Forum Starając się - ogólne Badania 3 dc
Odpowiedz

Badania 3 dc

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Jadziuula Znajoma
    Postów: 23 1

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 10:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy moje wyniki badań są ok? Chodzi mi głównie o LH i Fsh bo wiem że tsh niestety zbiłam za dużo :( badania robione w 3 dc:
    Fsh 4.08 (3,5-12,5)
    LH 5.29 (2.4-12,6)
    TSH 0.21 (0.22-3.05)
    Ft3 3.86 (2.0-4.4)
    Ft4 1.53 (0.93-1.7)
    Prolaktyna 17.18 (norma do 23)
    Estradiol 47.44
    Oczywiście z dniem odebrania wyników zmniejszyłam dawkę euthyroxu na 25mg z 50mg... Eh ciągle pod górkę. Wiem, że wiekszość hormonów znajduje się w normie ale czy są na odpowiednim poziomie żeby starać się o dziecko? Pozdrawiam :)

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 13:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadziuula wrote:
    Hej dziewczyny czy moje wyniki badań są ok? Chodzi mi głównie o LH i Fsh bo wiem że tsh niestety zbiłam za dużo :( badania robione w 3 dc:
    Fsh 4.08 (3,5-12,5)
    LH 5.29 (2.4-12,6)
    TSH 0.21 (0.22-3.05)
    Ft3 3.86 (2.0-4.4)
    Ft4 1.53 (0.93-1.7)
    Prolaktyna 17.18 (norma do 23)
    Estradiol 47.44
    Oczywiście z dniem odebrania wyników zmniejszyłam dawkę euthyroxu na 25mg z 50mg... Eh ciągle pod górkę. Wiem, że wiekszość hormonów znajduje się w normie ale czy są na odpowiednim poziomie żeby starać się o dziecko? Pozdrawiam :)

    dorobiłabym do tego:
    *androstendion
    *testosteron
    *shbg
    *17-oh-progesteron
    *dheas

    czyli hormony nadnerczy :)

    do tego krzywą cukrową i insulinową.

    Oczywiście nie musisz robić tego do razu, ja zrobiłam w 6cs i wyszło szydło z worka :P U mnie padło shbg.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 13:34

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Jadziuula Znajoma
    Postów: 23 1

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Testosteron robiłam Glukoza i insulinę też tyle, że 1x na czczo bez krzywej. W takim razie resztę muszę dorobić, rozumiem że przy reszcie nie ma znaczenia dzień cyklu?
    Ponawiam pytanie czy moje Lh i fsh są ok?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj.
    Shbg co to takiego?
    Bo te hormony nadberczy robilam

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KoniczynkaNaSzczęście wrote:
    Witaj.
    Shbg co to takiego?
    Bo te hormony nadberczy robilam

    shbg robi się razem z testosteronem. Sam testosteron nic nie powie. Samo shbg też nie. Chodzi o oznaczenie biodostępnego testosteronu w organizmie. Jeśli jest go za dużo, tak jak u mnie, to ciąży nie będzie. Shbg wiąże białko w organizmie.

    Dodam, że sam testosteron mam niziutki. A shbg znacznie poniżej normy :( mam 7.6 a powinno być 70-90.

    Ja wszystkie hormony i krzywe robiłam w 4dc, bo tak zlecił mi mój gin. :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 17:04

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam sam testosteron...
    Bede miec na uwadze...
    Dzięki

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

  • Jadziuula Znajoma
    Postów: 23 1

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    shbg robi się razem z testosteronem. Sam testosteron nic nie powie. Samo shbg też nie. Chodzi o oznaczenie biodostępnego testosteronu w organizmie. Jeśli jest go za dużo, tak jak u mnie, to ciąży nie będzie. Shbg wiąże białko w organizmie.

    Dodam, że sam testosteron mam niziutki. A shbg znacznie poniżej normy :( mam 7.6 a powinno być 70-90.

    Ja wszystkie hormony i krzywe robiłam w 4dc, bo tak zlecił mi mój gin. :)

    A jak to leczysz?

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 20:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadziuula wrote:
    A jak to leczysz?

    jest w stopce - biorę glucophage. Biorę ten lek niezgodnie z przeznaczenien, ale gin powiedział, że najszybciej mi podniesie, druga opcja to tabletki anty, ale wiadomo, że podczas starań nie wchodzi to w grę :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 20:07

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.S. zamówiłam sobie niedawno segregator od mamyginekolog jestem kobietą i tam też jest napisane, że przed starankami androstendion, shbg i dheas są konieczne :D

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 27 maja 2018, 00:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny
    powiedzcie czy moje badania w 25dc
    fsh 3,7 1.7-7.7
    lh 9,5 1-11.4
    progesteron 35 16-28
    estradiol 754 122-1094

    testosteron 1,15 0,3-1.7
    shbg 148,7 32,4-128
    plus prolaktyna ktora wychodzi w gornych granicach lub troche poza normami jest.Co sadzicie o tym

    START 2014 ;(
  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 27 maja 2018, 01:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    witajcie dziewczyny
    powiedzcie czy moje badania w 25dc
    fsh 3,7 1.7-7.7
    lh 9,5 1-11.4
    progesteron 35 16-28
    estradiol 754 122-1094

    testosteron 1,15 0,3-1.7
    shbg 148,7 32,4-128
    plus prolaktyna ktora wychodzi w gornych granicach lub troche poza normami jest.Co sadzicie o tym
    A nie jesteś w ciąży ?

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • pap86 Autorytet
    Postów: 3273 2447

    Wysłany: 27 maja 2018, 07:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam takie z 3dc (dopiero zaczynam szukac przyczyny niepowodzen. Na pierwszy rzut oka wsjo wyglada ok,bede robila lh i estradiol tuz przed owu i potem proga 7dpo zeby sprawdzic czy nie mam nedomogi luyeal ej bo mam owu ok15-16dc a plamienia juz od25dc..
    3dc wyniki FSH 4,01 (norma dla fazy folikularnej 3,5-12,5)
    LH 3,02 (ff 2,4-12,6) estradiol 26 pg/ml (ff 12,4-233) progesteron 0,18 ng/ml (ff 0,057-0,893) prolaktyna 192 mlU/l (ff 102-496). Nie

    Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 27 maja 2018, 08:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    A ja mam takie z 3dc (dopiero zaczynam szukac przyczyny niepowodzen. Na pierwszy rzut oka wsjo wyglada ok,bede robila lh i estradiol tuz przed owu i potem proga 7dpo zeby sprawdzic czy nie mam nedomogi luyeal ej bo mam owu ok15-16dc a plamienia juz od25dc..
    3dc wyniki FSH 4,01 (norma dla fazy folikularnej 3,5-12,5)
    LH 3,02 (ff 2,4-12,6) estradiol 26 pg/ml (ff 12,4-233) progesteron 0,18 ng/ml (ff 0,057-0,893) prolaktyna 192 mlU/l (ff 102-496). Nie
    jak pisałam wyżej, dorobiłabym do tego:
    *androstendion
    *testosteron
    *shbg
    *17-oh-progesteron
    *dheas
    *aspat, alat
    *kreatynina

    do tego krzywą cukrową i insulinową 3 pkt

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 maja 2018, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    witajcie dziewczyny
    powiedzcie czy moje badania w 25dc
    fsh 3,7 1.7-7.7
    lh 9,5 1-11.4
    progesteron 35 16-28
    estradiol 754 122-1094

    testosteron 1,15 0,3-1.7
    shbg 148,7 32,4-128
    plus prolaktyna ktora wychodzi w gornych granicach lub troche poza normami jest.Co sadzicie o tym

    wera chyba Ci gdzieś odpisywałam, ale nie pamiętam wątku i o czym było.
    LH i FSH w 25dc jest bez sensu to raz.
    Dwa, masz piękny progesteron i estradiol.
    Chyba to Tobie odpisywałam, że 12dpo możesz zrobić test?
    Jeśli takie wyniki nie potwierdzą ciąży, to na pewno miałaś "solidną" owulację.
    Ale zgadzam się z Isaurą, te wyniki mogą sugerować ciążę jak najbardziej. Warto zrobić test, betę i progesteron do bety.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 maja 2018, 11:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    A ja mam takie z 3dc (dopiero zaczynam szukac przyczyny niepowodzen. Na pierwszy rzut oka wsjo wyglada ok,bede robila lh i estradiol tuz przed owu i potem proga 7dpo zeby sprawdzic czy nie mam nedomogi luyeal ej bo mam owu ok15-16dc a plamienia juz od25dc..
    3dc wyniki FSH 4,01 (norma dla fazy folikularnej 3,5-12,5)
    LH 3,02 (ff 2,4-12,6) estradiol 26 pg/ml (ff 12,4-233) progesteron 0,18 ng/ml (ff 0,057-0,893) prolaktyna 192 mlU/l (ff 102-496). Nie

    pap86 odpisałam Tobie na innym wątku odnośnie wyników- zgodziłam się z m_d_f tam.

    A tutaj Magda - mbc ma rację z tymi dodatkowymi badaniami. Warto je zrobić do diagnostyki czy wszystko jest ok.

    Ja już też gdzieś wklejałam te swoje tabelki.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/613bc796dc98.jpg

  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 27 maja 2018, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwróciłam uwagę na wysoki progesteron i estradiol. ;-)

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 27 maja 2018, 12:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isaura81 ,Ania1003 niestety nie jestem w ciazy:( to sa wyniki z poprzedniego cyklu mialam juz miesiaczke , cos jest nie tak bo moje miesiaczki sie skracaja i nie sa tak obfite jak byly. staramy sie juz od 4 lat. czasem progesteron wychodzi mi nawet znacznie wyzszy ok70. Nie mam juz pomyslu co moze byc u mnie nie tak

    Ania1003 to musial byc ktos inny o podobnym niku jak moj.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2018, 12:37

    START 2014 ;(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 maja 2018, 23:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    Isaura81 ,Ania1003 niestety nie jestem w ciazy:( to sa wyniki z poprzedniego cyklu mialam juz miesiaczke , cos jest nie tak bo moje miesiaczki sie skracaja i nie sa tak obfite jak byly. staramy sie juz od 4 lat. czasem progesteron wychodzi mi nawet znacznie wyzszy ok70. Nie mam juz pomyslu co moze byc u mnie nie tak

    Ania1003 to musial byc ktos inny o podobnym niku jak moj.

    To zapytam o ocenę endometrium w pierwszej fazie cyklu- po @, przy owulacji i po. Było sprawdzane?
    Jeśli krwawienie jest mniej obfite, to na 99% jest problem z wielkością endometrium. Do zagnieżdżenia powinno być spore. Jak jest zbyt cienkie, to zarodek nie ma się w co wczepić.
    A to właśnie endometrium złuszcza się przy każdej @ i rośnie na nowo na kolejną owulację.

    Więc na pewno zrobiłabym 3 wizyty w cyklu u gina:
    - 7dpo żeby ocenić grubość po owulacji z tym progesteronem,
    - po @, żeby zobaczyć jak się endo złuszczyło po poprzednim cyklu i przygotowało na nowo,
    - przy owulce, żeby sprawdzić na ile urosło po złuszczeniu i czy jest wystarczające na przyjęcie zarodka.

    Prolaktynę można potraktować Norprolaciem. Górna granica nie wpływa korzystnie na owulki. Możesz zasugerować tabletki do przepisania.

    I warto może zrobić biopsję endometrium. Być może podłoże problemu jest bardziej ukryte i tylko sprawdzenie od środka pozwoli na trafną diagnozę.

    wera 12 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 maja 2018, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te 3 wizyty zrobić w takiej kolejności jak od myślników opisałam. Czyli licząc od końca cyklu.

  • Hera39 Przyjaciółka
    Postów: 120 56

    Wysłany: 18 czerwca 2018, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Czy ktoś mi może powiedzieć coś o moich wynikach, do lekarza idę dopiero w 12dc na monitoring bo od jutra zacznę brać CLO,to będzie pierwszy mój cykl stymulowany.Mam 39lat,moje cykle po poronieniu 27d, 26d,24d a teraz tylko 23dni. Wyniki z 2dc
    LH 7,95 (2,4-12,6)
    FSH 15,13 (3,5-12,5)czyli zły wynik
    Estradiol 40 (12,5-166)
    Prolaktyna 33,87 (4,79-23,30) 2m-ce temu miałam 26 brałam przez ponad miesiąc Bromka i 2tyg.temu odstawiłam a tu teraz jeszcze gorszy wynik.
    Czy może powinnam zacząć od razu brać Bromka żeby nie tracić tego cyklu i obniżać tą prolaktynę?

    listopad 2017 (*)cb marzec 2018(*) puste jajo
    pierwszy cykl z CLO 1x1 06.18r. zrobiła się torbiel
    Mąż wyniki dobre. Moje AMH-0.26 TRAGEDIA!
    Kariotypy ok. Histeroskopia i LAPAROSKOPIA 16.08.18r.
    3.08.początek cyklu z antykami.
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego