Refundacja In Vitro a problem męski
-
Witam, Mam pytanie odnośnie refundacji z czynnikiem głównie męskim.
Mąż ma rozpoznaną Azoospermie aktualnie jesteśmy w trakcie kuracji a następnie micro biopsji.
moje pytanie jest następujące czy pary z mrożonym nasieniem po biopsji kwalifikują się do programu ??
A dwa czy plemniki mrożone pobrane przy biopsji są dobrym materiałem do zapłodnienia pozaustrojowego ??Asiula86, livia30, Smoczyca1, marnut, Basik122, marissith, Anuśka, Morwa, mycha28, Arienna, Tosia 1981, Mona_M, kita, Chanela, Malenq, Katjaa, Arwena, Ania1986, aja, kkisia, Rumianek, momo1009, Walcząca, Mala79, Buziulka, BATTINKA, Anatolka, Elfik, ara, Nadzieja87, surreal95, 25staraczka25, ewa13, aszka, pabelka88, tulipanna, Madziara, Miu95, kapturnica, Ani86, C, Natka098, Jagoda29, Lamama, Kropek, Nina86, Frozen, LaRa, Blondik, gabiqq, ale.ale, chabasse, Pati Belgia, iwanka, dżona, choco, Nieukowa, Robotka1, kasik, Marta_NE, Anastazjaaa, konwalianka, Doris, Selena, agania, dodinka, FasUla, zoe31, PinkaPinka, Saramago lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertNa początku warto zaznaczyć, że efekty mikro biopsji i biopsji są praktycznie identyczne, więc mogą Państwo zdecydować się na jeden z nich.
Jeśli spełniają Państwo pozostałe kryteria Ministerstwa Zdrowia (takie jak wiek, czy AMH), nie powinno być problemu z kwalifikacją do programu.
Mrożony materiał pobrany z biopsji nie jest może tak jakościowy, ale w Państwa przypadku jest jedynym do wykorzystania.
Wyniki badań prowadzonych w naszych klinikach, wskazują, że przypadku zastosowania materiału z biopsji uzyskujemy wysoki odsetek ciąż. Ze względu na niedojrzałość materiału genetycznego w plemnikach uzyskanych z jąder należy liczyć się ze zwiększeniem ryzyka poronienia. Proszę jednak pamiętać, że wiele par w podobnej do Państwa sytuacji doczekuje się upragnionego potomstwa.Saramago lubi tę wiadomość