Rządowy Program Leczenia Niepłodności
-
Witam Panie Doktorze. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda procedura zakwalifikowania do programu. Czy przed pierwszą wizytą dobrze jest zrobić jakieś badania? I z jakimi kosztami powinniśmy się liczyć. Dodam że w naszym przypadku problem tkwi po mojej stronie: Jestem otyła, mam PCOS i prawdopodobnie LUF. Czy w związku z tym dojdą jeszcze jakieś badania których nie uwzględnia Rządowy program. Z góry dziękuje za odpowiedź
Anatolka, taśta, Hopefornewlife, Ania_84, freya, mycha28 lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertPrzed przystąpieniem do kwalifikacji Pani powinna wykonać badanie AMH (z krwi, w dowolnym dniu cyklu), a Pani partner – badanie ogólne nasienia (wykonane metodą komputerową, zgodnie z rekomendacjami WHO). Jest to koszt ok. 240 zł, jednak jeśli skorzystają Państwo z bezpłatnej konsultacji w INVICTA we Wrocławiu, koszt będzie o połowę niższy. Powinni tez Państwo zgromadzić dodatkową dokumentację z przeprowadzonej diagnostyki i leczenia. Postępowanie powinno być zgodne z rekomendacjami stowarzyszeń medycznych (PTG, PTMR). Przed kwalifikacją mogą Państwo skorzystać z wcześniejszej konsultacji (jak wspominałem w Klinice we Wrocławiu jest ona bezpłatna), podczas której lekarz zaleci ewentualne dodatkowe badania wskazane w Państwa konkretnej sytuacji.