AMH a szansa zajścia w ciążę
-
WIADOMOŚĆ
-
Pfry wrote:Onalola - hej, przepraszam, że tak wbijam nagle w wątek, ale napisałaś o tej niewielkiej torbielce. Jak duża ona jest i czy wiesz jak długo ją masz? Torbiele na jajniku są raczej powyżej 30 mm, mniejsze mogą wskazywać na endometriozę (dokładnie jest to endometrioma). Piszę o tym, bo realnie endometrioza wpływa na wynik AMH, a w sumie przy niskim AMH rzadziej się pojawiają torbiele (chociaż wiadomo, nie jest to niemożliwe). Piszesz o tym, że na obydwu jajnikach są obecne zmiany. Wg mnie warto wykluczyć endometriozę w razie czego. Ja mam "torbiel" czyli tą endometriomę 11 mm na lewym jajniku od 2019 (przynajmniej wtedy ją zauważyli), dopiero specjaliści mi dali znać, że to endometrioza, inni proponowali jej wycięcie (Chwała Bogu, że nie poszłam w tym kierunku!). Pęcherzyk, który rośnie jest atakowany przez endometriozę, dlatego nigdy nie pęka i staje się taką torbielką: endometriomą przyczepioną do jajnika.
W razie czego warto to sprawdzić, ja robiłam w tym celu USG w protokole dla endometriozy w Nowym Sączu. Jeśli jesteś zainteresowana tym tematem, to kontaktuj się ze mną priv, chętnie podzielę się informacjami ☺️ jestem z Krakowa.
Jeśli chodzi o Twój wynik AMH to koniecznie zbadaj za jakiś czas jeszcze raz poziom. Wynik AMH to tak naprawdę rezerwa jajnikowa, jednak jak każdy test jest obarczony ryzykiem błędu itp. mi przez 3 lata wyniki oscylowały od 1,05 do 1,92, przy czym ten najwyższy był najświeższy a byłam najstarsza wtedy przecież 🙄 😅 wychodzę więc z założenia, że rzeczywisty wynik rezerwy u mnie oscyluje w okolicy 1,5-2. Rezerwy jajnikowej raczej nie da się zwiększyć, ona informuje jak dużo jajeczek jeszcze zostało w organizmie kobiety. Ale na wynik AMH można wpłynąć - najniższy wynik miałam ekhm na kacu, w ostatnim dniu cyklu 😅 to był kiepski moment, nie sądziłam, że będą mi badać na NFZ AMH na wizycie kwalifikacyjnej do Programu Prokreacyjnego, a to był środek urlopu. 🤐
Warto badanie powtórzyć na początku cyklu, w dniu w którym będziesz wypoczęta. Na pewno wynik jest istotny, ale nie warto tylko na nim się skupiać i fiksować. Na płodność kobiety mnóstwo rzeczy ma wpływ - istnieje wiele zdrowych i naturalnych ciąż z takim AMH, a brak ciąż z dużo wyższym. Na pewno ten wynik informuje, że nie warto tracić czasu na pseudospecjalistów, tylko skorzystać z fachowej pomocy i wsparcia. Trzymam kciuki 🤞
Ta torbielka ma ok 13/14mm. Jest od lutego, wtedy została zauważona. Nikt nie mówił że to coś złego, po prostu sobie tam siedzi. Owulację z tego jajnika są potwierdzone. A na drugim on coś widział, ale nie wiem co dokładnie, lekarz miał gorszy dzień wtedy, i w sumie powiedział że coś widzi i tyle oO i że laparo. Więc mam nadzieję w poniedziałek zobaczę czy to jest znowu coś, czy może jednak był pęcherzyk ( tak, z tego miałam owu). Ale Ci lekarze mówili że takich małych się wycina. Dopóki nie urosną za duże 🤔 jak było u Ciebie ? amh robiłam w dokładnie 3 DC , niby byłam wyspana i wypoczęta, ale mam zapalenie na plecach, zdretwiala rękę przez ucisk na nerw , ale wątpię żeby to wpływało...
Cieszę się trochę, że wiem że i u męża jest problem, i walczę z nim od czerwca tak naprawdę.. tylko muszę poznać przyczynę jego problemu, a u mnie no cóż, oby ten lekarz był dobry!
Ps wysłałam zaproszenie2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed
Luteina 1x1
👨
Obniżona ruchliwość , morfologia 1%, agregacja..
30.06 androlog -> mówi że wyniki super
Worek supli -
Loraa wrote:Zdarza się, że po dobrej stymulacji ona trochę wzrasta, ale generalnie ciężko je podnieść.
Masz własne owualcje, to jest plus. Ważna też będzie ilość pęcherzyków antralnych na USG.
Próbka krwi była przewożona?
P.S. dodałam Cię do przyjaciółek
Napisałam na priw2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Luteina 1x1
👨
Worek supli -
Ja byłam konsultowana pod kątem endo w Barskiej u dr Zaczyka. W sumie polecam. Można połączyć USG endo z wizytą niepłodnościową👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, podejrzenie polipa i stanu zapalnego
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
❌BX, jeden KIR implantacyjny
❌FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
AMH (0,26)-->(0,14) ❌❌❌❌❌
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Ruch szybki postępowy a (13,49 %)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
📆01.08.2025
- Elonva 150, Gonal 150, Menopur 150
- ❄️ 4AA ->PGT-A ❄️ zdrowy mrozaczek
‼️ Helikobakter pylori
A ch*j z tym wszystkim! -
To jeszcze ja wtrącę swoje 3 grosze jako posiadaczka endometriozy i niskiego AMH (0,4)
Wg mnie powinniście iść do kliniki - to nie jest tak, że od razu z marszu muszą proponować ivf. Zwykły gin faktycznie może gorzej się znać na tematach płodnościowych - przykładowo moja gin twierdziła, że dopiero gdy AMH wynosi 0,1 to ivf...
Jeśli masz torbielke i gin sugeruje laparo to faktycznie może on podejrzewać po obrazie USG endometriozę. U mnie było tak samo - torbiel była charakterystyczna, czekoladowa - a moja ginekolog "zwykła" była dość doświadczonym lekarzem i sugerowała laparoskopię. Odbyła się ona w lipcu 2024 - usunięto torbiel, potwierdzono endometriozę 3 stopnia i pousuwano liczne zrosty i ogniska. Jedyne czego żałuję - to że przed operacją nie zbadałam AMH - wtedy być może bym się na nią nie decydowała ? Po laparo zbadałam AMH i pierwszy wynik to było 0,5. Od tego momentu zaczeliśmy starać się o dziecko. Daliśmy sobie 3-4 cykle normalne i uderzyliśmy do invimedu. Ze względu na zaawansowaną endometriozę i niskie AMH zaproponowano nam ivf - ale mąż się nie zgodził. Więc miałam 5 cykli stymulowanych lamettą (pomimo moich własnych owulacji).
Teraz przystąpiliśmy do pierwszej procedury ivf (przy amh 0,4). Niestety nie udało się nam przez 14cs wiec nie chcieliśmy czekać dłużej ze względu na mój wiek (35 w styczniu) i niską rezerwę. U mnie wynik AMH to pewnie składowa endometriozy, laparoskopii i cukrzycy typu 1 25 lat.
Moja Pani Dr z invimedu powiedziała mi, że przy takim AMH jak moje (i Twoje) ona odradza laparoskopię, tylko po to aby usunąć małą torbiel. Mówi, że wtedy rezerwa spadnie jeszcze mocniej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 12:28
Pfry lubi tę wiadomość
✨️8 - 18.09.25 stymulacja ivf ✨️14cs ❌️
✨️19.09.25 punkcja🤞
SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ✅️
4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ✅️ (6 🥚)
5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
9. Pozytywna beta HCG ⬜️
ona 🙍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
on 🙎♂️ : IO, obniżone parametry nasienia -
Więc tak jak laski pisały - warto potwierdzić /wykluczyć endometriozę w protokole (USG/rezonans - nie wiem co lepsze ?)
Warto udać się do kliniki - to na serio ważne - nie muszą od razu robić kwalifikacji do ivf, ale warto żeby już Was poznali i zaczęli leczyć.
Możesz się suplementować : wit.D3, omega3, ubichinOL 400, kurkuimina z piperyną, możesz włączyć dodatkowe p-utleniacze : kwas alfaliponowy, resweratrol, witaminy C i E (ja mam też hashimoto to biorę jeszcze selen), cynk i B6 też są propłodnościowe. Gin z kliniki może też zalecić biosteron na rozruszanie jajników.
I NAC jeszcze biorę 3x600 dziennie przez cały cykl
Dodam, że u mnie FSH w normie (2-3 dc w okolicach 5). Też zbadaj. I liczenie pęcherzyków 2-3dc na UGS (tzw. AFC). Możesz też zbadać CA125 z krwi - w przypadku endometriozy ten parametr lubi być trochę powyżej normy (u mnie się sprawdziło)✨️8 - 18.09.25 stymulacja ivf ✨️14cs ❌️
✨️19.09.25 punkcja🤞
SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
9. Pozytywna beta HCG ⬜️
ona 🙍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
Popieram to co pisze cukrzyk. Swego czasu strasznie dużo robili laparoskopii przy takich problemach - teraz przy endometriozie łagodnej nie zaleca się w ogóle zabiegów tego typu (stąd finalnie nic nie robiłam). Zaawansowana endometrioza - zalecany jest jeden zabieg w ciągu życia, który stanowczo rozprawi się z większością zmian. Każdy zabieg na jajnikach może znacząco na nie wpłynąć, a co za tym idzie wpływa też na płodność - niestety. Trzeba z tym zatem działać rozsądnie i rozważnie.
cukrzyk1991 lubi tę wiadomość
👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020
09.2019 polip w jamie macicy
21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
Powrót do starań od 12.2022
02.03.2023 HyCoSy ✅
14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
Endometrioza II i adenomioza ❌
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
Kariotypy ✅ cross-match✅
Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨
-
cukrzyk1991 wrote:Więc tak jak laski pisały - warto potwierdzić /wykluczyć endometriozę w protokole (USG/rezonans - nie wiem co lepsze ?)
Warto udać się do kliniki - to na serio ważne - nie muszą od razu robić kwalifikacji do ivf, ale warto żeby już Was poznali i zaczęli leczyć.
Możesz się suplementować : wit.D3, omega3, ubichinOL 400, kurkuimina z piperyną, możesz włączyć dodatkowe p-utleniacze : kwas alfaliponowy, resweratrol, witaminy C i E (ja mam też hashimoto to biorę jeszcze selen), cynk i B6 też są propłodnościowe. Gin z kliniki może też zalecić biosteron na rozruszanie jajników.
I NAC jeszcze biorę 3x600 dziennie przez cały cykl
Dodam, że u mnie FSH w normie (2-3 dc w okolicach 5). Też zbadaj. I liczenie pęcherzyków 2-3dc na UGS (tzw. AFC). Możesz też zbadać CA125 z krwi - w przypadku endometriozy ten parametr lubi być trochę powyżej normy (u mnie się sprawdziło)
Cukrzyku, wysłałam zaproszenie 🙌2 cs 11/24 cb 💔
2025 ??
Luteina 1x1
👨
Worek supli -
onalola wrote:Cukrzyku, wysłałam zaproszenie 🙌✨️8 - 18.09.25 stymulacja ivf ✨️14cs ❌️
✨️19.09.25 punkcja🤞
SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
9. Pozytywna beta HCG ⬜️