jajnikowy. Jak wspomniałem, bez zapoznania się z Państwa przypadkiem w szczegółach, trudno jest to ocenić.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ