X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem Stymulacja do IVF przy PCO

Stymulacja do IVF przy PCO

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Pszczelka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 22:18

/  Zgłoś
    Panie DOktorze włąsnie zakończyłam pierwszą procedurę IVF. W rezultacie uzyskano jeden pęcherzyk który przy punkcji okazał się pusty.
    Mam PCO- jajniki sa pełne małych pęcheryzków, AMH mam 12
    MOja stymulacja wyglądała następująco:
    2-5dc Clostybegyt-1/2tabl
    3,4,5,6 dc-125jedn Puregonu- W 6dc USG ok 15 pęcherzyków 7-8mm Estradil 900
    6,7 dc -Puregon 125j, 8,9dc Puregon 50jedn i Menopur 75 jedn,10 dc 75jed puregonu i 125 menopuru, 9,10dc cetrotide- usg w 10dc bez zmian nic nie urosło ,estrdiol spadł do 700.
    11-15dc puregon 50 jed, Menopur 150 jed, Cetrotide 1 amp, w 13dc usg-1 pecherzyk 15mm, reszta drobnica Estradiol powyzej 2000, w 15dc usg pecherzyk 21mm, Estradiol 4500. W 15dc o 19.30 przyjelam overtile i 17 dc o 7.30 mialam punkcj brak komórki.
    W odpowiedzi n amoje pytania czemutak sie stało skoro mam rezerwe jajnikową i zapowiadało sie niezle-15 pecherzyków. Ze mam PCO i organizm róznie reaguje. NIe jest to dla mnie zadawalająca odp bo myslalam ze po to jest ta czeste bad Estradiolu i usg zeby nieprzestymulowac ale jednak cos wystymulować. Co można zrobić inaczej w następnej procedurze zeby unikąc takiej sytuacji?

Martoszka, freya, kotkapc, Anatolka, kapturnica, Madzia82, monik, Anna255, Agi83, maryska90, Mambella, anakonda, Sysiaaaaa, gretka, Milagros :), takasobieja, chruszczow, Beata.D, Aneczkaa99, khalan, czekolada:), cafe, lipa, klaudia12369, Asana, letty, Si, Saramago, M7agic, Ellasi, Karo85, Gancusia, Asia_88, Kikaaa, sylwia80, Malwas lubią tę wiadomość

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:04

/  Zgłoś
    To prawda, że u pacjentek z PCOS czasami stymulacje są trudne i nie uzyskuje się zadowalającego efektu, pomimo wysokiego AMH. Być może wskazane byłoby podawanie wyższych dawek leków lub zastosowanie innego protokołu. Dobór protokołu zależy też od masy pacjentki, jej wieku i innych parametrów. Bez szczegółowej analizy historii choroby nie jestem w stanie podpowiedzieć, co zmienić, aby następnym razem stymulacja była bardzie efektywna.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ