AMH a szansa zajścia w ciążę
-
WIADOMOŚĆ
-
eithela wrote:Dziękuję Cari 🥰 właśnie kupiłam sobie dzisiaj koenzym, omega 3 i do tego mam moja witaminę d3 na receptę 20 000UI, plus cały czas od kilku miesięcy pregna start. Umówiłam się jeszcze na cito do endokrynologa żeby wyprowadzić moją vit D do porządku.. bo od kilku lat sobie z nią nie radzę
🤞Pozatym sprawidzialabym, czy nie masz jakiś cyst/torbieli, pasożytów (one niestety lubią zaniżać wynik AMH, a po wyleczeniu jest duzo większy). Z opcji dodatkowych jests tez mezoterapia jajnikow (aby pobudzić je).
-
Cari09 wrote:Jest juz wiedze plan, więc trzymam kciuki
🤞Pozatym sprawidzialabym, czy nie masz jakiś cyst/torbieli, pasożytów (one niestety lubią zaniżać wynik AMH, a po wyleczeniu jest duzo większy). Z opcji dodatkowych jests tez mezoterapia jajnikow (aby pobudzić je).
Co do cyst - miałam w maju cystę na lewym jajniku, okres zatrzymany na 52 dni. Pierwsza taka w moim życiu - brałam duphaston. Okres zastartował, nie ma już tej cysty (sprawdzone w USG). Mam jakąś bakterię na pewno - bo śluz ostatnio był żółty, teraz skończyłam okres więc jestem na leczeniu 6 dniowym Clindavag, ale rozumiem nawet jeśli to cysta i wyleczę bakterię/grzyba (cokolwiek tam mam) to rezerwa jajnikowa nie powróci, tego się przecież nie da odbudować jeżeli dobrze czytam w internecie?
👩🏻28
❌AMH 1,90 2023 rok
❌AMH 0,119 VII 2025
❌FSH 14,72 VII 2025
❌wit. D3 26
👨🏻 30
❌Słaba jakość nasienia;
❌10 mln koncentracja; całkowita ilość 35 mln
❌Morfologia 1%
✅05.2023 histeroskopia diagnostyczna - wszystko ok
Starania od koniec 2021
Przerwa - odpuszczenie 2024-2025
VII 2025 - startujemy od nowa ❤️ -
eithela wrote:Ja jestem takim charakterem, że na wszystko muszę mieć plan, inaczej nie funkcjonuję. Jutro wizyta w klinice, w międzyczasie dziś rano zadzwonili że zakwalifikowaliśmy się z listy oczekującej na IVF, więc jestem pełna nadziei. Boję się tylko co jutro usłyszę, że nie ma szans, że dawstwo. Oczywiście po jakimś czasie, z pomocą psychologa to zaakceptujemy - ale tutaj wiadomo trzeba na trzeźwo i dać sobie czas i swojej głowie na akceptację.
Co do cyst - miałam w maju cystę na lewym jajniku, okres zatrzymany na 52 dni. Pierwsza taka w moim życiu - brałam duphaston. Okres zastartował, nie ma już tej cysty (sprawdzone w USG). Mam jakąś bakterię na pewno - bo śluz ostatnio był żółty, teraz skończyłam okres więc jestem na leczeniu 6 dniowym Clindavag, ale rozumiem nawet jeśli to cysta i wyleczę bakterię/grzyba (cokolwiek tam mam) to rezerwa jajnikowa nie powróci, tego się przecież nie da odbudować jeżeli dobrze czytam w internecie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca, 12:32
-
Loraa wrote:Badałam FSH i estradiol w 3 dniu cyklu.
Fsh kolejno ( 8,72-> 15,00->9,1)
LH (5,00->9,00->2,0)
Na USG pęcherzyków antralnych było max 3.
Podczas punkcji przy IVF, pobrano tylko 4 komórki, z czego tylko 2 dojrzałe
Jeśli mogłabym coś podpowiedzieć, badałaś może hormony związane z przysadką mózgową? Kortyzol, testosteron, androstendion, dhea-s, 17-OH-progesteron? Masz dość niski stosunek LH:FSH co może być związane z niewydolnością przysadki mózgowej. Stosunek LH:FSH powinien wynosić 0,5-1,5, a najlepiej okolice 1. Jeśli jest niższy to zaleca się zbadanie hormonów związanych z przysadką mózgową, a jeśli wyższy to diagnostyka PCOS -
Hej,
mam pytanie, wczoraj robiłam AMH wyszlo 0,421 ng/ml. Mam 32 lata. Dobiło mnie to, bo moja historia po krótce :
1 ciąża 2021 , 2cs, wszytk ok , cc.
Zaczęliśmy się starać o 2 dziecko rok temu, w 2cs biochem.. próbowaliśmy dalej. Mam słabego proga w drugiej fazie, dostałam luteinę. W czerwcu mąż poszedł na nasienie, morfo 1% , koncentracja objętość dużo ponad normnę, ale ruch a+ b 25.... Dostał suple. Androlog stwierdził, że cudne wyniki, nie tu problem. żylaków mąż nie ma.
Teraz mąż był na ponownym badaniu, ruch spadl do 6,9 % i wzrosły leukocyty podejrzwam stan zapalny czekamy na posiew. w między czasie wyszła mi dominacja estr. ( prog 7,21 est 210 , bez luteiny cykl), i na dokładkę to AMH.. Jestem załamana. Czekam na lekarza 22, bo jeden ostatnio stwierdził, że chce u mnie laparokospię bo mam mała torbielkę od lutego na prawym jajniku i widział coś na lewym. Z takim AMH nie pójdę na stół, a jemu też nie ufam, więc wybrałam się do innego polecanego. Tarczyca ok całą, kwas foliowy ok, Wit d 32.2 więc ok. Owulację swoje comiesięczne potwierdzone testami Lh, i USG. Śluz też co miesiąc wiec kiedy co i jak. Endo zawsze piękne ładne gotowe na zarodek..
Fakt, jestem grubsza, ale cukier w normie też był badany.
Ale powiedzcie, jak to wychodzi z tym AMH, ile mamy czasu, i szans na naturalne ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września, 18:32
2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed
Luteina 1x1
👨
Obniżona ruchliwość , morfologia 1%, agregacja..
30.06 androlog -> mówi że wyniki super
Worek supli -
onalola wrote:Hej,
mam pytanie, wczoraj robiłam AMH wyszlo 0,421 ng/ml. Mam 32 lata. Dobiło mnie to, bo moja historia po krótce :
1 ciąża 2021 , 2cs, wszytk ok , cc.
Zaczęliśmy się starać o 2 dziecko rok temu, w 2cs biochem.. próbowaliśmy dalej. Mam słabego proga w drugiej fazie, dostałam luteinę. W czerwcu mąż poszedł na nasienie, morfo 1% , koncentracja objętość dużo ponad normnę, ale ruch a+ b 25.... Dostał suple. Androlog stwierdził, że cudne wyniki, nie tu problem. żylaków mąż nie ma.
Teraz mąż był na ponownym badaniu, ruch spadl do 6,9 % i wzrosły leukocyty podejrzwam stan zapalny czekamy na posiew. w między czasie wyszła mi dominacja estr. ( prog 7,21 est 210 , bez luteiny cykl), i na dokładkę to AMH.. Jestem załamana. Czekam na lekarza 22, bo jeden ostatnio stwierdził, że chce u mnie laparokospię bo mam mała torbielkę od lutego na prawym jajniku i widział coś na lewym. Z takim AMH nie pójdę na stół, a jemu też nie ufam, więc wybrałam się do innego polecanego. Tarczyca ok całą, kwas foliowy ok, Wit d 32.2 więc ok. Owulację swoje comiesięczne potwierdzone testami Lh, i USG. Śluz też co miesiąc wiec kiedy co i jak. Endo zawsze piękne ładne gotowe na zarodek..
Fakt, jestem grubsza, ale cukier w normie też był badany.
Ale powiedzcie, jak to wychodzi z tym AMH, ile mamy czasu, i szans na naturalne ?
Przy niskim AMH komórki jajowe są niestety słabej jakości, stąd ten niski prog.
Jesteście pod opieką kliniki leczenia niepłodności?
Moim zdaniem przy takich wynikach macie wskazanie do IVF.
Według mnie witamina D mogłaby być wyższa.
Co do cukrów robiłaś krzywą cukrowa insulinowa z 3 punktowym oznaczeniem? Ja na czczo cukier i insuline mam idealne. Ale już po godzinie i 2 mam za wysoką insulinę, która wolno spada.👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, podejrzenie polipa i stanu zapalnego
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
❌BX, jeden KIR implantacyjny
❌FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
AMH (0,26)-->(0,14) ❌❌❌❌❌
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Ruch szybki postępowy a (13,49 %)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
📆01.08.2025
- Elonva 150, Gonal 150, Menopur 150
- ❄️ 4AA ->PGT-A ❄️ zdrowy mrozaczek
‼️ Helikobakter pylori
A ch*j z tym wszystkim! -
Ja odsyłam do naszej Loraa. Wiem że również boryka sie z problemem niskiego AMH. Ma na pewno dużą wiedzę i myślę że doradzi od serca 🙂
Loraa lubi tę wiadomość
🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 Dzień Mamy (8t4d) łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy.
Wciąż walczymy o Ciebie.
Powrót do starań 8.2025
⏸️ 23.08 Test pozytywny
25.08 beta 49, prog 28 ~>1.09 beta 328, prog 29.89 ~> 6.09 beta 3035 ~> 10-11.09 plamienie ~> 12.09 beta 19705
15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i pięknie bijące ❤️
Walcz nasz Cudzie.
✅ szczęśliwa żona
✅ Zdrowy styl życia i życiowy wyuczony optymizm!
„W razie czego bądź na straży
Gdyby cud się zdarzył
Modlę się o wiatr
Tylko zrzućmy te bagaże, łatwiej będzie marzyć” -
Loraa wrote:Cześć, niestety jest to słaby wynik 😞 Miałaś może badane FSH w 2 dc?
Przy niskim AMH komórki jajowe są niestety słabej jakości, stąd ten niski prog.
Jesteście pod opieką kliniki leczenia niepłodności?
Moim zdaniem przy takich wynikach macie wskazanie do IVF.
Według mnie witamina D mogłaby być wyższa.
Co do cukrów robiłaś krzywą cukrowa insulinowa z 3 punktowym oznaczeniem? Ja na czczo cukier i insuline mam idealne. Ale już po godzinie i 2 mam za wysoką insulinę, która wolno spada.
Nie jesteśmy, bo wynik mi przyszedł wczoraj dopiero.. czy są jakieś suple na to? Wiem, że to niski wynik, jestem w szoku i to wielkim i po prostu becze od wczoraj. Nie wiem skąd to się wzięło, i czy mogę podbić..
Nie , robiłam zwykły cukier, i zwykła krzywa cukrowa..
Wit d próbuje podbić na większą , tak.
Pije inozytol, Wit E na te komórki.. ale nie wiem czy to i dodatkowo luteina są w stanie mi jakoś pomóc? Kurde , chciałabym wiedzieć ile mi zostało, czy mąż zdarzy się jakiś wykaraskać
W ogóle chce zmienić lekarza, bo ten ciągle mówił dać sobie czasu, jest ok, nie kazał nic badać .. w sierpniu wyjechał z laparo i dopiero wtedy pierwsze badania właśnie AMH zlecił. Nie wysłałam mu wyników, bo mam wkur.... Na niego. Sama zaczęłam dzięki forum coś robić powiedzmy, on przy biochemię mój prog ok 5 mówił ze jest ok 🤡Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września, 20:10
2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Luteina 1x1
👨
Worek supli -
Siasi wrote:Ja odsyłam do naszej Loraa. Wiem że również boryka sie z problemem niskiego AMH. Ma na pewno dużą wiedzę i myślę że doradzi od serca 🙂
Siasi lubi tę wiadomość
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
📆01.08.2025
‼️ Helikobakter pylori
onalola wrote:Nie jesteśmy, bo wynik mi przyszedł wczoraj dopiero.. czy są jakieś suple na to? Wiem, że to niski wynik, jestem w szoku i to wielkim i po prostu becze od wczoraj. Nie wiem skąd to się wzięło, i czy mogę podbić..
Nie , robiłam zwykły cukier, i zwykła krzywa cukrowa..
Wit d próbuje podbić na większą , tak.
Pije inozytol, Wit E na te komórki.. ale nie wiem czy to i dodatkowo luteina są w stanie mi jakoś pomóc? Kurde , chciałabym wiedzieć ile mi zostało, czy mąż zdarzy się jakiś wykaraskać
W ogóle chce zmienić lekarza, bo ten ciągle mówił dać sobie czasu, jest ok, nie kazał nic badać .. w sierpniu wyjechał z laparo i dopiero wtedy pierwsze badania właśnie AMH zlecił. Nie wysłałam mu wyników, bo mam wkur.... Na niego. Sama zaczęłam dzięki forum coś robić powiedzmy, on przy biochemię mój prog ok 5 mówił ze jest ok 🤡
Wszystko zależy od czego masz takie niskie AMH, czy jest to przedwczesne wygasanie czynności jajników, czy jesteś low responder.
Ja badałam kariotypy, mutacje w FMR1, przeciw ciała przeciwko hydroksylazie, przeciw jajnikowe, lakarz kazał mi również wykluczyć celiakię. Wszytko wyszło dobrze, nie znam przyczyny mojego niskiego AMH.
Teraz zrobiłabym krzywą cukrowa insulinowa z 3 pkt oznaczeniem.
Dobrze, że idziesz do innego lekarza. Mówił Co kiedyś któryś lekarz jak u Ciebie z liczbą pęcherzyków antralnych na USG? Masz objawy endometriozy?
Generlanie nie ma co panikować, ale też nie ma na co czekać.
Ja bym szukała dobrego lekarza i kliniki niepłodności.
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
II procedura 🙏
📆01.08.2025
‼️ Helikobakter pylori
Loraa wrote:Dodaj mnie do przyjaciółek i wyślę Ci moją rozpiskę supli. Na pewno dorzuciłabym 400 jednostek ubincholu.
Wszystko zależy od czego masz takie niskie AMH, czy jest to przedwczesne wygasanie czynności jajników, czy jesteś low responder.
Ja badałam kariotypy, mutacje w FMR1, przeciw ciała przeciwko hydroksylazie, przeciw jajnikowe, lakarz kazał mi również wykluczyć celiakię. Wszytko wyszło dobrze, nie znam przyczyny mojego niskiego AMH.
Teraz zrobiłabym krzywą cukrowa insulinowa z 3 pkt oznaczeniem.
Dobrze, że idziesz do innego lekarza. Mówił Co kiedyś któryś lekarz jak u Ciebie z liczbą pęcherzyków antralnych na USG? Masz objawy endometriozy?
Generlanie nie ma co panikować, ale też nie ma na co czekać.
Ja bym szukała dobrego lekarza i kliniki niepłodności.
Nigdy mi nikt nie badał tego.. Żadnych objawów niczego nie miałam, i czy zawsze miałam niskie ? nie wiem, ten lekarz to naprawdę o kant dupy rozbić, bo gdyby nie forum to mój dopiero by szedł na badania, a tak to czekamy teraz na wyniki posiewu ( miał iść w sierpniu,ale to chłop..)
Ja właśnie nie czekam, cieszę się z forum, z Was tutaj, bo gdyby nie to, to byłabym w dupie. A tak to już coś mam zrobione, mąż też. Nie jest to wiele, ale zawsze coś. A rok starań pyka.. Dużą nadzieje pokładam w tym lekarzu, klinikę mam na oku w Krakowie, tylko muszę z mężem pogadać, bo on za bardzo nie jest za tym..
'Myślisz , że nie ma co panikować ? przez ten rok byłam dosłownie u 6 lekarzy, na podglądach czy mam owulację napewno i każdy mówił, że jestem młoda, wszystko wyglada ok, proszę się nie denerwować, jest cacy pani
Jak mi powiedział o tej laparo, bo chce zobaczyć tą torbielkę i zrosty i wgl i jeszcze drożność to pierwsze co umówiłam wizytę u kogoś innego , i dodatkowo byłam na wizytach u fizjoureo , żeby mnie poruszała wszystkim, bo za skarby nie chciałam się kłaść.... teraz tym bardziej, z taki AMH...2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Luteina 1x1
👨
Worek supli -
Siasi wrote:Ja odsyłam do naszej Loraa. Wiem że również boryka sie z problemem niskiego AMH. Ma na pewno dużą wiedzę i myślę że doradzi od serca 🙂
gratuluję! Pamiętam Cię z głównegoSiasi lubi tę wiadomość
2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Luteina 1x1
👨
Worek supli -
onalola wrote:Nigdy mi nikt nie badał tego.. Żadnych objawów niczego nie miałam, i czy zawsze miałam niskie ? nie wiem, ten lekarz to naprawdę o kant dupy rozbić, bo gdyby nie forum to mój dopiero by szedł na badania, a tak to czekamy teraz na wyniki posiewu ( miał iść w sierpniu,ale to chłop..)
Ja właśnie nie czekam, cieszę się z forum, z Was tutaj, bo gdyby nie to, to byłabym w dupie. A tak to już coś mam zrobione, mąż też. Nie jest to wiele, ale zawsze coś. A rok starań pyka.. Dużą nadzieje pokładam w tym lekarzu, klinikę mam na oku w Krakowie, tylko muszę z mężem pogadać, bo on za bardzo nie jest za tym..
'Myślisz , że nie ma co panikować ? przez ten rok byłam dosłownie u 6 lekarzy, na podglądach czy mam owulację napewno i każdy mówił, że jestem młoda, wszystko wyglada ok, proszę się nie denerwować, jest cacy pani
Jak mi powiedział o tej laparo, bo chce zobaczyć tą torbielkę i zrosty i wgl i jeszcze drożność to pierwsze co umówiłam wizytę u kogoś innego , i dodatkowo byłam na wizytach u fizjoureo , żeby mnie poruszała wszystkim, bo za skarby nie chciałam się kłaść.... teraz tym bardziej, z taki AMH...
Ja też leczę się w Krakowie, jaką masz upatrzoną klinikę?👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
II procedura 🙏
📆01.08.2025
‼️ Helikobakter pylori
Loraa wrote:Ja bym już szła do kliniki. Z doświadczenia wiem, że tacy zwykli ginekolodzy to nie za bardzo ogarniają tematy niepłodnościowe. Ja też słyszałam, że jestem młoda, mam regularne owulacje nic tylko zachodzić w ciążę. A jest jak jest.
Ja też leczę się w Krakowie, jaką masz upatrzoną klinikę?
No właśnie ten od którego odeszłam to zwykły, a ten do którego idę ma opinię dobre wśród osób z niepłodnością..
Ale tak jak mówię , no mąż jest bardzo przeciwny. Ja też dość mieszane uczucia na razie . Jak myślisz, ile zostało nam czasu? To da się jakoś określić ?
Artvimed przy rondzie matecznego.
Chociaż androlog stamtąd ... No jestem na nie , ale może inni lekarze i specjaliści są lepsi. Dobre opinie mają
Ps wysłałam zaproszenie2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Luteina 1x1
👨
Worek supli -
onalola wrote:No właśnie ten od którego odeszłam to zwykły, a ten do którego idę ma opinię dobre wśród osób z niepłodnością..
Ale tak jak mówię , no mąż jest bardzo przeciwny. Ja też dość mieszane uczucia na razie . Jak myślisz, ile zostało nam czasu? To da się jakoś określić ?
Artvimed przy rondzie matecznego.
Chociaż androlog stamtąd ... No jestem na nie , ale może inni lekarze i specjaliści są lepsi. Dobre opinie mają
Ps wysłałam zaproszenie
Musisz namówić męża na klinikę. Nie jest powiedziane, że nie uda się naturlanie. Ale skoro, już tyle czasu się staracie to, ja bym dłużej nie czekała.
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
II procedura 🙏
📆01.08.2025
‼️ Helikobakter pylori
Loraa wrote:Ja bym już poszła, niestety z niskim AMH jest ciężko, ja pytałam wielu lekarzy ile mam czasu, to każdy mówi, że niewiele. Niskie AMH to nie tylko mała liczba komórek, ale też często słabsza praca jajników, gorszej jakości komórki jajowe.
Musisz namówić męża na klinikę. Nie jest powiedziane, że nie uda się naturlanie. Ale skoro, już tyle czasu się staracie to, ja bym dłużej nie czekała.
Nie ma złotego środka żeby go podbić ? Choć trochę pod 1 chociaż ? Jakiś supli?
Ja pitole po prostuczemu tak się dzieje , o co chodzi . . Czy mogę się jakoś tym pocieszać, że mam własne owulację co miesiąc i one faktycznie są ? Czy to jest jakieś mini pocieszenie w tej sytuacji? Czy istnieje w ogóle takie??
2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Luteina 1x1
👨
Worek supli -
onalola wrote:Nie ma złotego środka żeby go podbić ? Choć trochę pod 1 chociaż ? Jakiś supli?
Ja pitole po prostuczemu tak się dzieje , o co chodzi . . Czy mogę się jakoś tym pocieszać, że mam własne owulację co miesiąc i one faktycznie są ? Czy to jest jakieś mini pocieszenie w tej sytuacji? Czy istnieje w ogóle takie??
Masz własne owualcje, to jest plus. Ważna też będzie ilość pęcherzyków antralnych na USG.
Próbka krwi była przewożona?
P.S. dodałam Cię do przyjaciółekWiadomość wyedytowana przez autora: 16 września, 21:55
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
II procedura 🙏
📆01.08.2025
‼️ Helikobakter pylori
Loraa wrote:Sasi ❤️ Trzymam kciuki za Was ❤️❤️❤️
Loraa lubi tę wiadomość
🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 Dzień Mamy (8t4d) łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy.
Wciąż walczymy o Ciebie.
Powrót do starań 8.2025
⏸️ 23.08 Test pozytywny
25.08 beta 49, prog 28 ~>1.09 beta 328, prog 29.89 ~> 6.09 beta 3035 ~> 10-11.09 plamienie ~> 12.09 beta 19705
15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i pięknie bijące ❤️
Walcz nasz Cudzie.
✅ szczęśliwa żona
✅ Zdrowy styl życia i życiowy wyuczony optymizm!
„W razie czego bądź na straży
Gdyby cud się zdarzył
Modlę się o wiatr
Tylko zrzućmy te bagaże, łatwiej będzie marzyć” -
Onalola - hej, przepraszam, że tak wbijam nagle w wątek, ale napisałaś o tej niewielkiej torbielce. Jak duża ona jest i czy wiesz jak długo ją masz? Torbiele na jajniku są raczej powyżej 30 mm, mniejsze mogą wskazywać na endometriozę (dokładnie jest to endometrioma). Piszę o tym, bo realnie endometrioza wpływa na wynik AMH, a w sumie przy niskim AMH rzadziej się pojawiają torbiele (chociaż wiadomo, nie jest to niemożliwe). Piszesz o tym, że na obydwu jajnikach są obecne zmiany. Wg mnie warto wykluczyć endometriozę w razie czego. Ja mam "torbiel" czyli tą endometriomę 11 mm na lewym jajniku od 2019 (przynajmniej wtedy ją zauważyli), dopiero specjaliści mi dali znać, że to endometrioza, inni proponowali jej wycięcie (Chwała Bogu, że nie poszłam w tym kierunku!). Pęcherzyk, który rośnie jest atakowany przez endometriozę, dlatego nigdy nie pęka i staje się taką torbielką: endometriomą przyczepioną do jajnika.
W razie czego warto to sprawdzić, ja robiłam w tym celu USG w protokole dla endometriozy w Nowym Sączu. Jeśli jesteś zainteresowana tym tematem, to kontaktuj się ze mną priv, chętnie podzielę się informacjami ☺️ jestem z Krakowa.
Jeśli chodzi o Twój wynik AMH to koniecznie zbadaj za jakiś czas jeszcze raz poziom. Wynik AMH to tak naprawdę rezerwa jajnikowa, jednak jak każdy test jest obarczony ryzykiem błędu itp. mi przez 3 lata wyniki oscylowały od 1,05 do 1,92, przy czym ten najwyższy był najświeższy a byłam najstarsza wtedy przecież 🙄 😅 wychodzę więc z założenia, że rzeczywisty wynik rezerwy u mnie oscyluje w okolicy 1,5-2. Rezerwy jajnikowej raczej nie da się zwiększyć, ona informuje jak dużo jajeczek jeszcze zostało w organizmie kobiety. Ale na wynik AMH można wpłynąć - najniższy wynik miałam ekhm na kacu, w ostatnim dniu cyklu 😅 to był kiepski moment, nie sądziłam, że będą mi badać na NFZ AMH na wizycie kwalifikacyjnej do Programu Prokreacyjnego, a to był środek urlopu. 🤐
Warto badanie powtórzyć na początku cyklu, w dniu w którym będziesz wypoczęta. Na pewno wynik jest istotny, ale nie warto tylko na nim się skupiać i fiksować. Na płodność kobiety mnóstwo rzeczy ma wpływ - istnieje wiele zdrowych i naturalnych ciąż z takim AMH, a brak ciąż z dużo wyższym. Na pewno ten wynik informuje, że nie warto tracić czasu na pseudospecjalistów, tylko skorzystać z fachowej pomocy i wsparcia. Trzymam kciuki 🤞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września, 23:01
👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020
09.2019 polip w jamie macicy
21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
Powrót do starań od 12.2022
02.03.2023 HyCoSy ✅
14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
Endometrioza II i adenomioza ❌
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
Kariotypy ✅ cross-match✅
Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨