Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
-
WIADOMOŚĆ
-
Mama8latka wrote:Dziewczyny mam resztę wynikow...
Prolaktyna 24,82 (5,18-26,53) mogła by być niższa nie???
Glukoza 79
Insulina 12,4 to chyba IO nie ma ??
HOMA 2,42 to w normie
A prolaktyną się nie przejmuj, ona jest bardzo niestabilna, wystarczy, że się przystresujesz, szybko idziesz i skacze - ważne, że w normieMama8latka lubi tę wiadomość
33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
07.04.2025 - FET 5.1.1 ❄️ 💔9 tc
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
A jeszcze co śmieszne to ja Zawsze praktycznie śpię cała noc A ta noc przed badaniem w ogóle nie mogłam spać.... może ze 2 godziny się udało 🙄🙄to wychodzi na to że wszystkie te wyniki mam ok 🥰 nie spodziewałam się 😁
Clausix lubi tę wiadomość
👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌ -
Mama8latka wrote:Dziewczyny mam resztę wynikow...
Prolaktyna 24,82 (5,18-26,53) mogła by być niższa nie???
Glukoza 79
Insulina 12,4 to chyba IO nie ma ??
Akurat dziś podczytuję i no nie mogę siedzieć cicho. Kochana właśnie chyba niestety masz IO, HOMA powyżej 2 to dużo. Insulina moim zdaniem zbyt wysoka. Może jeśli nie masz IO to na pewno podejrzenie jest.
Wybacz, pewnie cie zmartwię, ale ja bym powtórzyła wynik jeszcze raz, albo od razu udała się na krzywą glukozowo-insulinową. Insulina u Ciebie na czczo jest wysoka, a na krzywej może być gorzej, nie wiadomo. Na Twoim miejscu wolałabym się upewnić i wykluczyć IO.
Tak, wiem że są różne kalkulatory, według niektórych mieścisz się w normie, ale normy normami. Już się tyle naczytałam, że ja bym tego nie bagatelizowała. Oczywiście zrobisz jak będziesz uważała, ja tylko chce dobrze dla Ciebie:)
https://cukrzyca.pl/homa-ir/
"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Mama8latka wrote:A jeszcze co śmieszne to ja Zawsze praktycznie śpię cała noc A ta noc przed badaniem w ogóle nie mogłam spać.... może ze 2 godziny się udało 🙄🙄to wychodzi na to że wszystkie te wyniki mam ok 🥰 nie spodziewałam się 😁
Ja się dzisiaj obudziłam o 6 jak M wstawał do toalety i już nie spałam do budzika o 6:30, ale chyba nie zaburzyło to za bardzo tempki jak się nie ruszałam z łóżka33 lata, starania od 10.2019
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Mama8latka dokładnie jak pisze Hannah. HOMA powinna być poniżej 1, od 1.8 można przypuszczać, że coś jest nie tak, a insulinę masz dużo za wysoką. Powinna być poniżej 6 na czczo, najlepiej w okolicach 4-5. Ja też bym zrobiła krzywe żeby zobaczyć co tam się dzieje.
Hannah jak się czujesz?👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
🧔🏼31
𝟐𝟎𝟏𝟗:
Maj: rozpoczęcie starań 🌱
𝟐𝟎𝟐𝟎:
Maj: Gameta Gdynia
🔸6 cykli stymulowanych
𝟐𝟎𝟐𝟏:
Czerwiec:
🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
𝟐𝟎𝟐𝟐:
Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷
“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️ -
Niezapominajka 🍀 wrote:Mama8latka dokładnie jak pisze Hannah. HOMA powinna być poniżej 1, od 1.8 można przypuszczać, że coś jest nie tak, a insulinę masz dużo za wysoką. Powinna być poniżej 6 na czczo, najlepiej w okolicach 4-5. Ja też bym zrobiła krzywe żeby zobaczyć co tam się dzieje.
Hannah jak się czujesz?
Serio?Może ja jednak pójdę na te badania...
Poczytałam kilka wyników badań i każdy prowadzący badania uznaje inny poziom HOMA za normalny...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2020, 10:57
Niezapominajka 🍀 wrote:Mama8latka dokładnie jak pisze Hannah. HOMA powinna być poniżej 1, od 1.8 można przypuszczać, że coś jest nie tak, a insulinę masz dużo za wysoką. Powinna być poniżej 6 na czczo, najlepiej w okolicach 4-5. Ja też bym zrobiła krzywe żeby zobaczyć co tam się dzieje.
Hannah jak się czujesz?
Ja miałam HOMA 1,38 i schizowałam że to IO. Swoją droga też bym musiała zrobić w końcu te krzywe, żeby się upewnić.
Niezapominajka bywało lepiej, średnio się czuję. Ten bromergon źle na mnie działa, nie potrafię w nocy spać, cierpię na bezsenność. Zawsze miałam z tym problem ale teraz to dramat, jak śpię w nocy 2-3 godziny to cud. Oczywiście z przerwami. Rano mam okropny ból głowy, a w dzień ciągle ziewam i jestem zwyczajnie słaba. Dobrze, że chociaż zawroty głowy, nudności i zaburzenia widzenia ustąpiły.
Za dwa dni powtarzam badania prób wątrobowych i liczę, że tam wszystko będzie ok. W grudniu zbadam ponownie prolaktynę i tarczycę, bo tu wyniki nie wyszły ładne. Tarczycę olałam póki co, ale mam ogromną nadzieję, że to się ładnie unormuje. Dodatkowo schudłam 2 kilo. I tak jestem szczupła, ale teraz przy 172 cm ważę 53 kg, wszystkie spodnie mam luźne i nie podoba mi się to:( chcę przytyć, ale tak zdrowo, co wcale nie jest łatwe. Dużo rzeczy mi się posypało ze zdrowiem i muszę to naprawić. Operacja, leki, stres dodatkowo mi namieszały. Czekam aż całkowicie zagoją się rany, wszystko ładnie się goi na szczęście. Dziękuję, że pytasz:*"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Clausix wrote:Serio?
Może ja jednak pójdę na te badania...
Poczytałam kilka wyników badań i każdy prowadzący badania uznaje inny poziom HOMA za normalny...
Dużo też zależy od objawów, na to głównie trzeba patrzeć. No plus ta krzywa, która pokazuje znacznie więcej. IO bardzo często idzie w parze z PCOS, czasem wysokim poziomem prolaktyny i problemami z tarczycą. Wszystko się ze sobą łączy."Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Paulinaaa wrote:hanna, to zmieniaj ten bromergon, nie powinnas az tak zle sie czuc, są naprawde leki ktore bierze sie zamiast bromergonu i ponoc po nich jest super, nie ma co sie meczyc!
Może rzeczywiście napiszę do lekarza... poczekam jeszcze parę dni, jak nie będzie poprawy to chyba faktycznie zmienię lek. Boje się, że będę chodzić jak zombie jak jeszcze parę dni nie pośpię w nocy."Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Hannah martwi mnie Twój stan fizyczny i psychiczny 😔 A co lekarz powiedział na wynik laparoskopii?
Dziewczyny nie bez powodu powtarzamy aż do znudzenia o diecie, jednak to podstawa i sama potrafi wiele zmienić. Później wprowadza się metforminę, ale bez diety to i tak błędne koło. Na zapas nie ma się oczywiście co martwić, ale gospodarka insulinowo-glukozowa jest ogromnie ważna. Jej zaburzenia prowadzą do osłabienia komórek, plemników i wiele innych.👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
🧔🏼31
𝟐𝟎𝟏𝟗:
Maj: rozpoczęcie starań 🌱
𝟐𝟎𝟐𝟎:
Maj: Gameta Gdynia
🔸6 cykli stymulowanych
𝟐𝟎𝟐𝟏:
Czerwiec:
🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
𝟐𝟎𝟐𝟐:
Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷
“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️ -
Zgadzam się z dziewczynami.
Ja mam na czczo insulinę 8.3, a po obciążeniu glukozą po godzinie wywala ją do 73
Homa też mam ok, bo glukoza 87.. Ale jednak nie wszystko gra z insuliną.
Koniecznie zrób sobie krzywą -
Niezapominajka 🍀 wrote:Hannah martwi mnie Twój stan fizyczny i psychiczny 😔 A co lekarz powiedział na wynik laparoskopii?
Dziewczyny nie bez powodu powtarzamy aż do znudzenia o diecie, jednak to podstawa i sama potrafi wiele zmienić. Później wprowadza się metforminę, ale bez diety to i tak błędne koło. Na zapas nie ma się oczywiście co martwić, ale gospodarka insulinowo-glukozowa jest ogromnie ważna. Jej zaburzenia prowadzą do osłabienia komórek, plemników i wiele innych.
Tydzień temu byłam ściągać szwy. Lekarz potwierdził niedrożność prawego jajowodu plus stwierdził, że nie da się go udrożnić i już zawsze będzie niedrożny. Przyczyna nieznana: prawdopodobnie jakieś zrosty, być może po stanach zapalnych. Przepisał mi hormony, żeby cykle wyregulować i poprawić, bromergon na zbicie prolaktyny dostałam no i mamy się starać. Pocieszył, że ma pacjentki po cp z jednym jajowodem i zachodzą w ciąże. Marne to pocieszenie ale nadzieję dał. Widać, że mu zależy. Kazał się starać najbardziej w 10,11 i 12 dc. Zacząć po 4-5 dniowej przerwie żeby plemników było więcej, pozycja: kolankowo-łokciowa plus nie myc się po stosunku, tylko ewentualnie zrobić siku i iść mokra spać (w sumie praktycznie tak zawsze robię). Za 3 miesiące jak ciąży nie będzie to mam się zgłosić."Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
A normę dla insuliny mam od 2,0-25 To te 12 to jest źle????? 😔 buuuu
Za parę dni mam wizytę to będę się pytać o leki nie wiem ta metformine czy glukophage?? I czy robić ta krzywa ....Bo z moja dieta jest bardzo ciężko...niestety..
Jestem po wizycie u reumatologa, zmniejszamy sterydy 💪 bardzo mnie to cieszy , kliniczne jest aktualnie super , do stałych lekow dołączam Plaquenil 200 i Calperos 1000 .. boooziuuuu gorzej jak stara babcia karton lekarstw heheh
Edit: poczytałam trochę i faktycznie podane jest że Homa powyżej 2 wskazuje na IO .. A sterydy wcale w tym nie pomagają 🙄 że może być efektem ich zażywania.. mój pociąg do słodyczy i problem z zrzuceniem kilku kg by to potwierdzal...
Dobrze że jesteście i macie tyle wiedzy ❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2020, 12:22
👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
hannah_92 wrote:Ja miałam HOMA 1,38 i schizowałam że to IO. Swoją droga też bym musiała zrobić w końcu te krzywe, żeby się upewnić.
Niezapominajka bywało lepiej, średnio się czuję. Ten bromergon źle na mnie działa, nie potrafię w nocy spać, cierpię na bezsenność. Zawsze miałam z tym problem ale teraz to dramat, jak śpię w nocy 2-3 godziny to cud. Oczywiście z przerwami. Rano mam okropny ból głowy, a w dzień ciągle ziewam i jestem zwyczajnie słaba. Dobrze, że chociaż zawroty głowy, nudności i zaburzenia widzenia ustąpiły.
Za dwa dni powtarzam badania prób wątrobowych i liczę, że tam wszystko będzie ok. W grudniu zbadam ponownie prolaktynę i tarczycę, bo tu wyniki nie wyszły ładne. Tarczycę olałam póki co, ale mam ogromną nadzieję, że to się ładnie unormuje. Dodatkowo schudłam 2 kilo. I tak jestem szczupła, ale teraz przy 172 cm ważę 53 kg, wszystkie spodnie mam luźne i nie podoba mi się to:( chcę przytyć, ale tak zdrowo, co wcale nie jest łatwe. Dużo rzeczy mi się posypało ze zdrowiem i muszę to naprawić. Operacja, leki, stres dodatkowo mi namieszały. Czekam aż całkowicie zagoją się rany, wszystko ładnie się goi na szczęście. Dziękuję, że pytasz:*hannah_92 lubi tę wiadomość
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
Próbowała któraś z Was diet pudełkowych? Koleżanka mnie namawia na Chef Box z niskim IG i się zastanawiam czy nie spróbować na miesiąc, jak się będę czuła na takim jedzeniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2020, 13:09
Dziewczyny a myślicie ze IO ma duży wpływ na problemy z zajściem w ciążę??? Czy jest to taki tylko dodatkowy składnik który może utrudniać ale niekoniecznie musi ??? Teraz bede rozkminiać do wizyty że znowu coś musi byc nie tak .... jak bym miała mało tego wszystkiego 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Mama8latka wrote:Dziewczyny a myślicie ze IO ma duży wpływ na problemy z zajściem w ciążę??? Czy jest to taki tylko dodatkowy składnik który może utrudniać ale niekoniecznie musi ??? Teraz bede rozkminiać do wizyty że znowu coś musi byc nie tak .... jak bym miała mało tego wszystkiego 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Wydaje mi się, że każde z tych naszych schorzeń to taka cegiełka, która się składa z innymi na problemy z zajściemNie jest chyba tak, że IO i koniec, nie ma ciąży. Hannah?
IO na pewno nie ułatwia. Ważna jest przy tym dieta z niskim IG, wtedy da się trochę ją okiełznać. Niestety nie ma reguły kto i jak odczuwa jej skutki
magda.lena lubi tę wiadomość
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅