Letnia promocja w OvuFriend!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 31 sierpnia a otrzymasz od nas prezent:

Jeżeli wykupisz abonament Premium w OvuFriend i zajdziesz w ciążę, będziesz mogła wykorzystać swój abonament w BellyBestFriend, w niesamowitym, w pełni spersonalizowanym, inteligentnym kalendarzu Twojej ciąży!

Promocja trwa do 31 sierpnia 2019 roku.

Wykup abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne BADANIA KONTROLNE - 3DC
Odpowiedz

BADANIA KONTROLNE - 3DC

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 11:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewuszki, wiem ze podobnych tematów jest dużo, ale przyznam szczerze ze jak sie chce to nie mozna znalezc. Chce jutro zrobic badania kontrolne i dopiero z wynikami isc do lekarza. Prosze pomozcie co powinnam zrobic w 3 dc ???

    1/ Ogólna morfologia krwi
    2/ Mocz
    3/ TSH
    4/ Prolaktyna
    5/ FSH
    6/ LH

    Tak wyczytalam troszkę ale czy coś jeszcze doradzacie?

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • MariaAntonina Autorytet
    Postów: 1524 2101

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hormony wpływają na życie kobiety

    Podczas każdego cyklu, który zwykle trwa od 25 do 31 dni, poziom hormonów podnosi się i opada. Od tego zależy, czy kobieta jest spokojna, czy nerwowa, szczęśliwa czy przygnębiona. Nawet to, jaki kolor bluzki wybierze. Wśród dyrektorów nowojorskich firm zatrudniających głównie kobiety przeprowadzono ankietę. Większość uważała, iż kobieta, która miesiączkuje, jest mniej sprawna intelektualnie i nie nadaje się do podejmowania poważnych decyzji. To nieprawda. Owszem, ma nieco gorszą kondycję psychofizyczną, ale z powodzeniem może wykonywać swoje obowiązki. A gdy pozna reakcje organizmu, będzie mogła tak planować zajęcia, by huśtawka hormonalna nie przeszkadzała jej w pracy.
    Hormony - jak wygląda cykl miesiączkowy

    Gdy trzeba wykonać nowe zadanie wymagające sporego wysiłku intelektualnego, najlepiej zabrać się do tego w połowie cyklu, w okresie jajeczkowania, bo właśnie wtedy zdolność do koncentracji jest największa. Przy najczęściej występującym 28-dniowym cyklu łatwo ustalić, kiedy nadejdą najlepsze dni.

    Między 1 a 5 dniem

    Pierwszy dzień krwawienia jest zarazem pierwszym dniem cyklu. Poziom estrogenów i progesteronu spada, co powoduje, że błona śluzowa macicy złuszcza się. Zostaje wydalona z krwią miesiączkową. Pod wpływem hormonu przysadki mózgowej (FSH) zaczynają się rozwijać i dojrzewać pęcherzyki jajnikowe (Graafa), w których są komórki jajowe. Niski poziom estrogenów i progesteronu powoduje, że samopoczucie jest znacznie lepsze niż przed, kiedy to poziom tych hormonów osiąga najwyższe stężenie. Nogi i ręce już nie są spuchnięte, a pasek można zapiąć o dziurkę ciaśniej. Utrata wagi wynika z niskiego poziomu estrogenów, które przyspieszają przemianę materii. Niektóre kobiety podczas miesiączki cierpią na bóle krzyża, brzucha oraz senność.

    Między 6 a 13 dniem

    W tym czasie zazwyczaj kończy się krwawienie, a po bólu nie ma już śladu. Przysadka mózgowa produkuje hormon luteiny (LH), który powoduje, że pęcherzyk z komórką jajową rośnie i jajniki wydzielają coraz więcej estrogenów. Błona śluzowa macicy robi się coraz grubsza. Wzrost poziomu estrogenów sprawia, że włosy pięknie błyszczą, cera nie ma skazy, a kobietę rozpiera energia. Ten etap lekarze nazywają pomenstruacyjną euforią. Na trzy do pięciu dni przed owulacją zaczyna się czas płodny. Jeżeli dojdzie wtedy do stosunku, a partnerzy nie stosują żadnych zabezpieczeń, ciąża jest niemal pewna.

    Dzień szczególny - 14

    Estrogeny osiągają najwyższy poziom. Gwałtownie wzrasta poziom luteiny i wtedy pęka pęcherzyk z komórką jajową. To właśnie owulacja. Błona śluzowa macicy jest w pełni dojrzała. Gdy cykl miesiączkowy trwa dłużej, np. 30 dni owulacja przeniesie się na 16 dzień cyklu. Samopoczucie kobiety jest wtedy znakomite. Towarzyszy mu nieposkromiony apetyt na seks. Kobieta jest 10 tysięcy razy bardziej wrażliwa na zapachy, a szczególnie na męski feromon androstenol. Jeśli para chce mieć dziecko, to najlepszy moment, by się o nie starać. Kobieta czuje się znakomicie, nie ma dla niej trudnych problemów. Jasno przedstawia swoją opinię i trudno obalić jej argumenty. Podobno jest też wtedy bardziej skłonna do zdrady niż w innych momentach swojego życia. Z owulacją mogą się niekiedy wiązać niezbyt silne bóle w podbrzuszu, a nawet niewielkie, zazwyczaj kilkudniowe plamienia. Temperatura ciała może się podnieść nawet o kilka stopni. Ale nie oznacza to choroby.

    Między 15 a 20 dniem

    Utrzymuje się wysoki poziom estrogenów. Pusty pęcherzyk przekształca się w tzw. ciałko żółte i zaczyna produkować progesteron, który przygotowuje błonę śluzową macicy do przyjęcia zapłodnionego jajeczka. Zajście w ciążę jest jeszcze możliwe dwie doby po owulacji. W ciągu tych pięciu dni kobieta czuje się nieco ociężała, bo organizm zatrzymuje więcej wody i wolniej spala dostarczane mu kalorie. Może wtedy nieco przytyć lub mieć takie wrażenie. Zazwyczaj ma dobry humor.

    Między 21 a 28 dniem

    Jeśli nie doszło do zapłodnienia jajeczka, poziom estrogenów szybko się obniża. Ciałko żółte zanika, a wraz z nim maleje poziom progesteronu. Niezapłodniona komórka jajowa będzie wydalona podczas najbliższej miesiączki. Panie, którym dokucza bezsenność, teraz mogą się wreszcie wyspać. Ale te dni nie są zbyt miłe, bo większość cierpi na syndrom napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Kobiety są rozdrażnione, nie potrafią się skoncentrować, szybko zmienia się im nastrój. Na nogach, dłoniach i twarzy pojawiają się obrzęki. Piersi są bolesne i nabrzmiałe. W tym czasie lepiej kobiecie schodzić z drogi, bo można się stać ofiarą jej złego humoru. To znak, że zbliża się miesiączka. U 20 proc. objawy są tak silne, że trzeba je leczyć farmakologicznie. W uporaniu się z dolegliwościami PMS może pomóc doustna antykoncepcja.


    http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/Jak-zmienia-sie-poziom-hormonow-w-trakcie-cyklu-miesiaczkowego_34111.html

    kalitria, Eavonne lubią tę wiadomość

    aniołek 13.11.2012 r.

    GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

    Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
  • ;oniqa Autorytet
    Postów: 2609 2640

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 11:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalitria wrote:
    Hej dziewuszki, wiem ze podobnych tematów jest dużo, ale przyznam szczerze ze jak sie chce to nie mozna znalezc. Chce jutro zrobic badania kontrolne i dopiero z wynikami isc do lekarza. Prosze pomozcie co powinnam zrobic w 3 dc ???

    1/ Ogólna morfologia krwi
    2/ Mocz
    3/ TSH
    4/ Prolaktyna
    5/ FSH
    6/ LH

    Tak wyczytalam troszkę ale czy coś jeszcze doradzacie?
    FT3, FT4

    ibm2io4pkxnx632u.png

    3jgx3e3kb044oxco.png
  • MariaAntonina Autorytet
    Postów: 1524 2101

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 12:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.antykoncepcja.com.pl/normy.htm

    aniołek 13.11.2012 r.

    GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

    Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
  • MariaAntonina Autorytet
    Postów: 1524 2101

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tu dosc obszernie opisane wszytsko..

    http://zdrowie-kobiety.pl/forum/index.php?topic=679.0

    aniołek 13.11.2012 r.

    GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

    Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaAntonina wrote:
    Między 6 a 13 dniem
    Ten etap lekarze nazywają pomenstruacyjną euforią. Na trzy do pięciu dni przed owulacją zaczyna się czas płodny. Jeżeli dojdzie wtedy do stosunku, a partnerzy nie stosują żadnych zabezpieczeń, ciąża jest niemal pewna.

    ten wyraz NIEMAL brzmi mi uchu jak dzwon.

    Pięknie napisane ogólnie. Tak jakbym płynęła statkiem po morzu hormonów...

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • MariaAntonina Autorytet
    Postów: 1524 2101

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 12:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalitria wrote:
    ten wyraz NIEMAL brzmi mi uchu jak dzwon.

    Pięknie napisane ogólnie. Tak jakbym płynęła statkiem po morzu hormonów...


    Tak pewna ciąza , euforia .. aja czasem odnosze wrazenie , ze moj organizm zapomniał ze sie ma rozmnażac..:)

    kalitria lubi tę wiadomość

    aniołek 13.11.2012 r.

    GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

    Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 15:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze jeszcze cos ktos? Nie nic z tych rzeczy, a moze jednak? Jakie wy robicie swoje badania, te pierwsze, te wazne???? Nie chce czegos przegapic...

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • Blysk_kotka Ekspertka
    Postów: 247 210

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robiłam według wskazań mojej lekarki prolaktynę i progesteron w 7 dni po owulacji , u mnie jej nie było ale monitoring wskazał kiedy powinna być i wtedy tydzień później robiłam , na własną rękę zrobiłam AMH - dzień dowolny i glukozę

    "Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz"
  • MariaAntonina Autorytet
    Postów: 1524 2101

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kliknij, aby rozpocząć wpisywanie wiadomości

    aniołek 13.11.2012 r.

    GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

    Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w 3 dc oprócz tego co napisałaś robiłam jeszcze estradiol, androstendion, testosteron i DHEA

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki dziewczyny.

    sorry ze tak swiruje, ale moczu to sie raczej nie oddaje jak ma sie okres nie???

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • Gunia Autorytet
    Postów: 670 2201

    Wysłany: 5 sierpnia 2013, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaAntonina wrote:
    Hormony wpływają na życie kobiety


    Między 6 a 13 dniem
    Ten etap lekarze nazywają pomenstruacyjną euforią. Na trzy do pięciu dni przed owulacją zaczyna się czas płodny. Jeżeli dojdzie wtedy do stosunku, a partnerzy nie stosują żadnych zabezpieczeń, ciąża jest niemal pewna.

    Parsknęłam śmiechem, serio! :D
    A tak poważnie to mój organizm w tych dniach nie ma ochoty na nic, mózg się wyłącza, wręcz dostaję wysypki n myśl o tym, że zbliża się owulka :D

    Ale uśmiałam się, dzięki :)
    kalitria wrote:
    dzieki dziewczyny.

    sorry ze tak swiruje, ale moczu to sie raczej nie oddaje jak ma sie okres nie???

    Z badaniem moczu wstrzymaj się do 3 dni po miesiączce, niestety.

    ... 21 cykl na Ovu. A w dupę z tym...
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 6 sierpnia 2013, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Gunia.

    Dziewuszki kochane o toco mi wyszlo z wynikow dzisiejszych, czy ktos moze skomentowac?

    Badania krwi ogolne - w normie, glukoza, zelazo i inne ok
    FSH - 6.91 mIU/ml [3,9-12.0]
    LH - 8.86 mIU/ml [1.5-8.0] co ten wynik moze oznaczac jesli jest ponad norme?
    PROLAKTYNA - 19.8 ng/ml [1.3-25]
    TSH - 2.66 mIU/ml [0.4-4.0]
    TESTOSTERON - 0.39 ngr/ml [0.1-0.9]
    ESTRADIOL - 60.75 pg/ml [18-147]

    czy jest sens robic jeszcze ten FT3, FT4?

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6244 18304

    Wysłany: 6 sierpnia 2013, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalitria na forum po 35 roku życia jest dział: badania tam jest dużo napisane jakie badania powinno się zrobić i kiedy.
    FSH i LH sprawdza się razem ponieważ dopiero razem wskazują czy jest odpowiednia rezerwa jajnikowa i najlepszy wynik jest wtedy gdy stosunek tych dwóch hormonów jest 1:1 niestety nie pamietam co oznacza gdy jest zawyżony czy zaniżony a nie chce CIę wprowadzić w błąd w tym momencie poczytaj sobie to w tamtych wiadomościach. Ponieważ może to oznaczać albo za małą rezerwe jajnikową albo PCOS. Pamietaj jednak,że takie badanie i jego wynik najlepiej jak potwierdzi lekarz. Z tego co patrze na ten wynik to jest w miare ok.
    TSH nie jest złe ale lekarze zwykle polecają,że przy staraniach nie powinno przekraczać 2.
    Kiedy robisz TSH to lekarze endokrynolodzy czy ginekolodzy od leczenia niepłodności polecają jeszcze fT3 fT4 oraz przeciwciała tarczycy są to podstawowe badania bo jeżeli nic nie wyjdzie w samym TSH to moze coś wyjść w przeciwciałach tarczycy mogą one pokazać jakiś stan zapalny w tarczycy,czasmi wystarczy podanie leków i zachodzi się wciaże.
    Życzę powodzenia i szybkiego zajścia wciąże :D

    Mama 8 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 43/44 lata!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2666 hipotrofia)
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 6 sierpnia 2013, 23:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Inessa, zerkne na ten dzial i poczytam. Pomecze gina o wyjasnienie badz o tabsy jakies tez, buzka!!

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • MariaAntonina Autorytet
    Postów: 1524 2101

    Wysłany: 7 sierpnia 2013, 08:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalitria z tego co widze to trzeba obliczyc stosunek LH do FSH a on wynosi u ciebie 1,28


    Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5

    Ale by byc pewnym to te badanie wykonuje sie podobno od 5 do 9 dnia cyklu .. a nie w 3dc..

    Wiadomość wyedytowana przez autora 7 sierpnia 2013, 09:17

    aniołek 13.11.2012 r.

    GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

    Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 7 sierpnia 2013, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie oblicza sie odwrotenie? LH:FSH - 1:1? Wtedy wychodzi 1.28, czy to nadal oznacza niedomge fazy lutealnej? I co wtedy można zrobic zeby to zmienic? Sorry ze pytam jak łoś, ale nie ogarniam jeszcze tego wszystkeigo...

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • MariaAntonina Autorytet
    Postów: 1524 2101

    Wysłany: 7 sierpnia 2013, 09:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalitria wrote:
    A to nie oblicza sie odwrotenie? LH:FSH - 1:1? Wtedy wychodzi 1.28, czy to nadal oznacza niedomge fazy lutealnej? I co wtedy można zrobic zeby to zmienic? Sorry ze pytam jak łoś, ale nie ogarniam jeszcze tego wszystkeigo...


    faktycznie pomysliłam tak to jest jak sie w pracy 2 rzeczy na raz robi..


    Zbyt wysoki poziom LH przy jednoczesnym PCO ma zły wpływ na dojrzewającą
    komórkę jajową, może powodować cykle bezowulacyjne lub to, że pomimo
    jajeczkowania komórka jajowa nie jest zdolna do zapłodnienia.
    Warto wiedzieć, że nie wszystkie kobiety z PCO mają podyższony poziom LH lub
    nieprawidłowy stosunek LH:FSH - nie jest to więc główne kryterium do
    rozpoznania PCO gdyż muszą wystąpić jeszcze inne czynniki.

    A jak jest u ciebie z miesiaczkami ? regulatne jakies dziwne obajwy ?

    aniołek 13.11.2012 r.

    GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

    Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
1 2

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)