Badania hormonalne podzielone na dwa cykle?
-
Cześć, miałam właśnie wizytę u lekarza, do której już drugi raz nie pójdę. Dlatego muszę dopytać Was Mam skierowanie na badania hormonalne w 4 dniu cyklu i w 21 dniu cyklu. Obecnie jestem w 11 dniu cyklu. Czy mogę zrobić te badania z 21. dnia w tym cyklu, a w następnym cyklu kolejne? Czy może jednak zrobić badania już w nowym cyklu? Znaleźć dobrego lekarza graniczy obecnie z cudem.
-
Ulas wrote:Cześć, miałam właśnie wizytę u lekarza, do której już drugi raz nie pójdę. Dlatego muszę dopytać Was Mam skierowanie na badania hormonalne w 4 dniu cyklu i w 21 dniu cyklu. Obecnie jestem w 11 dniu cyklu. Czy mogę zrobić te badania z 21. dnia w tym cyklu, a w następnym cyklu kolejne? Czy może jednak zrobić badania już w nowym cyklu? Znaleźć dobrego lekarza graniczy obecnie z cudem.
a jakie masz 21?💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda - na 4. dzień cyklu FSH, LH, prolaktyna. Na 21. dc estradiol i progesteron.
Isaura - uwierz mi, że to nie takie oczywiste, bo lekarka sugerowała, że to nie jest ważne, ale się nie określiła do końca. Mój lekarz jest na urlopie i kiedyś wspominał, że w jednym cyklu się przebadam, jeżeli wcześniej nie zajdę w ciążę. Dlatego dopytuję tutaj
Dzięki za odpowiedzi. -
Ulas wrote:Magda - na 4. dzień cyklu FSH, LH, prolaktyna. Na 21. dc estradiol i progesteron.
Isaura - uwierz mi, że to nie takie oczywiste, bo lekarka sugerowała, że to nie jest ważne, ale się nie określiła do końca. Mój lekarz jest na urlopie i kiedyś wspominał, że w jednym cyklu się przebadam, jeżeli wcześniej nie zajdę w ciążę. Dlatego dopytuję tutaj
Dzięki za odpowiedzi.
ja bym robiła w 2 różnych cyklach.
Progesteron jednorazowy niewiele powie lekarzowi, jego najlepiej powtórzyć od 6 dpo ze 2 razy żeby zobaczyć jak się zachowuje.
Ale posłuchaj lekarza, bo kogoś musisz
Generalnie najlepiej, jeśli chodzi o progesteron, to zrobić w 2-4 dniu cyklu: 17-oh-progesteron. On powie więcej niż ten z 21dc.
Natomiast tak jak mówiłam, badaj się tak, jak Ci lekarz mówi, najwyżej zmienisz. Ile się już starasz?💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Staram się 8 cykli. Lekarka właśnie nie sprecyzowała, nie zapytała jak długie mam cykle, czy jest owulacja. Za to zaleciła mierzenie temperatury (nie zapytała czy mierzę, czy się obserwuję). Bardzo oględnie starala się wytłumaczyć o co w mierzeniu chodzi, ale tak jakby sama nie wiedziała a to pierwszy raz gdy lekarz sam to zalecił. A kilku lekarzy już odwiedziłam nie zamierzam do tej lekarki iść nigdy więcej, gdyż wydała mi bardzo niekompetentna.
Czyli podsumowując - zrobić jeszcze w tym cyklu, to co mogę, a w kolejnym powtórzyć te same badania. Zawsze to więcej informacji na temat moich hormonów. Dziękuję za pomoc.Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
Każdy cykl jest inny. I rozbijając badania na 2 nie mamy obrazu cyklu tylko określone poziomy.
Badanie ok ale nie daje całego obrazu.
eby mieć pewność co do prawidłowego poziom hormonów powinno się wykonywać badania 3 cykle z rzędu.
Oczywiście nie u zdrowych kobiet bez objawów ale np. do potwierdzenia niedomogi lutealnej.Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Wg pani doktor u mnie jest wszystko w normie (bo cyklu 23 dni) z tym, ze nie dała mi dokończyć zdania, ze owulacja jest około 15 dnia cyklu, co daje tylko 8 dni fazy lutealnej (potwierdzone testy owu i skok temperatury przez kolejne 4 cykle). Obecnie samodzielnie udało mi się wydłużyć fazę lutealna w ostatnim cyklu o kilka dni (owulacja 13 dc, cykl 25 dni) za pomocą wit. B6 i wiesiołka. W tym cyklu nadal przyjmuję B6 i wiesiołek i owu była w 11 dc, czekam jak długi będzie cykl. Z tym, ze denerwuje mnie, ze ktoś, kto powinien starającej się kobiecie pomoc, spłyca problem, z łaską mówi cokolwiek, w zasadzie nie jest zainteresowany pacjentką, a swoim „wszystko wiem , ale nic nie powiem, i nie zapytam” - jeżeli wiecie o czym mówię.
Dziękuję za odpowiedzi. Będę miała na uwadze 3 cykle, jeżeli teraz progesteron wyjdzie mi źle. -
Podstawa to lekarz. Ja mam szczęście bo NFZ i cudowna kobieta.
W wątku lipcowe testowanie, na pierwszej stronie masz link do tabelki z wykazem badań.
Co, gdzie, kiedy ... Może pomoże w przypadku problemów.Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -